|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Feb 03, 2012 5:29 pm Naslov sporočila: Napajalnik iMac G5 težave |
|
|
Napajalnik sem kupil na zadnjem sejmu v Udinah kot delujoč. Proizvajalec je Delta electronics, model DPS-180QB A. Nameraval sem ga predelati tako da bi dvignil izhodno napetost: na izhodu za +5V bi tako dobil +6,3V in bi ga uporabil za kurjavo 8 elektronk ECL85 (avdio ojačevalnik).
Prvi preizkus je pokazal da normalno deluje samo +5VSB. Ko vklopim glavni napajalnik, mi serijska žarnica hitro utripa, kar kaže na napako (preboj, kratek stik). Izhoda +5V in +5VSB sem obremenil, na vsakega sem priklopil upor 4,7Ω /23W.
Ko sem odprl napajalnik da bi poiskal napako, sem ugotovil da je narejen čisto na drugačnem principu kot večina računalniških SMPS. Na vhodu je vezje za PFC, usmerjanje sekundarnih napetosti je izvedeno s sinhronskimi ali aktivnimi usmerniki (SMD MOS FET-i kot na primer si 4840 namesto diod). Uporabljena sta čipa DNA1001 in DNA1002, izdelana po naročilu posebej za ta namen, o katerih na spletu ni nobenih podatkov.
Poskusil sem poiskati kakšen defektni element, vendar brez uspeha. Najpogostejši problemi s temi napajalniki so pri el. kondenzatorjih, moji pa kažejo da je z njimi vse v redu. Tudi drugih napak nisem našel. Nazadnje sem poskusil obračati trimer za regulacijo izhodne napetosti, pa tudi to ni pomagalo.
Kje bi bil lahko problem?
V naprej vsem hvala za odgovore.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.48 MB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
1.3 MB |
1 krat |

|
|
1.77 MB |
3 krat |

|
|
1.91 MB |
6 krat |

|
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni