|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sirij Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.32 Kraj: Središče ob Dravi
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 7:07 pm Naslov sporočila: Indikator napolnjenosti akumulatorja z LM339 |
|
|
Pozdravljeni.
Sem začetnik v elektroniki in za izdelavo enega prvih projektov sem si izbral indikator napolnjenosti akumulatorja iz tega naslova
http://www.bowdenshobbycircuits.info/page11.htm#meter.gif
Torej, zanima me, če gre v tem primeru za štiri ločene LM339 ali so to štirje komparatorji (mimogrede, kakšen je pravilen slovenski izraz?) znotraj enega LM339.
Lep pozdrav,
Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoZ Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2010 14:33 Prispevkov: 74 Aktiv.: 0.41 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 7:16 pm Naslov sporočila: Re: Indikator napolnjenosti akumulatorja z LM339 |
|
|
Sirij je napisal/a: |
Pozdravljeni.
Sem začetnik v elektroniki in za izdelavo enega prvih projektov sem si izbral indikator napolnjenosti akumulatorja iz tega naslova
http://www.bowdenshobbycircuits.info/page11.htm#meter.gif
Torej, zanima me, če gre v tem primeru za štiri ločene LM339 ali so to štirje komparatorji (mimogrede, kakšen je pravilen slovenski izraz?) znotraj enega LM339.
Lep pozdrav,
Mitja |
Komparator je slovensko Primerjalnik |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
LM339 ima 4 komparatorje. Na shemi je torej uporabljen samo en LM339. To vidiš tudi po označbah pinov na shemi, kjer lahko prešteješ pine od 1 do 14. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sirij Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.32 Kraj: Središče ob Dravi
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, hvala obema.
Lep pozdrav,
Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
LM 339 ima 4 operacijske ojačevalce-komparator oz. primerjalnik se naredi iz tega _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
LM 339 ima 4 operacijske ojačevalce-komparator oz. primerjalnik se naredi iz tega |
Citiram: |
Description
These devices consist of four independent voltage comparators that are designed to operate from a single power supply over a wide range of voltages. Operation from dual supplies also is possible, as long as the difference between the two supplies is 2 V to 36 V, and VCC is at least 1.5 V more positive than the input common-mode voltage. Current drain is independent of the supply voltage. The outputs can be connected to other open-collector outputs....... |
Res mi ni jasno, kaj klobasaš? Malo višje je @matjazkariz napisal vse kar je potrebno!
Očitno ti je res dolgčas, da čisto vsako temo postaš in to popolnoma brez vsake uporabne vsebine  _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ti veš kaj je operacijski ojačevalnik in kaj je komparator? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Mar 20, 2013 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda @laura ampak tebi očitno ni jasno kaj in kako, glede na napisano:
LM 339 ima 4 operacijske ojačevalce-komparator oz. primerjalnik se naredi iz tega |
Citat v angleščini je pa iz strani proizvajalca. Oni bodo pa menda že vedeli kaj proizvajajo, kanede.
Sicer pa dovolj je, nimam časa in tudi da se mi ne, preganjat tvoj dolgčas!
Wikipedia je napisal/a: |
In practice, using an operational amplifier as a comparator presents several disadvantages as compared to using a dedicated comparator:
1. Op-amps are designed to operate in the linear mode with negative feedback. Hence, an op-amp typically has a lengthy recovery time from saturation. Almost all op-amps have an internal compensation capacitor which imposes slew rate limitations for high frequency signals. Consequently an op-amp makes a sloppy comparator with propagation delays that can be as slow as tens of microseconds.
2. Since op-amps do not have any internal hysteresis an external hysteresis network is always necessary for slow moving input signals.
3. The quiescent current specification of an op-amp is valid only when the feedback is active. Some op-amps show an increased quiescent current when the inputs are not equal.
4. A comparator is designed to produce well limited output voltages that easily interface with digital logic. Compatibility with digital logic must be verified while using an op-amp as a comparator.
5. Some multiple-section opamps may exhibit extreme channel-channel interaction when used as comparators.
6. Many opamps have back to back diodes between their inputs. Opamp inputs usually follow each other so this is fine. But comparator inputs are not usually the same. The diodes can cause unexpected current through inputs. |
Če želiš kaj več si pa lahko prebereš tukaj. Adijo! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Čet Mar 21, 2013 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa daj se nehaj kitit s temi povezavami.
Jaz vem da veš in ti veš da vem.
ADIJO! _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Mar 21, 2013 1:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa daj se nehaj kitit s temi povezavami.
Jaz vem da veš in ti veš da vem.
ADIJO! |
Zdaj imam pa počasi dovolj teh tvojih postov brez vsebine - so zgolj dueli.
Vzemi to kot zadnje opozorilo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 21, 2013 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Na zelo važno dejstvo pri LM339 ste pa pozabili, ima namreč open collector izhod
. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni