|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
papagaj93 Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50 Prispevkov: 708 Aktiv.: 4.14 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 11:33 am Naslov sporočila: Izdelava naprave za doziranje hrane čebelam |
|
|
Pozdravljeni!
Ker imam doma vedno več čebeljih panjev, sem prišel na zamisel da naredim nekaj kar bi mi olajšalo njihovo hranjenje.
Za tiste ki še neveste čebele pred zimo čebelarji hranimo z sladko vodo (približno 50/50 vode in sladkorja).
Torej, ker imajo čebele velik apetit po hrani, saj jo tudi potrebujejo, jim moramo v dnevih pred zimo čebelarji vsak dan nositi na panj približno 1,5 litra sladkane vode. Torej pri 30 panjih je to kar velika količina in posledično nerodnost.
V mislih imam nekaj za si to olajšati, izvedbo imam na spodnji sliki, na vas se obračam z enim namenom, in sicer:
Potrebujem pumpico, to že imam in je od avtomobilskih brisalcev.
Potrebujem pa tudi zaenkrat le 6, elektromagnetnih ventilov, za katere bi želel, da so v mirovni poziciji (ne teče tok) ko so zaprti. Po možnosti kar pa ni seveda pogoj bi želel, da imajo ventili vhode in izhode v tej velikosti, da lahko nanje nataknem cev, ki ima luknjo premera 4 mm.
Torej če kdo pozna kakšno stran na kateri lahko kupim takšne ventile, zažaljeni so čim manjši in cenejši.
ČE ima pa kdo kaj takega doma, z veseljem odkupim!
Prilagam sliko za lažjo predstavo.
Naj povem, da logiko delovanja sem že rešil problem mi postavljajo l elektromagnetni ventili.
Hvala za pomoč in nasvete.
LP Rok
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
717.96 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50 Prispevkov: 708 Aktiv.: 4.14 Kraj: Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70790.97
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Mare, sem tudi tako naredil, toda izkazalo se je da tudi ko voda pride do cevi, še kar naprej teče.
In da drugače imajo tako urejeno za napajanje zajcev, nevem zakaj s cevkico tole ne deluje...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
596.71 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala zalinke, toda na Gorenje niti ne kličem , prvi linik pa mislim, da pod 10€ ventila žal ne bom našel.
Glede ventilov od pralnih strojev so pa odločno preveliki za tole opcijo.
LP Rok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem ti predstavljajo ventili in črpalka. Za črpalko še ne veš, ampak je gotovo problem, če je ne boš splaknil.
Raztopljen sladkor v vodi bo povzročil, da se bo rotor črpalke zalepil in posledično ta ne bo startala.
Ta mešanica, ki jo omenjaš je 50 Brixov in za takšno se v industriji uporablja vijačno črpalko ali pa za perilstatično črpalko. Oboje se na koncu tudi opere.
Moj nasvet je, da glede na "budžet" uporabiš črpalko, ki jo imaš, za ventile izbereš bistabilne ventile (ker imaš akumulator) in nekako izvedeš splakovanje sistema.
Kot ideja: dva rezervoarja, v enem raztopina cca 70 brix (sploh ne vem, če lahko toliko sladkorja raztopiš), v drugem pa čisto vodo. Tako v prvem ciklu natočiš v čebelnjake sladko vodo cca. 1l, v drugem ciklu pa zadevo splakneš z 0,5l čiste vode. To lahko določiš na čas, ker ne rabiš velike natančnosti.
Tvoja plovna stikala bi potem uporabil za minimum, in bi jih dopolnil samo, ko oz. če je posoda prazna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za črpalko bi jaz uporabil peristaltično. Nekaj takšnega. S to opcijo se izogneš tudi ventilom. Dobi se že par € iz kitajske.
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Povsem pravilno razmišljanje, v primeru če do notranjosti pumpice oziroma ventilov pride zrak, posledično voda izhlapi, na stenah se naberejo kristalčki sladkorja in onemogočijo delovanje.
Tudi ta problem imam rešen brez splakovanja... potrebujem le cenovno zelo ugodne ventilčke N/C opcije..
Idealna stvar zame bi bil ventilček na liknu ki sem ga podal, toda ali se da dobiti zadevo v sloveniji? Če da kje?
Še ceneje če je možno? Kje?
Tukaj ni nikakršnega pritiska tako, da res ni potrebna VRHUNSKA izdelava..
LP Rok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi ventil sem našel, s katerim bi jaz poizkusil. klik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej, kako deluje peristaltična črpalka. Bo ti vse jasno.
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70790.97
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, obema za pomoč, mogoče bi res bila pravšnja izbira peristaltična črpalka, toda bi zdržala recimo...5 let delovanja? Govorim za nizkocenovne razrede..to je pod 10€
Zato bi mi stvar bila ljubše izvedena z ventili, ta z linka ni slab..samo delovna napetost je 3,6V...poleg tega pa bi bolj ustrezal oni z mojoga linka, ki ima že pripravljene priključke.
LP Rok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi imel eno večjo posodo, ki bi jo postavil v isti nivo kot so tiste v panju - tako kot je že predlagal Mare69, ampak nivo raztopine mora biti na isti višini (posode so zgoraj odprte). Potem pa bi samo vzdrževal ta nivo v večji posodi. Tako bi potreboval samo eno črpalko, niti ventila ne.
_________________ lp, Klemen
Nazadnje urejal/a trot Pet Okt 04, 2013 12:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
Poceni ventil = silikonska cev + stišček na vzvod + modelarski servomotor za odpiranje
Stišček je lahko ščipalka za perilo, ki jo zbrusiš, da zgleda kot ščipalje za žico
poceni servoti se dobijo pod 5EUR, rabiš le en 555 za krmiljenje |
Tudi to sem že izvedel, in poskusil..kaj naj rečem...preveč kompliciranja za tole funkcijo
LP Rok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2013 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Kaj pa če bi imel eno večjo posodo, ki bi jo postavil v isti nivo kot so tiste v panju - tako kot je že predlagal Mare69, ampak nivo raztopine mora biti na isti višini (posode so zgoraj odprte). Potem pa bi samo vzdrževal ta nivo v večji posodi. Tako bi potreboval samo eno črpalko, niti ventila ne. |
Žal tudi to odpade, saj so v aplikacijo vključeni tudi manjši panji, ki so postavljeni med gospodarne panje...skratka..odpade..
LP Rok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni