www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik iMac G5 težave

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012 5:29 pm    Naslov sporočila:  Napajalnik iMac G5 težave Odgovori s citatom

Napajalnik sem kupil na zadnjem sejmu v Udinah kot delujoč. Proizvajalec je Delta electronics, model DPS-180QB A. Nameraval sem ga predelati tako da bi dvignil izhodno napetost: na izhodu za +5V bi tako dobil +6,3V in bi ga uporabil za kurjavo 8 elektronk ECL85 (avdio ojačevalnik).
Prvi preizkus je pokazal da normalno deluje samo +5VSB. Ko vklopim glavni napajalnik, mi serijska žarnica hitro utripa, kar kaže na napako (preboj, kratek stik). Izhoda +5V in +5VSB sem obremenil, na vsakega sem priklopil upor 4,7Ω /23W.
Ko sem odprl napajalnik da bi poiskal napako, sem ugotovil da je narejen čisto na drugačnem principu kot večina računalniških SMPS. Na vhodu je vezje za PFC, usmerjanje sekundarnih napetosti je izvedeno s sinhronskimi ali aktivnimi usmerniki (SMD MOS FET-i kot na primer si 4840 namesto diod). Uporabljena sta čipa DNA1001 in DNA1002, izdelana po naročilu posebej za ta namen, o katerih na spletu ni nobenih podatkov.
Poskusil sem poiskati kakšen defektni element, vendar brez uspeha. Najpogostejši problemi s temi napajalniki so pri el. kondenzatorjih, moji pa kažejo da je z njimi vse v redu. Tudi drugih napak nisem našel. Nazadnje sem poskusil obračati trimer za regulacijo izhodne napetosti, pa tudi to ni pomagalo. Sad
Kje bi bil lahko problem?
V naprej vsem hvala za odgovore.

Napajalnik 005.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.48 MB
 Pogledana:  1 krat

Napajalnik 005.jpg

Napajalnik 003.jpg
 Opis:
Zadnja stran s podatki
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  1 krat

Napajalnik 003.jpg

IMG_4612.jpg
 Opis:
Notranjost zgoraj
 Velikost datoteke:  1.77 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_4612.jpg

IMG_4616.jpg
 Opis:
Notranjost spodaj
 Velikost datoteke:  1.91 MB
 Pogledana:  6 krat

IMG_4616.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni