|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:01 pm Naslov sporočila: Kako določiti varovalko za znano napravo |
|
|
V popravilo sem dobil komplet majhnih aktivnih računalniških zvočnikov. Ko sem odprl škatlo z usmernikom in ojačevalnikom sem bil presenečen ker nisem nikjer našel nobene varovalke. Morda je kakšna termična zaščita skrita v notranjosti omrežnega transformatorja, vendar se v to (razumljivo) ne morem prepričati.
Sumim da so si Kitajci prihranili po eno varovalko na izdelan (prodan) komplet. Zato bi rad dodal majhno cevno varovalko v primarni tokokrog omrežnega transformatorja predno bom vse nazaj sestavil in vrnil uporabniku.
Na omrežnem transformatorju sem prebral 230V/10V - 0.4A, kar pomeni 4VA. Sekundar je vezan na mostiček sestavljen iz 4 diod 1N400X serije, kondenzator za glajenje ima 2200 F (mimogrede; ta je bil suh in sem ga zamenjal).
Zanima me za kakšen tok moram izbrati varovalko in kako se ga določi. Ne bi rad videl da bi mi stalno vračali zvočnike na popravilo zaradi prešibke varovalke, po drugi strani pa nočem da se bi zgodila večja škoda če varovalka ne bi pravočasno pregorela. S podobnim problemom sem se že srečeval, vendar sem varovalko izbral "na oko".
V naprej hvala za odgovor.
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz dam ponavadi cca 30% večjo varovalko kot je maksimalni tok. Če teče 15A dam 20A itd.
Itak smisel varovalke je da pregori če gre kaj narobe. Tudi če daš na primar varovalko 0.5A ki je mnogo večja od toka ki teče, bo v primeru kratke stika tok hitro narasel na 0.5A in zadevo izklopil.
V tvojem primeru teče tok na primarju 17mA.
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni.
Nazadnje urejal/a Sibica Pon Okt 17, 2011 9:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
cca 30% večjo |
stranaboy je napisal/a: |
Če teče 10A dam 15A |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno, kaj pričakuješ na sekundarni strani.
Če pričakuješ delovanje z zadosti rezerve in kratek stik (24V industrijski tokokrogi), potem izmerim primarni tok ob kratko sklenjenem sekundarju, varovalko pa za največ 2/3 tega toka. Varovalka odleti prej, kot v sekundi.
Če pa pričakuješ delovanje z malo rezerve, nato pa zgolj preobremenitev in "cmarjenje" trafota na moči, ki je zanj prevelika, pa pomerim primarni tok neobremenjenega trafota (odprt sekundar), mu dodam nazivni tok po Up*Ip = Us*Is , nato vzamem najbližjo varovalko.
Drugače pa se vezje varuje z varovalko na sekundarni strani, trafo pa z dvema varovalkama na primarju.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elpollo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07 Prispevkov: 555 Aktiv.: 2.69 Kraj: Podravje
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2011 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno vrednost varovalke dati sicer nevem, bi pa vprašal kateri tip varovalke izbrati glede na porabnik oz. varovan element, hitro ali počasno?
_________________ Življenje je prekratko, da bi bili malenkostni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2011 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz za majhne enofazne transformatorje dimenzioniram varovalko na 130% nazivnega toka primarja (in vzamem najbližjo standardno vrednost). Pri malce večjih transformatorjih (še raje: toroidnih) namesto hitre (F), vzamem srednjehitro (M), ali celo počasno (T) - počasno izbiram na 100% nazivnega toka primarja (najbližja standardna vrednost). Za tok 17mA (17*1,3=22,5) je najbližja standardna vrednost aparatnih varovalk, ...koliko že? 25mA?
EDIT: Če je sekundarna moč 4W, potem je primarna okoli 6,7VA (izkoristek okoli 0,6 - vir: France M. in Igor K. Mali transformatorji in dušilke); kar pomeni, da bi nazivni tok primarja bil okoli 29mA.
Nazadnje urejal/a 6dan8 Tor Okt 18, 2011 2:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2011 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
ne vem izračuna, glede na izkušnje pa bi dal T0,5A (počasno 0,5A). F0,5A lahko ima problem s kondenzatorjem 2200uF.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2011 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Ti trafoti imajo vgrajeno termično varovalko na 105 C,zato mislim da ti ni treba skrbeti.Pri teh podatkih sekundarja je moč primarja 5 VA(zaradi magnetenja jedra),tako da ti primar "vleče" cca 22 mA.Če že hočeš dodajati varovalko,lahko daš recimo F 50mA.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2011 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Ti trafoti imajo vgrajeno termično varovalko na 105 C,zato mislim da ti ni treba skrbeti.Pri teh podatkih sekundarja je moč primarja 5 VA(zaradi magnetenja jedra),tako da ti primar "vleče" cca 22 mA.Če že hočeš dodajati varovalko,lahko daš recimo F 50mA. |
Drži kot pribito! Na trafotu sem naknadno našel po strani napis THERMAL FUSE 115°C.
Glede kondenzatorja 2200 F, situacijo rešuje velik Rp=1330 ki omeji zagonski tok!
Ker nimam na zalogi varovalk za tako majhne tokove in sem se naknadno prepričal da stvar ni kritična, sem že vgradil F200mA da bom siguren pred slučajnim pregorevanjem varovalke. Poskusil sem večkrat vklopiti in izklopiti elektriko in - ni problema!
Vsem najlepša hvala za izčrpne odgovore!
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni