www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem s Proxxon vpenjalno glavo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 2:39 pm    Naslov sporočila:  Problem s Proxxon vpenjalno glavo Odgovori s citatom

Pred nekaj časa sem kupil strojček Proxxon Micromot 50E. Sedaj pa sem dokupil še vpenjalno glavo na čeljusti. Težava je pa, da zaradi kovinskega obročka, ki se proti koncu stroja zoži, glava ne gre dovolj globoko, da bi prijelo čeljusti. Kolikor gledam po internetu so imele očitno prejšnje različice celoten obroček raven, ne pa pri meni, ko je delno koničen. Obstaja kakšna rešitev problema, ker v nasprotnem primeru sem vrgel denar proč?

Nazadnje urejal/a PZUFIC Čet Sep 01, 2011 8:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj Proxon micromot 50 gre brez težav.Pri kitajski vrtalnik sem odrezal del plastik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre na Proxone, ki imajo tisti obroček za vpenjanje raven. Moj je pa tak kot je na sliki. Se ga da odvijačiti in kako? Se dobi ravnega ali ga moram dat postružit? Sem pa na Conradu opazil glave (ne Proxxonove), ki imajo poleg podaljšek, samo verjetno tistega podaljška ni mogoče dobiti posebej.

28500.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.43 KB
 Pogledana:  11 krat

28500.jpg

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matico sem uspešno odvijačil s pomočjo "papagajk" in krpe. Ko pa je strojček brez matice pa ohišje ni zadosti stisnjeno in ležaj ni pravilno vpet. Rešitev bi bila, da bi dobil matico brez konusa ali pa to postružil. Think
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem ugotovil, da v bistvu obstajajo tirje podobni strojčki in sicer:
50-konična matica, brez regulacije, glava na stročnice
50E-konična matica, z regulacijo, glava na stročnice
50EF-ravna matica, z regulacijo, glava na čeljusti

Sedaj pa res ne vem kaj naj naredim. Ravne matice verjetno ne bom dobil, če pa to postružim je pa vprašanje, če bo še služila svojemu prvotnemu namenu.

mznida
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32
Aktiv.: 1.52
Kraj: Prlekija (JN86BN)

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam lastim micromota 50E (ni 50EF) in ima ravno matico. V originalu sem imel stročnice, pa sem nato dokupil vpenjalno glavo in je šla gor brez problema.

Možno pa je, da so kasneje kaj spremenili.

Lahko pa preveriš, koliko bi se dalo matico postružiti brez škode za vrtalnik. Po moje, ta konus, razen lepotne, druge funkcije nima. Sicer je to skrajna rešitev.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno so spreminjali, ker je pri meni glava večja od ožjega dela matice. Obstajajo podaljški, vendar niso original in se dobijo samo v kompletu z glavo. Verjetno pa bi z njimi pridobil tudi na vibracijah. Matica ima na koncu navoja rob in bi dal postružiti do tistega roba. Razlika bi bila potem edino v svetlosti materiala ob kar upam, da se v primeru uveljavljanja garancije nebi spotikali. Glede na trdoto materiala se tudi vpetje stružnice nebi smelo poznati na matici in tako morebitnih težav v primeru montaže na stojalo nebi smelo biti.

Me pa zanima, če obstaja kak zastopnik oziroma servis v Sloveniji, če bi morda tam dobil ustrezno matico. Sicer sem iskal, pa so vsi najdeni očitno to zastopstvo opustili.

Če kdo ne uporablja te vpenjalne glave in ima ravno matico, ter mu konična nebi povzročala težav in je pripravljen zamenjati bi bil zelo hvaležen.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojdi k strugarju, pa ti naj naredi še eno ravno matico.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:

Tudi to bi bila možnost. Bi pa moral najti strugarja, ki lahko vrezuje navoje. Pa še zelo natančno bi moral biti izmerjen korak navoja, ker v primeru rahlo napačnega bi pojedlo plastiko in potem bi bilo vse skupaj za v smeti. Bom dal verjetno, kar to postružit.

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne moreš dobiti strugarja.Potem poišči pokvarjen varnostni venbtil ki uporablja za bojler in ima navojno kapico.Samo je zunanji manjši premer za rtojalo.Matica je M15 x 1,0 mm.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma našel star ventil, vendar ima vijak na kapici.
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri ima vijak ali matica kot je na sliki.
Mogoče pa kje vodoinštalater?

IMG_2508.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.71 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_2508.JPG

Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Slowfly je napisal/a:

Tudi to bi bila možnost. Bi pa moral najti strugarja, ki lahko vrezuje navoje. Pa še zelo natančno bi moral biti izmerjen korak navoja, ker v primeru rahlo napačnega bi pojedlo plastiko in potem bi bilo vse skupaj za v smeti. Bom dal verjetno, kar to postružit.

Vsak kolikor toliko spodoben strugar zna vrezati navoj na matico, tudi izmeriti korak navoja zanj ne bi smel biti nek velik problem. Za to obstajajo merilni "glavniki" - obvezna oprema vsake strugarske delavnice.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni