www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

štedilnik izklaplja elektriko

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
deejvidd
Član
Član

Pridružen-a: Ned 13 Jul 2008 21:59
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 2:30 pm    Naslov sporočila:  štedilnik izklaplja elektriko Odgovori s citatom

Doma imamo 20 let star gorenje štedilnik in ko vklopiš samo luč, po cca. 15 minutah vrže ven fid stikalo; sem izklopil žice s fasunge (luč) in problem ostane.

Rešitev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje ima stik z maso.Ne vem če če spoznaš na to?
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.02

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil si napisati, da štedilnik ni priklopljen na elektriko, saj ima 4 x plin + plinsko pečico Rolling Eyes Confused . Daj bodi malo bolj podroben.

FID izklopi takrat, ko tok nezaželjeno odteka po ozemljitvenem vodniku, pri čemer je razlika tokov v faznem in ničelnem vodniku večja od npr. 30mA.

Zaradi vlage lahko po malem prebijajo električna plošča od štedilnika, grelec električne pečice, fazni vodnik na ozemljen kovinski lestenec, ... čisto na koncu pa je kriv "odprt" grelec v bojlerju, ki povzroči odtekanje toka kar po vodi na ozemljitev.

Napiši vsaj kaj vse je vezano na tisti FID ? Kuhinjski in kopalniški bojler, štedilnik, luči, ... komplet hiša ... ?
Potem je treba odklapljati varovalke do posameznih porabnikov, pri katerih bi dal prednost bojlerjem. Z eno žico ozemljiš ohišje (da bo tok lažje odtekal) in obrneš termostat na višjo temperaturo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
deejvidd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
Nekje ima stik z maso.Ne vem če če spoznaš na to?

ko štedilnik ni prižgan, je vse ok z haus elektriko, ko ga vključimo samo na lučko (glej sliko) pa po nekem času izklopi fid stikalo. Ko pa so grelci prižgani pa itak a tudi mine nekaj časa. Zakaj ne takoj? Kje bi lahko tok nezaželjeno odtekal po ozemljitvenem vodniku ali pa kje bi bil stik z maso ? Vlaga ne more biti vzrok. Bom probal stikalo menjat ali pa kontrolne lučke.
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi je kakšna žica prežgana in po določenem času se izolacija malo segreje in prebije na maso. Pri meni je bilo to nekoč pri pregibu vrat pečice in sem uspel poflikat še za 5 let.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To štedilnik izvlecii iz pulta in poglej kot je opisal S53DZ.Še prej prej odvij 2 vijaka in še odklopi elektriko.
Nazaj na vrh
deejvidd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
Ponavadi je kakšna žica prežgana in po določenem času se izolacija malo segreje in prebije na maso. Pri meni je bilo to nekoč pri pregibu vrat pečice in sem uspel poflikat še za 5 let.

samo če bi bil stik z maso, potem bi takoj, ko bi prižgal, vrglo ven fid stikalo, zdaj pa to rabi en čas?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.43

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko imaš stik med N in PE. Ni nujno, da na štedilniku...
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.72
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

deejvidd je napisal/a:
S53DZ je napisal/a:

samo če bi bil stik z maso, potem bi takoj, ko bi prižgal, vrglo ven fid stikalo, zdaj pa to rabi en čas?

Beri odebeljeni tekst. Na mojem štedilniku se je dogajalo enako. Po določenem času (segrevanju) je prebijalo - takoj ob vklopu nikoli. Zamenjal vodnike s takimi s silikonsko izolacijo in zadeva kakor vem še dandanes "špila".

Seveda pa obstaja možnost da se to zgodi s katerimkoli vodnikom tudi kje drugje - na samem priklopu,... Možnosti je nekaj.

Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.50
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen je fid- 0,5A?
LP Nace
Nazaj na vrh
maki1963
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 18:01
Aktiv.: 0.08
Kraj: Škofije

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je na štedilniku nagajala podobna napaka. Ko sem odprl zadnjo stranico,
je bilo na električnih priključkih vse rjasto, zato mi je tam prebijalo.Ko sem jih dobro očistil , je delovalo brez problemov. Boo hoo!
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo verjetno bo napaka kje na spodnjem grelcu, sem že imel tak primer, le da je FID izklopil takoj. Spodnji grelec namreč dobi napetost na eno sponko (nulo?) tudi če je vklopljena le osvetlitev.
Nazaj na vrh
matej22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Aktiv.: 0.54
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2011 6:06 pm    Naslov sporočila:  Re: štedilnik izklaplja elektriko Odgovori s citatom

deejvidd je napisal/a:
Doma imamo 20 let star gorenje štedilnik in ko vklopiš samo luč, po cca. 15 minutah vrže ven fid stikalo; sem izklopil žice s fasunge (luč) in problem ostane.

Rešitev?

ali pomeni da dokler luč v štedilniku ni vključena NFI stikalo ne izključi in štedilnik deluje b.p. ali kako , niti ni znano pod kakšnimi pogoji ponovno vključiš NFI stikalo
predlagam odklop štedilnika , preveriti izolacijsko trdnost med ploščami, stikali, sponkami in eventuelno preveriti vse vodnike znotraj štedilnika (izklop NFI stikala nakazuje na določen stik med L ali N potencialom in ozemljitvijo - se pravi da stikalo dobro opravlja svojo funkcijo ) "časovna zakasnitev" 15min mogoče pomeni slabo izolacijo oziroma pomeni nek plazilni tok šele potem ko se nekje nekaj segreje (umazanija itd kar ne bi bilo čudno glede na to da je oprema stara 20let)
prav bi bilo da se zamenja vsaj dovodni kabel 5x2,5mm , finožični, vse ostalo očistiti, preveriti razdalje, izolacije..
zelo verjetno je problem v samem štedilniku ni pa to mogoče trditi 100% , ker ni znano kakšna je ostala elektro instalacija
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 487 dni