|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MvE Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2009 12:24 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.73 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2012 7:14 pm Naslov sporočila: Program izven mikrokrmilnika? |
|
|
Pozdravljeni
Zanima me če ima mogoče kdo kaj izkušenj s programom iz zunanjega pomnilnika. Torej izven PIC-a. Po izkušnjah predvidevam, da bo naslednji program preobsežen za PIC32MX460F512L zato že vnaprej razmišlajm o kakšnem dodatnem čipu. Kolikor sem iskal nekateri PIC-i imajo to možnost, sploh 8 bitne verzije so priporočali.
Na kaj moram biti pozoren ko iščem te stvari oziroma kaj moram gledati? Imajo takšni mikrokrmilniki že hardware-sko vnešene kakšne registre za nastavitev zunanjega pomnilnika?
Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2012 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo sam program preobsežen, potem se posluži zunanjega flash pomnilnika, ki bo povezan direktno na interno vodilo mikrokontrolerja.
V kolikor pa bo več podatkov kot pa samega programa (slike, fonti, zvok,...) pa ni potrebno komplicirati, ampak vzameš en serijski flash pomnilnik in ga priključiš na SPI vodilo. Ko rabiš dotične podatke, jih pač potegneš od tam. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2012 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
sploh 8 bitne verzije so priporočali |
Če je 512K programskega pomnilnika premalo, potem 8bit uC (64K naslovnega prostora) verjetno ne bo najboljša izbira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.03
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2012 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nja, če bo preobsežen za 32-bitno zver, potem res ne razumem priporočila uporabe 8-bitne igrače... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MvE Član

|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2012 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Če bo sam program preobsežen, potem se posluži zunanjega flash pomnilnika, ki bo povezan direktno na interno vodilo mikrokontrolerja.
|
V tem primeru bi lahko bil program v celoti napisan v zunanjen pomnilniku ali mora mikrokrmilnik obvezno vsebovati naslov kjer se nadaljuje? Pa še nekaj kar me bolj muči, se sploh da povezati na interno vodilo? Kolikor sem na hitro pogledal nič ne piše o tem.
Mogoče sem se okoli 8 bitnih mikrokrmilnikov narobe izrazil, bral sem teme kjer so drugi spraševali po zunanjem pomnilniku in dobili odgovore o teh 8-bitnikih, ki imajo to možnost. O 32 bitnih nisem našel ničesar
Hvala za odgovore! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19 Prispevkov: 313 Aktiv.: 1.35 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Čet Jul 05, 2012 8:25 am Naslov sporočila: |
|
|
LPC1810 (in še nekateri Cortex-i od NXP-ja) npr. je 32-bitni uC, ki sploh nima
notranjega flasha, ampak se uporablja izključno zunanji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Jul 05, 2012 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
PIC sploh omogoca izvajanje kode iz zunanjega pomnilnika?
Kolikor je meni znano ni to mozno. Ce imas samo prevec podakov (tabele in podobno) za hranit potem zunanji flash pomnilnik, ali se bolje kar SD kartica s
FAT sistemom in beres/zapisujes podatke iz datotek  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jul 05, 2012 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če vzameš uC, ki ima 100 nogic ali več, je zelo verjetno, da podpira zunanji naslovni prostor.
Konfiguracija pa je odvisna od izbrane firme in modela. Nekateri lahko poženejo program že od začetka iz zunanjega pomnilnika (konfiguracija s pini), pri drugih pa program štarta iz notranjega pomnilnika in se konfiguracija ali skok na zunanji program izvrši softversko.
Jaz sem zelo skeptičen, da imaš res več kot pol mega same izvedljive kode.
Po mojem imaš v glavnem podatke, ki pa jih lažje pobiraš preko kakšnega drugega vmesnika. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Jul 05, 2012 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri PIC32 ni možno, da bi se program izvajal iz zunanje memorije, lahko pa slike ali fonte shraniš v zunanji serijski flash (dostopaš preko SPI) ali paralelni flash, do katerega dostopaš preko PMP.
Če pa je notranji flash res premajhen za tvoj program, lahko izbereš 16 bitni način, s katerim prihraniš cca 40% prostora na račun hitrosti. Če pa je še to premalo, potem si pa vsekakor izbral napačni mikrokontroler. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MvE Član

|
Objavljeno: Sob Jul 07, 2012 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
igor_k to je sigurno, da ne gre? Potem takem ne bom dalje iskal
Vse kar sem našel je bilo za 18F verzijo: EMI bus
Kar se tiče SD kartice jo že imam (nanjo se bo zapisovala txt datoteka), bo pa prenosljiva zato shranjevanje podatkov na to odpade. Veliko prostora gre predvsem zaradi LCDja in njegovih funkcij, poleg tega bo kar nekaj različnih menijev ter strani. Puščam pa odprto možnost, da bi se obsežnejša besedila shranila na dodanem SPI flash-u, za paralelni port ne bo prostora.
V glavnem, včeraj sem že dobil dva PICa, enega sem predelal na nekakšno razširitveno ploščico za na protoboard in ga bom najprej preizkusil tako, drugi bo pa šel kar v vezje ko bo zrisano in pripravljeno.
Lep dan vsem še naprej, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Jul 07, 2012 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem, ne. Sicer pa daleč največ prostora poberejo slike in fonti. Uporabljam PIC24FJ256, pa je notranji flash praktično poln. Imam pa zraven serijski flash SST25VF032 (32Mbit), v katerega lahko shranim podatke ali pa slike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni