|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 9:17 pm Naslov sporočila: Izločevalec vlage |
|
|
V stanovanju imam v eni sobi malo problem z vlago in posledično- plesnijo. Razmišljam, da bi naredil izločevalec s pomočjo peltierjevega elementa 150W in sicer z enim hladilnikom bi toploto odvajal v sobo, na drugi strani bi pa z manjšim rebrom vlago kondenziral, da bi se stekala v posodico.
Kaj menite, ali bi delovalo?
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem mnenju brez pravega kompresorskega razvlaževalca ne boš naredil nič. Imamo razvlaževalnik in vem koliko je učinkovit in kakšne so specifikacije. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Tor Jan 29, 2013 9:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.32
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možnosti imaš več.
1. Razvlaževalec za 150EUR++, kot predlaga PZUFIC
2. Ogrevanje tega prostora z občasnim 5 minutnim zračenjem.
3. Če bi pa rad sam kaj ustvarjal, pa je nujno poznavanje Mollierovega diagrama za vlažen zrak: http://www.mrc-eng.com/Downloads/AIR%20MOLLIER%20Diagram.pdf
Tako si lahko pred eksperimentiranjem narediš termodinamični izračun. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majci Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2013 23:03 Prispevkov: 282 Aktiv.: 1.85 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam že veliko izkušenj s problemi s vlago. Doma imamo dva kompresorska in enega peltierjeva.
Kompresorski:
-glasen
-UČINKOVIT
-večja poraba (ko deluje 300W, ampak kompresor NE deluje ves čas, temveč se sklopljuje).
Peltierjev:
-tišji (samo majhen ventilator ki poskrbi za kroženje zraka)
-izkoristek -> v 1dnevu 50W pobere okoli 1dcl vode, medtem ko 300W kompresorski tudi čez 2 litra
Če razmišljaš o nakuku, vzami raje kompresorskega. Cena le teh se je v petih letih spustila iz 400&eur na cca 100. _________________ When i am sad, i stop being sad and be awesome instead! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.06 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem imel v kleti v eni sobi brez oken problem z vlago. Sedaj imam že eno leto v obdobju od novembra pa do maja v tem prostoru kompresorski razvlažilnik. Vklopim ga s pomočjo stikalne ure enkrat dnevno za dve uri. Problemov z vlago ni več !
Imam pa še eno zamisel proti vlažnim stenam. Kaj če bi na steno ( v času brez vlage ) nalepil plast 3 cm stiroporja in preko tega mavčno ploščo. Bi to rešilo problem vlažne stene ?
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majci Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2013 23:03 Prispevkov: 282 Aktiv.: 1.85 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vlaga se bi morda malo manj na stenah nabirala, ampak bi bila pa še vedno prisotna v zraku. Vprašanje je kako pride toliko vlage v prostor?
Ker praviš da je kletni prostor, je lahko skozi slabo proti vozi izolirane stene ali pa slabo izoliran tlak.
Primer pri nas doma. Nekje v bližini hiše v tleh mora biti majhen vodni izvir, kateri je v 50letih odkar je hiša sezidana čez polovico hiše prvi tlak iz cementa spremenilo v peseh . Ob prenovi se je skopalo luknjo vsaj 3/4m globoko v tlak, nasulo drenažo, vse izoliralo, ampak po cca 5 letih, je voda našla pot navzgor (verjetno po stenah) in v treh prostorih so okvirji vrat pri tleh zaradi stalne prisotnosti vlage spremenili barvo na črno. Od takrat dalje najmanj 3 ure dnevno deluje vsaj en izmed razvlažilcev. Poleti seveda manj časa kot pozimi. _________________ When i am sad, i stop being sad and be awesome instead! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2013 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Imam pa še eno zamisel proti vlažnim stenam. Kaj če bi na steno ( v času brez vlage ) nalepil plast 3 cm stiroporja in preko tega mavčno ploščo. Bi to rešilo problem vlažne stene ? |
Mislim, da bi bilo bolje uporabiti paroprepustno izolacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.62 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2013 12:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Vlaga in plesen sta zelo nadležna nebodigatreba, ki se ju težko znebiš. Sam imam doma plesen v enem kotu, kjer je očitno slabo prezračevano. Sedaj sem se plesni znebil (vsaj vizualno), treba pa bo preprečiti ponovno pojavljanje.
Zato sem razmišljal o pomoči pri prezračevanju s pomočjo umetnega vetra. Kajti naravni prepih ni dovolj, saj ne pride do tega kota.
Moja ideja je narediti sistem 2-3 ventilatorjev, ki bi jih vklapljal in izklapljal s stikalno uro večkrat dnevno v času moje odsotnosti (da mi ne bi preveč šumelo).
Je že kdo poskusil na ta način? Deluje?
Ter kje dobiti čimcenejše komponente za to napravo? Kako usmeriti ventilatorje? Vodoravno v steno ali navpično (izkoriščanje padanja ohlajenega zraka)? _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni