|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:24 pm Naslov sporočila: Restavriranje starih instrumentov |
|
|
A je to res bil moj ? Ker moj ni bil tako lep. To si se pa res potrudil.
Tole sem odtrgal od tule. Upam, da bo tako bolj koristilo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Tor Mar 19, 2013 1:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj pa kdaj pomaga Xerapol in podobni izdelki, vsaj pri plastiki. _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Moj naslednji manjši projekt je obnova očetovega Unimer 33. Vidim, da je sebastiant instrument konkretno pomladil. Nekaj podobnega bi rad dosegel tudi jaz.
sebastiant, če prav razumem, si plastiko obdelal le z pasto Xerapol. A si si pomagal še s čim drugim? Kje se splača kupiti Xerapol (in podobne izdelke)?
A ima kdo slike originalne škatle, ki je prišla zraven inštrumenta? Moja je še kar v dobrem stanju, ji pa manjkajo nekateri trakovi, ki bi jih rad naredil kar se da podobne originalnim. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
yacksy je napisal/a: |
.........sebastiant, če prav razumem, si plastiko obdelal le z pasto Xerapol. A si si pomagal še s čim drugim? Kje se splača kupiti Xerapol (in podobne izdelke)?...... |
Ta inštrument sem poliral /plastiko/ z Greygate polirno pasto št.5, nabavljam jo v Ameriki. Tuba 60g pride brez poštnine, vsaj v mojem primeru, 10$. Je pa to zaenkrat najboljša pasta tudi za poliranje bakelitnih predmetov, no priznam, da imam še neko "vodico", ki pa daje bakelitu zopet lepo črno barvo.
Je pa tuba kar hitro prazna, teh 60g ni veliko če poliraš kakšno bakelitno ohišje radia.
Bodi previden pri izdelkih in jih testiraj, določene paste "požirajo" plastiko, previden bodi pri prozorni plastiki na inštrumentih!!!
Da ne bi uporabil Belinkin Purol, ta je samo za kovino.
Pred poliranjem cel inštrument operem z čistilom Sotin v razmerju z vodo 1:10.
Kakor vidim, sem Unimer 33 malomarno očistil, levi zgornji gumb ima belo črtico še vedno rumeno, tak je bil v začetku cel inštrument. To sem videl šele sedaj pri povečani sliki, bom takoj popravil.  _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa če res ni potrebe, se notranje strani prozorne plastike (torej s strani kazalca) ne dotikaj sploh, ker če odstraniš antistatični premaz bo instrument le še za v vitrino... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Poslušaj nasvet MadMaxa!
Pa nabavi še vodobrusni papir št.2000, za kakšne globje praske, ki ji kasneje še spoliraš.
Tudi White spirit rabiš za odstranjevanje nalepk, bodi pa previden s kakšnim "profesionalnim odstranjevalcem", lahko poškoduje plastiko ali barvo. _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam inštrument skoraj nima kakšnih globljih prask, tako da bo verjetno dovolj samo dobro pranje in poliranje. Bolj sem bojim kakšne težave v notranjosti (baje so v preteklosti že bile manjše "težave" pri meritvah in kakšno območje ne deluje). Najlepša hvala za namig glede prikazovalnika. Nisem vedel, za antistatični premaz.
Za pranje se torej dobro obnese Sotin. Malo sem pogledal stran proizvajalca, pa je teh Sotin-ov več vrst. A lahko napišeš točen model? Za poliranje si bom torej omislil Greygate pasto, tukaj ni težav. Glede "White Spirit" upam, da je dober tudi petrolej za razsvetljevanje, ki se ga dobi v lokalnih trgovinah (temno rumena kovinska steklenica).
Imam pa tudi originalno škatlo, kjer so potrgani neki trakci, ki bi jih tudi rad spravil v prvotno stanje. Tako, da če ima kdo kakšne slike originalne embalaže, bodo zelo dobrodošle.
Je pa škatla ovita v umetno usnje, ki bi tudi potrebovalo nekaj nege. Če ima kdo kakne dobre tehnike za to, se priporočam.
Pa samo še ideja - mogoče bi bilo smiselno tole preseliti v ločeno temo, kjer bi se debatirale tehnike, triki in pripomočki/kemikalije pri obnovi starih inštrumentov. Seveda, če se sebastiant s tem strinja in nam razkrije kakšno svojo skrivnost v namenski temi. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bi bilo dobro premestiti to v novo temo, saj bi verjetno še kdo povedal svoje izkušnje.
Petrolej nisem uporabljal, sem pa zelo uspešno uporabljal razredčilo za modelarske enamel barve proizvajalca Humbroll. Zelo lepo odstrani nalepko, samo pazite, vedno je potrebno predhodno narediti preizkus ali ni agresiven do plastike, barve....!!!!!!
Ni vse za vse! _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebastiant je napisal/a: |
Mislim, da bi bilo dobro premestiti to v novo temo, ... |
Narejeno - veselo debato še naprej. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S55EI Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47 Prispevkov: 569 Aktiv.: 3.10 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Pri enem od univerzalnih merilnih inštrumentov, so mi črni napisi na aluminijasti ploščici popolnoma zbledeli. Ali obstaja kakšna metoda, da bi to počrnil. Darko mi je že dal predlog, naj jo ponovno potiskam, morda ve kdo kakšno drugo metodo? _________________ Lep pozdrav, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.31 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izrerz negativa iz nalepke, potem pa z barvo v razpršilu naneseš?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
koala33 Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2011 14:58 Prispevkov: 370 Aktiv.: 2.11 Kraj: Krka
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prozorna samolepljiva folija za laserske tiskalnike. Natisneš nove oznake na folijo in jo nalepiš na aluminijasto ploščo.
LP, Aljoša |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Antistatiči nanos na "steklo" skale. Moj sodelavec je popravil ohoho veliko kazalčnih instrumentov. Vključno z navijanjem tuljav in menjavo trakov na tuljavicah. Za antistatični nanos pa je uporabljal <stelex>. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
@sebastiant
Kakšen White Spirit potem uporabljaš in kje ga nabaviš?
Malo sem pogledal stran proizvajalca, pa je teh Sotin-ov več vrst. A lahko napišeš točen model? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Največ uporabljam Sotin US 2000 koncentrat:
http://www.sib-cerklje.si/sotin-us-2000-konc/
White spirit sem kupil pred mnogimi leti pri Chemu, ampak to ne bo problem, lahko ga kupiš vsepovsod, recimo:
http://www.merkur.si/gradnja/barve-in-kemija/ostalo/snov-pripravek-mq-white-spirit-1-l.html
Sotin razredčim glede na umazanijo, za močnejše madeže koristim kar koncentrat. Kasneje moraš sprati z vodo, ni uporaben za poliran aluminij, kakšen aluminijast vrtilni kondenzator zna lepo zacveteti.
Greygate polirno pasto sem nabavljal v Ameriki zato, ker jo noben UK prodajalec ni hotel poslat v Slovenijo. V Angliji je nekaj prodajalcev, vendar se ne da nič dogovoriti. _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni