|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dazi Neznanec

Pridružen-a: Čet 07 Jan 2010 22:39 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 07, 2010 11:04 pm Naslov sporočila: Težave z svetilko s stikalom na dotik |
|
|
V splnici imamo svetilko, ki se prižiga s stikalom na dotik.To je vse lepo delovalo, iz nenada pa se je začela nekontrolirano prižigati.Ker je prostostoječa sem jo prestavil v dnevno sobo in tam deluje normalno.Ugotovili smo tudi, da so nam med tem v elektro omarici zamenjali električni števec.Vgradili so nam novega in to z dajalnikom inpulzov.Zanima me če bi bile lahko moje težave povezane z tem.Ker ne poznam principa delovanja stikala ne vem zakaj se to dogaja.Kako bi se dalo to urediti. _________________ LP Dazi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.08
|
Objavljeno: Čet Jan 07, 2010 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odklopi od elektrike, in senzorje očisti s krpico namočeno v alkohol. Dobro posuši in priklopi nazaj. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2010 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Imel enak problem. Svetilka na dotik je v stanovanju s klasičnim števcem delovala normalno, v stanovanju z elektronskim števcem pa je "norela".
Rešitev. Svetilka je menjala lastnika in sedaj služi nekomu, ki ima klasični števec.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2010 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri nama ni problema, je pa res, da je števec na fasadi, luč pa v mansardi na drugi strani hiše. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi si sposodil tole temo.
In sicer imam v stanovanju dve lučki na dotik, dva različna modela in se mi pojavlja enaka težava.
Pri enem modelu se recimo pojavi vklop na cca teden do 14dni, pri drugem pa dejansko stalno cikla stanja od prižiga, 3 stanja moči svetilnosti in potem se ugasne nazaj. To se dejansko v roku nekaj minut pojavi večkrat, tako da ni možnosti uporabe.
Obe lučki sta skoraj novi, pojavlja se na katerikoli vtičnici in je tudi res od menjave števca naprej (vsaj tako nekako sumim).
Opazil sem tudi, da se to mogoče malo manj pojavlja na teh ozkih ne-šuko vtičnicah, ampak malenkostno.
Poskušal sem tudi prednapetostno zaščito, vendar je stanje enako.
Ima mogoče kdo kakšno idejo ali je problem nihanja napetosti in da se zaradi tega pojavlja ta cikel, ali res prihaja do kakšnega impulza in kako bi se dalo to težavo odpraviti, razen z menjavo svetilke?
Sicer mislim, da so omenjene svetilke vedno bolj aktualne in prav tako tudi te novi števci, tako da neka rešitev mora obstajati??
Aja pa svetilki sta bili testirani tudi na drugi lokaciji, kjer so še stari števci in delujeta brez vsakih motenj...
Hvala za vse predloge in rešitve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam sam eno takšno lučko, ki deluje brez problema, pa imamo tudi takšen števec.
Glede na način detekcije - z ohišja proti zemlji steče majhen toč skozi človeka (mogoče kakšno živalco), bi lahko motnje v delovanju povzročala kapacitivna sklopitev proti zemlji.
Sem pri svoji opazil tudi, da sem v določenem primeru na ohišju čutil rahlo tresenje, ki sem ga odpravil z obračanjem priključka v vtičnici. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšnega tresenja ne čutim, tudi vtičnice so vse nove in prav tako napeljava, ker je bilo lansko poletje vse skupaj renovirano in obnovljeno.
Tudi obračanje priključka v vtičnici ni rešilo teh težav.
Kako bi pa lahko detektiral kapacitivni sklop proti zemlji? Sicer se bolj malo spoznam na elektriko... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S55EI Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47 Prispevkov: 569 Aktiv.: 3.10 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
Jaz sem imel dve taki svetilki, ki sta se prižigali, če sem na radioamaterski postaji šel na oddajo. Če sem vključil še avtomatski tuner in tunal anteno je bil v bajti pravi light show. Se pravi je vplivala nanju RF motnja. Odstranil sem " fensi" elektroniko in dodal na kabel navadno stikalo. _________________ Lep pozdrav, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zmajcek Neznanec

Pridružen-a: Ned 22 Jan 2012 19:46 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mihc87 je napisal/a: |
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi si sposodil tole temo.
In sicer imam v stanovanju dve lučki na dotik, dva različna modela in se mi pojavlja enaka težava.
Pri enem modelu se recimo pojavi vklop na cca teden do 14dni, pri drugem pa dejansko stalno cikla stanja od prižiga, 3 stanja moči svetilnosti in potem se ugasne nazaj. To se dejansko v roku nekaj minut pojavi večkrat, tako da ni možnosti uporabe.
Obe lučki sta skoraj novi, pojavlja se na katerikoli vtičnici in je tudi res od menjave števca naprej (vsaj tako nekako sumim).
Opazil sem tudi, da se to mogoče malo manj pojavlja na teh ozkih ne-šuko vtičnicah, ampak malenkostno.
Poskušal sem tudi prednapetostno zaščito, vendar je stanje enako.
Ima mogoče kdo kakšno idejo ali je problem nihanja napetosti in da se zaradi tega pojavlja ta cikel, ali res prihaja do kakšnega impulza in kako bi se dalo to težavo odpraviti, razen z menjavo svetilke?
Sicer mislim, da so omenjene svetilke vedno bolj aktualne in prav tako tudi te novi števci, tako da neka rešitev mora obstajati??
Aja pa svetilki sta bili testirani tudi na drugi lokaciji, kjer so še stari števci in delujeta brez vsakih motenj...
Hvala za vse predloge in rešitve. |
Kupil in po nekaj dneh je začela čudno reagirati na dotik, prestavljala je sama od sebe svetilnost med nivoji.
Svetilko sem šel zamenjati za enako, ki dela že več kot leto brez problemov, tudi v isti vtičnici.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
S56INF je napisal/a: |
Zdravo,
Jaz sem imel dve taki svetilki, ki sta se prižigali, če sem na radioamaterski postaji šel na oddajo. Če sem vključil še avtomatski tuner in tunal anteno je bil v bajti pravi light show. Se pravi je vplivala nanju RF motnja. Odstranil sem " fensi" elektroniko in dodal na kabel navadno stikalo. |
Jaz sem sedaj odprl to svetilko s "fensi" elektroniko in ima noter samo eno stikalo "touch dimmer" ki je obenem tudi pretvornik.
Torej je kakšna možnost, da bi ta fensi del namesti z nekim stikalom, ki bi imel možnosti dimmerja? Se pravi nekje 3stopnje svetilnosti in izklop?
Trenutno je noter Hopestar Electronic TOUCH DIMMER LD-600s in O/P je 10W / 60W.
Hvala za nasvete in pomoč |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni