www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ventilator brez krtačk

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 01, 2012 9:59 pm    Naslov sporočila:  Ventilator brez krtačk Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me, kje bi lahko dobil(oziroma pod kakšno boljšo ključno besedo kot "brushless fan" moram iskati) ventilatorje z brezkrtačnim motorjem. Premer in pretok načeloma zaenkrat ni pomemben, ker to bolj teoretično študiram, tako da me zanima predvsem, kje se jih dobi za navadne smrtnike in kakšna je okvirna cena.
V mislih imam ventilatorje za hlajenje vezij, torej ~10-15cm premer.

lp

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 01, 2012 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Emm, ali niso po opisu sodeč prav računalniški ventilatorji takšni?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.56
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 01, 2012 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drži.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu dobiš vse, tudi podatke za posamezen ventilator.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem razdrl enega, tako da je res.

Verjetno sem se narobe izrazil...

Iščem ventilator na nekomutatorski motor. To pomeni bodisi koračni(vendar so prepočasni), bodisi nek večfazni enosmerni motor. Mislim, da modelarji temu rečejo BLDC?

Mogoče lahko bolje orišem kaj potrebujem s tem, da povem v čem je težava.
Težava je, da ti ventilatorji(na primer iz računalniških napajalnikov) povzročajo precej motenj. Jaz bi želel te motnje zmanjšati. No, po svinjariji ki jo delajo ti ventilatorji sem sklepal, da morajo biti s krtačkami...
Skale na sliki so 0,5V/d in 5ms/d, AC sklopitev

Moja teorija je bila, da bi nek večfazni motor dajal manj motenj(zaradi bolj enakomerne porabe), zato sem imel bolj v mislih le-te.

borber je napisal/a:
Tu dobiš vse, tudi podatke za posamezen ventilator.

Prvič slišim za to trgovino...

lp

IMG_1508.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.23 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_1508.JPG

JO18
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Feb 2010 0:44
Aktiv.: 0.12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse z farnela lahko naročiš tudi v nanoelektroniki Applause

lp jo18 Applause
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvomim, da boš našel kje takšen ventilator.
Sem pred par leti službeno precej brskal po katalogih proizvajalcev ventilatorjev.

Večja verjetnost je, da boš našel samo motor. Na motor boš moral pa sam namestiti vetrnico.
Približno bi ustrezal motor z zasenčenimi poli (C-Frame, Shaded Pole), ker so lahko "relativno" majhni. Delujejo pa na izmenično napetost. Ne delujejo pa brez motenj, ker oblika toka ni sinusna. Verjetno tudi pri drugih motorjih ni tok sinusne oblike. Tako, da se motenj ne boš mogel popolnoma otresti.

Bolje bi bilo pogledati kako motnje, ki te motijo na navadnih ventilatorjih minimizirati.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni