|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
S55EI Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47 Prispevkov: 569 Aktiv.: 3.10 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 8:44 pm Naslov sporočila: IF Filter 455 khz - 2000Hz |
|
|
Nabavil sem IF filter 455 kHz in sem ga pred vgradnjo v postajo meril z analizatorjem. Rezultat je viden na prvi slikici, pričakoval pa sem takšnega kot ga propagira proizvajalec. Je tak rezultat zaradi napake merilne metode, ker imam 50 ohmski vhod-izhod, filter pa naj bi bil 2000 ohmski ali pa sem naletel na cenen ponaredek?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
99.76 KB |
Pogledana: |
34 krat |

|
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
720F Inrad.gif |
Velikost datoteke: |
4.76 KB |
Downloadano: |
17 krat |
_________________ Lep pozdrav, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
To kar si izmeril je napaka v meritvi. Slika je tipična napaka, ko filter ni prilagojen.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2013 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Točno tako, kot ti je napisal Darko.
Za boljši občutek o dejanski prepustni karakteristiki mu v serijo na vhod (in izhod!) priključi upor reda 1K8. Izgube v prepustu sicer ne bodo realne, boš pa dobil pravilno informacijo o obliki!
Pravilno obliko lahko vidiš tudi brez RF network analyzerja, če na vhod RX-a pripelješ šum (S53MV je v enem že dokaj starem CQ-ZRS objavil načrt, ali pa uporabiš Zener diodo z omejevanjem toka+ločevalni kondenzator). Avdio signal pripelješ v računalnik in si na avdio spektralcu (Spectrum lab, avtor DL4YHF) pogledaš prepustni pas. Uporabiš lahko tudi katerikoli drug program, ki uporablja "waterfall", npr. Argo.
Edit: videl kasneje, da si tudi ti srečni uporabnik DG8SAQ...
Mislim, da se tukaj da pozabavati z nastavitvami impedance DUT...
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S55EI Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47 Prispevkov: 569 Aktiv.: 3.10 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2013 1:48 am Naslov sporočila: |
|
|
@ VolkD - hvala, se mi je kar zdelo, da streljam kozle.
@S59MA - sem poizkusil z upori, ni tisto, kar sem želel. Bom poizkusil še s transformatorji.
Naknadno sem poizkusil še z generatorjem šuma (Uporabil sem ZRSjev mostič ASM100 kot generator šuma, čeprav to ni njegova prvenstvena naloga) za merilnik pa spektralni analizator na PCju od DL4YHF, kot si predlagal. Vidi se, da filter dela, tudi sliši, ni pa razvidna strmina. Se bom igral dalje...
Nastavitve impedanc DUT moram pa še prebrat.
VNWA od DG8SAQ mi je eno leto in pol ležal v omari, vmes sem PC, kjer je včasih delal, že dvakrat reinštaliral, poizkusil sem ga inštalirat na win7, pa mi nekaj ne dela prav. Še na XPjih sem imel težave z "overloadom", pa "no sync" ker winsi upravljajo z zvokom...
_________________ Lep pozdrav, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2013 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
VNWA ima tudi eno funkcijo, ki jo najdeš pod "Tools"-"Matching Tool". Tam se da prilagoditev tudi simulirati, oziroma izvesti matematično. V HELP file je to početje opisano.
Jaz sem sicer za ta namen vseeno raje navijal avtotransformatorje . Nekako mi je bližje tisto, kar lahko tudi otipam, HI.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni