www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nivo goriva v mopedu.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
filius
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 17:37
Aktiv.: 0.12
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 11:42 am    Naslov sporočila:  Nivo goriva v mopedu. Odgovori s citatom

Živjo...

Nekaj sva se pogovarjala s prijateljem in me zanima, če ima kdo kak načrt, kako bi lahko na mopedu naredil nekaj v stilu tega, da ko bi se nivo goriva v rezervoarji spustil pod neko točko bi ti na armaturni plošči zagorela lučka, ki bi prikazovala da je potrebno tankati...

Malo sem brskal po internetu pa nisem našel nič pametnega... Problem je tudi da je potrebno narediti tako da stvar ne more povzročiti vžiga goriva...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, ali pipica za gorivo po novem ni dovolj dobra ?

Ko začne moped cukati veš, da je treba pipico prestaviti na rezervo in kmalu tankati.

Enostavno, učinkovito in še skoraj ne more zatajiti.

Ne pa plovec in luička, kjer že plovec na mopedu zaradi vibracij nima kaj iskati. In to še zdaleč ni edini problem te blink blink " rešitve".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Hmm, ali pipica za gorivo po novem ni dovolj dobra ?

Ko začne moped cukati veš, da je treba pipico prestaviti na rezervo in kmalu tankati.

Enostavno, učinkovito in še skoraj ne more zatajiti.

Problem nastane, če po tankanju pozabiš pretaknit iz rezerve. Se mi je že zgodilo. Na srečo se najdejo prijazni ljudje, ki ustavijo in zapeljejo do prve benzinske.

L.p.
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem vedno po končani vožnji zaprl bencin. Drugače je naslednji dan smrdelo po bencinu. Pa tudi če pri kakem mopedu ni iztekal bencin, sem vseeno zapiral pipico.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hudamravljica je napisal/a:
Problem nastane, če po tankanju pozabiš pretaknit iz rezerve. Se mi je že zgodilo. Na srečo se najdejo prijazni ljudje, ki ustavijo in zapeljejo do prve benzinske.

L.p.

Shocked Dober si, da si cel tank bencina zvozil v enem kosu. To znese skoraj 200km. Ali pa le ne prakticiraš zapiranja bencina po vsaki furi? Proti pozabljivosti pa namesto lučke pomaga Bilobil Very Happy

Aja, offtopic Whistle
Nazaj na vrh
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
hudamravljica je napisal/a:

L.p.

Shocked Dober si, da si cel tank bencina zvozil v enem kosu. To znese skoraj 200km. Ali pa le ne prakticiraš zapiranja bencina po vsaki furi? Proti pozabljivosti pa namesto lučke pomaga Bilobil Very Happy

Aja, offtopic Whistle

Glede kilometrov si kar zadel. Prevozil sem od 190 do220 km z enim tankom. Goriva pa nisem nikoli zapiral razen čez zimo, ko je motor dlje stal.
Nazaj na vrh
filius
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 17:37
Aktiv.: 0.12
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma malo narobe ste me razumeli, zapiram gorivo po vožnji in to, samo želim malo exsperimentirati an Smile
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bencin + eksperimentiranje = slaba kombinacija.
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en, ki se strinja z azraelom, saj je prijatelj pri svojem cigumigu (ali " Boo hoo! ") z bencinom in elektroniko izgubil roko. Praviš "AUČ" a? Pomisli da ti raznese mopedo med vožnjo, pač kabelček se ti strga, ti se voziš dalje...

Fantina, raje trikrat pomisli kot pa (ne da bom rekel, "piši take bedarije na forum") pomisliš za izvedbo tega.

Če pa že to izvedeš, naj ti bo velika sreča če bo to skupaj stalo dokler se boš ti gor vozil... (samo moje mnenje)

Nivo rezervarja, hm? Jaz ne bi kompliciral z elektriko pri bencinu, ampak bi raje zvrtal luknjo v rezervoar (premera 4cm), zalepil čez luknjo pokrovček iz čimbolj prozorne plastike... Seveda z epoksi smolami. Tako se takoj vidi kje je "level"... (Ideja pobrana z gasilske avtocisterne!)

Premisli sam, trikrat, prej kot se lotiš. Upam da veš, s čim se igraš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gargamel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 11:42
Aktiv.: 0.60
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tlačni senzor, za merjenje nivoja tekočine. Z njim meriš tlak okolice in tlak na dnu rezervoarja. Oba signala pelješ na mikrokontroler , opazuješ razliko med njima, skaliraš in imaš lahko celo prikaz količine z vrstičnim led displayem.
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moral bi uporabiti takšen tlačni senzor, ki je odporen na bencin. Kar pa si za nizkocenovne upam reči da niso. Razen če bi nekako naredil zračni žep ali pa "izolacijski" vmesni medij.

Kaj pa tista finta z navadno svetlečo diodo, ki ji v trenutku izklopa merimo kapacitivnost - ta je različna če je dioda zakrita ali ne. Potrebno bi bilo le še raziskati, če to deluje tudi na tekočine.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvomim, da bo kaj prida delalo. Moped se med delovanjem trese, župa v tanku brbota, še bolj kot niha napetost na mopedu.

Veliko problemov, sploh za začetnika, ki bo imel težave zadevo usposobiti že na mizi in bo zanesljivo ugotovil, da je do dobrega delovanja na mopedu še dolga pot.

To pa pelje v razočaranje in razne horuk rešitve, ki so lahko zelo nevarne.
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 16, 2010 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam, da se zgleduješ po rešitvah, ki so uporabljene v motorjih, ki imajo to tovarniško vgrajeno.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 16, 2010 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Števec kilometrov z resetom ob tankanju ni dovolj ?
Nazaj na vrh
me2d
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 16, 2010 7:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oj,
V Elektor 7/8 2010 imaš na strani 34 načrt in opis merilnika nivoja goriv. V osnovi pa je to primerjalnik dveh napetosti skozi diodi, ki sta uporabljeni kot senzorja... Poceni in enostavno, predvsem pa VARNO.

lep dan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni