www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brezžična komunikacija-po skromno

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lotkol
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Mar 2012 19:17
Aktiv.: 0.43
Kraj: Maribor, Radvanje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:  Brezžična komunikacija-po skromno Odgovori s citatom

Pozdrav!

Sem še eden "zelenec" v radijo tehniki, in imam manjši problem. Potrebujem namreč brezžično komunikacijo, vendar z določenimi pogoji. Prenesti hočem digitalni signal, v obliki serijske komunikacije med več mikrokrmilniki(UART) povezava je enosmerna, rabim pa tri oddajnike in en sprejemnik, ki prepozna kateri oddajnik oddaja signal.
vse lepo in prav sem sprva pomislil na hibridne radio module, vendar sem malce skeptičen o njihovem delovanjurabil bi namreč:
-napetost delovanja od 1.5V do 3.5V
-čim manjšo porabo toka
-domet vsaj 40m
-velikost oddajnika max 10mmX20mmx5mm
-čim nižja cena(max5€ na oddajnik in max 10€ sprejemnik)
po možnosti bi še želel funkcijo, ki pokaže kako kvaliteten je signal z posameznim oddajnikom.

Hvala in lep pozdrav!
lotkol
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbs
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Nov 2009 18:42
Aktiv.: 0.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V takih omejitvah mi pride na misel samo 433MHz ASK. Oddajniki so praktično realizirani z kakšnim tranzistorjem in SAW oscilatorjem zato so tudi zelo poceni.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom me je oplazila ideja, da bi v kroglice za biljard vgradil IMU senzorje ter jih opazoval.

Za ta namen sem hotel uporabiti omrežje z osmimi 1-kanalnimi transcieverji CC2570, ki bi bili povezani na en 8-kanalni transciever CC2571. Ker vem, da so ti finance problem, naj ti namignem, da se jih da dobiti kot sample.

Nekaj več o ANT™ - Ultra-low power wireless connectivity.

Verjetno bi te pa kot AVR programerja zanimala tudi ATmega128RFA1.
http://www.youtube.com/watch?v=zCjcy3D7Aww
Je skoraj kot klasična ATmega128, le da ima vgrajen 2.4GHz RF transceiver (3:20). Povežeš jih lahko na dolžini več sto metrov (0:50), z vključenim RX/TX modulom ter AVR jedrom porabijo do 19mA (2:20) Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lotkol
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm... dobri sprejemniki, so mi všeč, ampak malo prekomplicirana stvar, je kaj manjsega in bolj preprostega?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RFM70 je ravno to kar iščeš. 2,4Ghz, do 6 tunelov na enem kanalu sprejema. Podatek dolžine do 32bytov v enem paketu. Hardverski ACK ter CRC. SPI do 8Mhz On-air hitrost do 2Mbps. Napajanje 1,9...3,6 V Dimenzije z integrirano anteno 16,8x12,8x3 mm Koliko je max. doseg še nisem utegnil testirat. Po podatkih naj bi bil na prepihu do 70m.
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70633.81

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
lotkol
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super! Nevem sicer kako je z komunikacijo, saj bo za izhod podatkov skrbel zgol attiny45, ki ima samo 8 pinov(pri cemer moremo odsteti 2 napajalna in enega ki je ze uporabljen). Nevem tudi kaj ima tiny45 od vgrajenih funkcij(na hitro sn pokukal v podatke oddajnika in zasledil pojem spi ampak moje znanje nemscine je nemudoma odpovedalo)

Nazadnje urejal/a lotkol Sre Mar 07, 2012 12:45 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odpoveduje tudi znanje slovenščine. Na forumu pišemo v razumljivem jeziku. Zmazki bodo leteli v kanto! :adminedit: Pravila!
lotkol
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 12:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pardon za tezko branje, ampak moja mobilna naprava z katero trenutno pisem je grozno neprijazna za pisarjenje Very Happy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiny45 ima komajda dovolj priključkov za samega RFM70. Pa še reset bi moral uporabit. Za kako periferijo pa pine preklapljat. Močno priporočam rabo kakega večjega. S 5 oz. skrajni sili s 4 pini bi šlo furat RFM12, ki pa zdaleč ni tako "okreten" kot RFM70
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70633.81

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
lotkol
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 1:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rad bi uporabo večji krmilnik, ker sem ne le v prostorski stiski ampak tudi napajanje ni močno. Že za oddajnike me skrbi.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 1:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mega8L TQFP? tiskanina ne bo kaj večja od modulčka.

BILD0197.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.73 KB
 Pogledana:  1 krat

BILD0197.JPG

BILD0194.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  110.13 KB
 Pogledana:  2 krat

BILD0194.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni