www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preizkuševalci napetosti...
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 7:12 am    Naslov sporočila: icon_bad Preizkuševalci napetosti... Odgovori s citatom

Verjetno nujni pripomoček v žepu vsakega vzdrževalca za "hitro diagnostiko"... ampak, že kar lep čas opažam, da pri nas na trgu ni enega pametnega "faznprifarja".
Tiste, ki izdeluje Unior je "šrot od šrota". Že nov včasih ne dela - če slučajno pade na tla pa itak ne bo več delal. Vsak normalen instrument je manj občutljiv na udarce kot tale preizkuševalec napetosti.
Zanimajo me mnenja , oz. kake preizkuševalnike napetosti uporabljate ostali?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me ima, da bi enkrat nabavil preiskuševalec Fluke: 1AC

Samo potem rabiš še en izvijač, pa tudi napravica ni poceni.

Drugače se pa popolnoma strinjam s tabo.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Faznega preizkuševalca z tlivko že dolgo ne uporabljam več. Prevečkrat ima preizkuševalec vgrajeno žarnico za testiranje 12 V. Ko žica za maso odpade, ostane le smrtno nevarna naprava. Sem videl, kako je ljudi streslo. Edini tester je voltmeter. Malo nerodno, ampak edino varno, pa še pravilno kaže.

Uniorjevi preizkuševalci ali pa tisti ceneni iz raznih Bau* trgovin so pol curka vredni.

Fluke 1AC potrebuje dve bateriji. Težek je in crkne, ko ga najbolj rabiš. Cena je pa verjetno v fluke stilu.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Tor Apr 25, 2006 8:45 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag imaš mogoče informacijo koliko stane in kje se da dobiti.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, ne vem, kakšni so danes preizkuševalci ki jih dela unior, ampak jaz jih imam nekaj uniorjevih in mi zelo dobro služijo.
Še en proizvajalec je, na preizkuševalcu piše ZIROK ŽIRI Wink Ta je pa klasa nad vsemi, zalit, iz trpežne plastike, neuničljiv. Verjetno bo tole
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podatki (cena) za 1AC tester:
http://www.micom-electronics.si/pdf_ceniki/Cenik%20-%20Kataloski%20izdelki%20-%20Kupci%20-%20Februar%202006.pdf

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cena glede na uniorjev preizkuševalec, ki stane 600 sit je kar solidna a glede na to, da se mi je v predalu le v letošnjem letu nabralo kakih 10 kosov neuporabnih ni velika, če je zadeva vzdržjliva. Verjetno bom en tak tester kupil.

@Vili,
Problematični so pred vsem uniorjevi večji preizkuševalci, ki nimajo ušesca. Ta, če se skloniš običajno pade iz žepa, če ga imaš recimo v žepu v plašču. Padca na tla na "preživi". V preizkuševalcu sicer ni nič drugega kot tlivka z uporom, ki je nameščena v zelo tanko stekleno cevko. Na vsaki strani cevke je stožčast kovinski pokrovček (ki služi kot kontakt) na katerega pritiska vzmet z gornjega kovinskega kontakta , tako da cevko s tlivko tišči na spodnji deli -izvijač. Pri padcu se cevka zdrobi ter tlivka zgubi kontakt s pokrovčki. (bom jutri poslikal - sedaj nimam pri sebi fotoaparata)

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tlivka se zdrobi, ker ni trdno vpeta. Tudi zaradi kontaktne vzmeti zavibrira in ob udarcih ob steno poči. Če bi bil na obeh koncih tlivke obroček (gumi, plastika) verjetno ne bi bilo škode.
Pri enem električarju sem videl, ko je izgubil upor od tlivke. Pa je namesto njega dal v izvijač matice. Seveda kovinske. :bonk:

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Pri enem električarju sem videl, ko je izgubil upor od tlivke. Pa je namesto njega dal v izvijač matice. Seveda kovinske. :bonk:

Jur

Jur,

Tlivka ostane cela. Kot sem zgoraj napisal - tlivka je v stekleni cevki - zaprti z obeh strani s pokrovčkom. (izgled podoben kot cevna steklena varovalka) Tista cevka je zelo tanka ter se že ob najmanšem udarcu zdrobi. Pri tem se izgubi kontakt med pokorovčkom in tlivko. Nekoč so tlivko potiskali v prozorno gumijasto cevko. Takrat teh težav ni bilo.

jur je napisal/a:

Jur

Tisti upori so bili v starejših preizkuševalcih "šibki člen". Šlo je za keramičen upor brez priključkov ter lakirane površine. Tudi ta se je pri padcu zelo rad zlomil.
Tudi mene je nekoč pri sosedu (sosedov) preizkuševalec lepo stresel. Nekdo je namesto tistega upora namestil konec bakrene žice. :bonk:

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem videl tudi razbite tlivke. V vsakem primeru s*it. Zanimivo je, da lahko vsakdo prodaja tako nevarno napravo brez atesta in navodil za uporabo.

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Zanimivo je, da lahko vsakdo prodaja tako nevarno napravo brez atesta in navodil za uporabo.
Jur

Se strinjam

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70640.56

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer pa tester - "fazenprifer" ni namenjen za iskanje napak in podobna merjenja, ker so rezultati vse prej kot uporabni. Tester je samo za ugotavljanje ali je prisotna napetost ali ne. Če si obut v dobre čevlje in stojiš na izolirani podlagi, bo tester komaj posvetil ali pa sploh ne. Za merjenje se uporablja drugačne pripomočke.

Tisti uniorjevi testerji brez kovinske zaponke za žep se pa meni zdijo zelo v redu, imam pa še tiste stare, ki imajo cevko notri plastično in se nima kaj zdrobiti in pokvariti. Imam dva taka testerja in sta preživela že veliko padcev za razliko od tistih z zaponko, ki se ob močnejšem padcu razpadejo in se potem pogubijo manjši delci.
Tisti ZIROK tester je enak kot uniorjev brez zaponke, je pa popolnoma zaprt, notri je tlivka z uporom v eni cevki, ne vem kakšna je, ena vzmet, čep na koncu pa je tako zabit notri, da se ne da odpreti. Meni se zdi veliko boljši od tistega z zaponko, čeprav ni primeren za v žep.
KO sem delal v vzdrževanju nisem nosil orodja po žepih, imel sem majhen kovček in orodje v njem. Drugače pa uporabljam pas za orodje, podoben, kot ga imajo krovci, ki lezejo po strehah. Zelo uporabna stvar, če plezeš po lestvah in podobno, pa je fino, če je orodje pri roki. Odkar imam ta pas, ne tlačim orodja po žepih. Prav tako pa vedno uporabljam kovček.
Tlačenje orodja v žepe je neprimerno, saj pada ven iz zgornjega žepa če se skloniš, orodje v spodnjih žepih pa pri počepu povzroči vbode in podobno. Samo enkrat in nikoli več Evil or Very Mad zato ne maram orodja po žepih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Sicer pa tester - "fazenprifer" ni namenjen za iskanje napak in podobna merjenja, ker so rezultati vse prej kot uporabni.

Kaj pa vem - vsaj 70% napak na jakem toku sam odkrijem z njim. Sem sodijo pregorele varovalke, slabi stiki na kontaktorjih, relejih, stikalih.... Pogoj je le, da je krmiljenje vsak 110V ~ .

Citiram:
Meni se zdi veliko boljši od tistega z zaponko, čeprav ni primeren za v žep.

Se strinjam - sploh zaradi tega, ker je izvijač dovolj močan ta "normalno vijačenje" na elektro napravah. Sam ga sicer nosim v prsnem žepu plašča z izvijačem obrnjenim navzdol. Sicer kot si napisal, če ga obrneš navzgor, se lahko mimogrede zbodeš. Slaba stran takega načina nošenja pa je, da "odleti" iz žepa ko se skloniš.

Pas za orodje je vsekakor dobra zadeva za delo na terenu, višini, lestvi... bi pa verjetno delavci čudno pogledali, ko bi se Silvo tako "oborožen" pojavil v hali ... Laughing

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz že dolgo ne uporabljam klasičnih "fazenbriferjev". Pred leti sem kupil enostaven, a zelo uporaben indikator firme Steinel VoltCheck 3, ki ima 4 LEDice in tlivko. Deluje v območju od 2 do 400v AC/DC in mi služi kot logik tester, grobi voltmeter, pokazatelj polaritete in induktivnih špic, slabih ozemljitev ali razlik potencialov, tester slabih kontaktov pri kakšnih starejših avtomatikah ... seveda pa tudi kot zanesljiv fazni preizkuševalec, ki ne blinka brezveze zaradi malenkostne vlage na kakšnem plastičnem ohišju stikala npr. kopalniške luči. In deluje brez baterij.
Tudi za nošenje v žepu delovne halje ali obleke je popolnoma neproblematičen in mehansko dovolj trden.

Flukejev AC1 sem enkrat dobil za darilo, ampak je stvar enako velika kot omenjeni VoltCheck s tem da je uporabna samo za iskanje faze in nič drugega. Da razlike v ceni niti ne omenjam. Zato sem ga kar podaril naprej ... Smile

STEINEL VOLTCHECK 3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  10.58 KB
 Pogledana:  16584 krat

STEINEL VOLTCHECK 3.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni