www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vzdrževanje spajkalne konice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.63
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 3:28 pm    Naslov sporočila:  Vzdrževanje spajkalne konice Odgovori s citatom

Torej temo odpiram zato, ker me zanima, kako vi vzdržujete vaše spajkalne konice na spajkalnikih. Kaj naredite po končanem delu in ali med spajkanjem tudi kaj počnete, da konica služi svojemu namenu čim dlje časa in ostane lepa. Sam sem eno totalno uničil, ker je nisem pravilno vzdrževal. Kupil sem tudi tisto "tippy" zadevo v Conradu, ampak imam občutek, da mi tista stvar samo še dodatno uničuje konico. Sprva, ko jo potunkam v to reč, postane zelo lepa, ko se pa po par sekundah ohladi, pa dobi neko čudno vijolično barvo. Skratka, neuporabna zadeva, vsaj z moje strani. Bolje bi bilo uporabiti spajko in jo obrisati z mokro gobico. Nekje sem prebral, da obstaja prav namenska spajka za "pocinjevanje" (bog, kako ne znam tega sklanjati) konice, ki naj bi imela nižjo temperaturo tališča. Sicer ne vem zakaj, pa mi bo morda kdo to razložil.
Torej, napišite vse vaše predloge in načine kako to vi počnete.
Hvala in lp

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bom rekel, da je vse odvisno od konice. Ji pa drugače ne posvečam kake posebne pozornosti. Čistim jo pač kot običajno z mokro spužvo vsakič, ko vzamem spajkalnik iz stojala.

Moram pa reči, da je vse odvisno tudi od kvalitete konice. Na primer kitajska konica za ZDxx spajkalno postajo je za moje pojme veliko boljša kot za Voltcraftove. Na tem Conradovem hudiču se pa, ko jo očistiš in odložiš kar ena plast gor nabira, pa takoj rata matasta. Sem jo očistil z brusnim papirjem, pa je nekaj časa bolje, samo ne za dolgo.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.22
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med tem ko ne spajkaš je baje dobro imeti malo cina gor na špici, da ne oksidira. Sam nimam trenutno nobenih problemov odkar imam i-con. Imam tisti aktivator, ampak mi ga sploh ni potrebno uporabljati. Špico pa vedno brišem v kovinsko gobico, s spužvo imam pa slabe izkušnje. Priporočam, da uporabljaš to kovinsko. Vsekakor pa jo ne smeš brusiti ali kaj podobnega, ker boš samo poslabšal situacijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MAX.M
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Jun 2011 23:42
Aktiv.: 0.19
Kraj: styria

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za čiščenje konice ko je še vroča vzamem kuhinjsko papirnato brisačo v roli in odtrgam en papir. Nekolikokrat ga prepognem da je bolj debelo in ne speče skozi. Konico lepo obrišem in je kot nova. To že počnem nekaj let in nimam problemov z ostanki na konici.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če konica takoj postane vijolična, potem imaš previsoko temperaturo.
S svinčeno spajko: 320 °C je povsem dovolj za normalno delo. 360°C, če hitiš ali imaš večje elemente. Za več pa ni potrebe. Razen, če imaš zanič konico s slabo toplotno prevodnostjo.

Praviloma je tako, da ko spajkalnika ne uporabljaš, mora biti konica pokrita s cinom. Tudi če je samo 5 minut pavze, ali pa če ga izklopiš.
Spajkalnik se obriše / očisti tik preden ga rabiš. Na stojalu pa naj bo "zapackan".

Za čiščenje je uporabna kovinska mrežica za čiščenje posode. Rumena je boljša od srebrne (manj agresivna). Konica se lepše očisti kot v mokri gobici. Prvič - ni toplotnega šoka in drugič - če je fluks zasušen, ga lepo spraska dol.

To so moje izkušnje in na ta način mi konice zdržijo zelo dolgo.

Še beseda glede brušenja:
konice so sestavljene iz večih plasti različnih materialov, in če odbrusiš ta zgornjo, zaščitno plast, je z njo konec praktično v parih dneh.

Nazadnje urejal/a aly Pet Feb 17, 2012 6:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že že, samo ne bom jaz za vsak lot od 100 brisal konice s kuhinjso brisačo. In glede konic za ZD-931, ki je definitivno kitajska postaja in brisanja z mokro gobico nimam pripomb. Pa za to so poceni in dobre za Voltcrat pa drage pa zanič.

Imam pa v lončku tiste fedrčke za pomivanje posode, sicer res da ni namensko samo se s čiščenjem konice na mokri gobici ne more primerjati.

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.50
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal Aly, razen čiščenja med lotanjem, za kar uporabljam mokro gobico, tisto, ki je pri Wellerju priložena. Občasno pa uporabljam t.i. "tip tinner".
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.17
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Višek cina preprosto otresem, ko se pa res zapaca, pa obrišem v navadno krpo. Po končanem delu vedno pustim konico umazano kot je oziroma dodam nanjo cin. Zdrži pa ohoho časa.
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajkam večinoma SMD (RoHS). Temp. imam ponavadi nastavljeno nekje med 280° in 320° za več ni potrebe. Na konici preden jo odložim zmeraj pustim nekaj spajke in to je za moje pojme odločilno. Sicer se temp. znižna na stdby vrednost ko je ročka odložena oz. se izklopi po daljšem času ampak pri hitrem zaporednem spajkanju to še kako koristi. Čistim z original ersinimi gobicami namočenimi v vodo, opravijo svoje delo tako, da to je brez posebnosti.

Ampak se mi zdi, da se ponavadi pozablja na eno stvar in to je, da so konice potrošni materijal. Jaz od nobene konice ne pričakujem doživljensko uporabe ampak nek zmeren čas glede na uporabo. Ko konico uporabljaš skoraj 24/7 na različnih elementih se bodo različni zaščitni premazi slej ko prej obrabili in adijo konica. Mogoče ne bo zanič cela ampak je dovolj, da se cin ne prime samo enega dela in ti že lahko konkretno oteži delo še posebaj ko se pogovarjamo o SMD. Ko je zanič jo zamenjam in to je to. Ene zdržijo več druge manj. Sem pa trenutno zelo zadovoljen z JBC konicami ter tudi tistimi, ki so uporabi še na starejši ersi, ki jo imamo (digital 2000).

Nazadnje urejal/a TilenS Sob Feb 18, 2012 12:11 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj, ko sem začel brusiti konico je bila ta itak že zanič. če nebi bila je nebi.

S tem, da tiste gobice za posdo očistijo bolje kot gobica se pa jaz ne strinjam.

gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2012 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narobe:
tiste fedrčke za pomivanje posode ... se s čiščenjem konice na mokri gobici ne more primerjati

Pravilno:
čiščenje konice na mokri gobici se ne more primerjati s čiščenjem na fedrčkih za pomivanje posode

Jaz uporabljam fedrčke in ... fedrčki so zakon. Smile

@TilenS:
>> Ko konico uporabljaš skoraj 24/7 na različnih elementih se bodo različni zaščitni premazi slej ko prej obrabili in adijo konica.

Hmm 24/7 a gre s tabo na wc, v posteljo, v kino, na kosilo, ... ?
Če je odgovor ne potem je verjetno ne uporabljaš ravno 24/7 prej 10/5 ali kvečjemu 12/6 Smile
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja 24/7 je seveda mišljeno bolj v narekovajih Smile
Carko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40
Aktiv.: 2.60
Kraj: KP

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 1:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se zdi najboljša kombinacija spužvica + fedrčki Razz

Med spajkanjem zelo redno čiščenje v spužvico, tako da ni gor nobene svinjarije (ostankov fluksa, laka, umazanije, lepil, ...) - verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je pri pocinjeni konici precejl boljši kontakt in s tem prehod toplote kot pri umazani - po spajkanju ali ko je tako svinjska, da z gobico ne gre več, potem pa fedrčki oz. malo cina na konico + fedrčki. Tako konica zmeraj ostane šajni
Nazaj na vrh
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.67
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 26, 2012 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Tudi jaz sem pred kratkim zamenjal mokro gobico s tisto zlato kovinsko. Vidim, da je kovinska neprimerljivo boljša od mokre gobice. Ko sem uporabljal še mokro gobico se je na konici nabral nekakšen vodni kamen, čeprav sem vedno uporabljal samo destilirano vodo. Sedaj ko imam kovinsko gobico tega ni več. Je pa res, da je pri meni spajkalnik skoraj vsak dan v uporabi.

LP, Matic
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.57
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 26, 2012 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam tiste "federčke" in so zakon. Konico parkrat ubodem noter in je čista.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni