|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sobica Članica

Pridružen-a: Sob 11 Feb 2012 18:53 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 6:59 pm Naslov sporočila: Nasvet - ogrevanje manjšega stanovanja |
|
|
Vljudno vas prosim na nasvet.
Kupila sem stanovanje. 43 kvadratnih metrov, v njem je 6 manjših vgrajenih radiatorjev. Do zdaj se je ogrevalo na plin. Zdaj bi šla na elektriko (zaradi okoliščin je to edina varianta, dokler se ne reši problema s plinskim ogrevanjem). Štedilnik bom imela na plin. Kuham ne veliko. V stanovanju imam računalnik, hladilnik, eno televizijo, stolp (redko dela). Zdaj pa: električni tok je ENOFAZNI.
Vse, kar me zanima je, ali bi to predstavljajo problem, če bi kupila električno peč in jo namontirala na obstoječo centralno napeljavo. IN ker sem laik: v stanovanju imam rada toplo, okoli 23-24 stopinj. Ali bi to predstavljajo težavo glede na enofazni tok? Je pa stanovanje na drugem nadstropju, blok je bil izoliran pred dvema letoma.
Hvala vsakemu posebej za odgovor.
s. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spužva Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 10:03 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.25
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
6kW je ~26A porabe po tisti eni fazi, in če je sreča in ima 32A varovalko ji ostane na voljo približno 6A za ostale porabnike, kar je relativno malo, razen če v tistem stanovanju živi samo ena oseba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spužva Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 10:03 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.25
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zadeva bi šla precej na knap. Sicer imaš možnost znižati moč na 4 ali 2kW, ampak pri tem mrazu.....
Pa obvezno kakšnega ugodnega dobavitelja el.en. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:27 pm Naslov sporočila: Re: POMOČ - NASVET OGREVANJE |
|
|
sobica je napisal/a: |
Vljudno vas prosim na nasvet.
Kupila sem stanovanje. 43 kvadratnih metrov, v njem je 6 manjših vgrajenih radiatorjev. Do zdaj se je ogrevalo na plin. Zdaj bi šla na elektriko (zaradi okoliščin je to edina varianta, dokler se ne reši problema s plinskim ogrevanjem). Štedilnik bom imela na plin. Kuham ne veliko. V stanovanju imam računalnik, hladilnik, eno televizijo, stolp (redko dela). Zdaj pa: električni tok je ENOFAZNI.
Vse, kar me zanima je, ali bi to predstavljajo problem, če bi kupila električno peč in jo namontirala na obstoječo centralno napeljavo. IN ker sem laik: v stanovanju imam rada toplo, okoli 23-24 stopinj. Ali bi to predstavljajo težavo glede na enofazni tok? Je pa stanovanje na drugem nadstropju, blok je bil izoliran pred dvema letoma.
Hvala vsakemu posebej za odgovor.
s. |
Kot ocenjujem bi bilo bolj smiselno namesto ene močne peči za gretje vode vzeti električne radiatorje Glamox. Res da investicija ne bo najmanjša, bo pa vseeno odlična rešitev. Enofazni električni priključek bo verjetno prešibak za priklop peči, bi bil pa zelo verjetno zadosti močan za priklop 1-2 glamox električna radiatorja.
Kakšna pa je glavna varovalka, 20A,25A... ?
Princip delovanja teh radiatorjev je ustrezen opisanim razmeram - ko doseže delovno temperaturo se izključi in potem v časovnih intervalih glede na potrebo vključuje (impulzno in ne trajno delovanje - to je uporabno tudi zaradi drugih električnih bremen v stanovanju) Izgledajo lepo, so lahki in menim da zdaleč najbolj učinkoviti.
Kakšna bi morala biti moč radiatorjev in koliko naj jih bo pa je odvisno od velikosti in namembnosti prostora (spalnica, dnevni prostor, kopalnica...).
Če greš na internet in vtipkaš glamox radiatorji dobiš kar nekaj dodatnih tehničnih informacij (moči, dimenzije, tipi termostatov- tudi z uro, izgled..) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sobica Članica

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za pomoč.
Sem namreč totalni laik. Stanovanje je da, za eno osebo.
Gre za 20 ali 25 amperjev. Štos je v tem, da še nisem v stanovanju trenutno in bom ta podatek izvedela ta teden in vam javim.
hvala vam, |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sobica Članica

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težava je namreč ta, da nove plinske peči ne morem zaenkrat namontirat v obstoječo dimniško napeljavo, ker je objekt star in to morajo še uredit. V tem času bi se pač priključila z ogrevanjem na elektriko, zato mi ni it v investicijo glede radiatorjev, ker ko bo ustrezen priključek narejen, bi se pač prikličjula nazaj na mestni plin. To bo zdaj namreč problem v vseh starih objektih, ker se s 1.1. starejše plinske peči, ki niso tako varne, sploh ne smejo več prodajati.
Zato iščem vmesno varianto.
Torej, če je 20 amperov bi to še šlo za silo?
Hvaaaalaaa
srček vsem, ki mi pomagate! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je priključek 20A in peč 6kW bo v dosegljivem času prekurilo varovalko. In to brez drugih porabnikov. Če te pihanje klime ne motri si raje zmonitraj eno ali dve (odvisno od št. sob) klimatske naprave, glede na to da bodo primarno ogrevanje bi bilo najbolje da so to talne enote (postavljene enako kot radiatorji). Cena bo višja, obratovalni stoški pa mogoče celo nižji kot pri ogrevanju na plin, pa še hladno bo lahko poleti  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa tole ?
Citiram: |
Energetski zakon (EZ-1) - predlog
Javna obravnava do 01.10.2011, Ljubljana, 24.6.2011
Datoteka: EZ-1_24jun11dopDE-8
336. člen , stran 202
(toplota za ogrevanje stavb in pripravo tople vode)
(1) Vse nove stavbe in stavbe v katerih je izvedena večja prenova, ki predstavlja rekonstrukcijo, morajo biti projektirane, grajene in vzdrţevane tako, da se ogrevajo izključno iz obnovljivih virov energije ali iz sistemov daljinskega ogrevanja.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se stavbe iz prejšnjega odstavka, ki so
na območjih, kjer je v veljavnem lokalnem energetskem konceptu določeno kot območje plina iz omreţja, lahko ogrevajo tudi iz učinkovite soproizvodnje ali z novim kotlom na zemeljski plin z visokim izkoristkom, ki je dan na trg skladno s predpisi s področja okoljsko primerne zasnove proizvodov povezanih z energijo.
(3) Uporaba električne energije za osnovno ogrevanje ni dovoljena, razen za napajanje toplotnih črpalk.
|
Nazadnje urejal/a . Sob Feb 11, 2012 9:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se boš odločil za ogrevanje na elektriko, ti priporočam povečavo glavne varovalke na 1x35A. To ni ne vem kako velik strošek, in z malo previdnosti pri uporabi ostalih velikih porabnikih (pečice, pralni stroj....) bi to moralo zadostovati.
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sobica Članica

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem.
(Žiga - potem bi morali kaznovati dobršnji del Slovenije ...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sobica Članica

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uroš.
(joj, ne se smejat, ker sem res laik na tem področju in nimam pojma o ničemer, kar se elektrike tiče)
Ko si napisal "ti priporočam povečavo glavne varovalke na 1x35A" ali to pomeni, da moram it na trofazni električni tok?!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravi kraj v svojem profilu. Morda je na forumu kak tvoj "sosed", ki ti bi lahko kaj konkretno svetoval. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sobica Članica

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
haha, šele zdaj vidim, da piše BUTALE. [slovenščina je zame španska vas] pa tudi tak laik, da zgleda,kot da sem res od tam.
sem iz celja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Električna peč Vailant stane okoli 720€ in se jo montira na iste prilkjučke kot plinsko. Imajo izvedbe 6, 12, 18... KW, ima v sebi vse kar potrebuješ (črpalko, ekspanzijsko....). Sam sem preštudiral kar nekaj variant, sem v renoviranju stanovanja. Dobiš jo celo v Merkurju.
LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni