|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
plavalec Neznanec

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2012 22:49 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03 Kraj: Split
|
Objavljeno: Tor Avg 07, 2012 11:09 pm Naslov sporočila: Tezave s kratkim stikom - prosim za nasvet |
|
|
Spostovani diskutanti s podrocja elektrotehnike!
Upam, da objavljam svoje vprasanje v pravi rubriki, imam pa tezavico oz. problem ki je naslednji:
Zivim v novejsem stanovanjskem bloku, zgrajenem l. 2003. V kopalnici imam nad ogledalom stensko svetilko z lokalnim stikalom. Do sedaj je vedno delovala brez problema, danes zvecer pa je ob pritisku na stikalo glasno pocilo, malce zasmrdelo in hkrati je ven vrglo glavno varovalko v stanovanju.
Laik kot sem, sem rekel OK, mogoce je kaj narobe z zarnico, in sem slednjo odvil in odstranil, ugasnil stikalo svetilke, ter vklopil nazaj varovalko.
Sedaj pa se pojavi problem. Ob ponovnem pritisku na stikalo (na ON) in kljub temu, da v svetilki ni bilo zarnice t.j. porabnika, je spet glasno pocilo in spet vrglo ven varovalko.
Ali lahko podate kaksno diagnozo, kaj je narobe? Ocitno pride do kratkega stika nekje, ampak kako je to mogoce, ce je do sedaj vse delalo normalno.
Hvala vnaprej za vaso pomoc.
LP _________________ T. Lusic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Avg 07, 2012 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
V stiku je očitno stikalo, sploh če se je tam tudi pokadilo prvič. Verjetno sta čez stikalo peljani tako faza kot nula.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plavalec Neznanec

|
Objavljeno: Tor Avg 07, 2012 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hiter odgovor. Jutri bom zadevo (ob izklopljeni varovalki) odprl in si pogledal to cudo, ter poskusil zamenjati stikalo. Se eno podvprasanje - kaksne barve je standardno zica za fazo in kaksne barve tista za nulo. Lepo prosim tudi za ta odgovor, ceprav vas vprasanje najbrz spravlja v smeh  _________________ T. Lusic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Avg 07, 2012 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sosed je v kopalnici imel težave z napeljavo že po kakem letu od dneva vselitve. Kondenz in elektrika ne gresta ravno skupaj. Simptomi so bili zelo podobni tvojim. S tem ko poči, se med kontakti napari malce bakra, veliko ogljika, vlaga pa samo še vse skupaj poslabša. Rezultat je bil, da je varovalko vrglo ven, čim si jo hotel ponovno aktivirati. Zamenjava stikala je rešila problem.
Če je "mojster", ki je vlekel kable po stanovanju spoštoval pravila, potem obstaja velika verjetnost, da je faza rjave ali črne barve, nula pa modre. PE vodnik je rumenozelene. V kolikor imaš v stanovanju FID, bodi pozoren, da ne skleneš PE in nule, drugače ti bo še FID ven zagnalo. Sicer kot sem ti rekel, tole z barvami vodnikov ni "SVETO". Če nisi sam tega počel, potem ne moreš biti nikoli siguren. Preizkuševalec faze (fazenprifer) je tvoj prijatelj.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 6:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da si iz Splita, pišeš/govoriš veliko lepše, kot kdo iz Ljubljane
Poleg stikala preveri tudi okov žarnice, če se ni kaj na njem pojavilo. Mogoče tudi malce pomaga, če si videl, kje je počilo. Namreč, tam se tudi zabliska.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Poleg vsega naštega, ti sive lase lahko dela tudi stik med žicama. Kar nekajkrat sem doživel, da je bila izolacija na priključnih žicah grla popolnoma zoglenela, in kot taka vir omenjenih težav.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če bi šlo bi dal novo silikonsko žico.Če pa ne gre pa vtakniti silikonsko bužirko v žico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko so žice preperele (od starosti in/ali od vročine od žarnice) in se dotikajo med seboj ali pa ohišja svetilke.
Izklopi varovalko, snemi luč in zamenjaj vse žice in stikalo.
Okov za žarnico bi načeloma moral biti v redu, vseeno pa preglej, če niso vzmetni jezički kaj čudno skrivljeni. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plavalec Neznanec

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za pomoc, problem je resen. Res je bila zica na svetilki, ki je ocitno prebijala. Zamenjal sem kar celotno svetilko, nova je stala cca. 7 Eur, imel pa sem sreco, da sem dobil skoraj identicen model.
BTW - forum je vrhunski in ga bom tudi v bodoce obiskoval.
P.S.: Kar se slovenscine tice, ceprav zivim v Splitu, sem sin slovenske matere in imam Slovenko za zeno Malo, ali pa dosti pomaga tudi to, da sem iz tiste generacije, ki je dejansko prebrala kdaj kaksno knjigo in ne samo sedela pred zasloni _________________ T. Lusic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ludvika poznaš (ima ženo Katjo, starejši možakar)?
Pozdravi ga lepo!
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si mogoče bil doma v Trbovljah?
LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plavalec Neznanec

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Mucek: na zalost ne poznam, kaj on zivi v Splitu? Imas kontakt?
@Nace: ne, ampak niti nisi za veliko zgresil, pa se ne bom spuscal v podrobnosti, da ne bo prevec offtopic, lahko pa kako receva na ZS. _________________ T. Lusic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51zg Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35 Prispevkov: 538 Aktiv.: 2.27 Kraj: JN76BC - Srednje brdo
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je izolacija zažgana, potem je velika verjetnost v šlampariji pri sami napeljavi. Lahko, da vijak sploh ni bil privit in potem začne počasi v takem spoju "šmelcati". In posledice lahko privedejo do kratkega stika med žicama. Navadno je to dogaja pri večjih porabnikih. To je samo ena od razlag...
Lp _________________ __________________
Never put off till tomorrow what you can do
today. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni