|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nejc_b Član

Pridružen-a: Tor 03 Maj 2011 15:02 Prispevkov: 207 Aktiv.: 1.20 Kraj: radeče
|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 1:26 pm Naslov sporočila: rotacijski laser |
|
|
Zanima me samo, ali mi lahko kdo pomaga, ki pozna te stvari. Imamo rotacijski laser, ki uporablja diodo s 730nm valovne dolzine in deluje v infrardečem spektru in je ga na zalost s prostim očesom ne vidimo, zato se je v originalu uporabljal sprejemnik (ki je dobil noge). Zato me zanima, ali kdo ve, ali bi se dalo stvar spremeniti in modoficirati do te mere, da bi staro laser diodo zamenjal s taksno, ki ima valovno dolzino 635nm in se ga vidi? Fino mehanika in umestitev modula samega verjetno ne bo predstavljalo strasnega problema, bolj elektronika in kompatibilnost materialov. Žarek ima max output 1mW. Ima kdo kaksno idejo?
hvala in LP
Nazadnje urejal/a nejc_b Tor Apr 09, 2013 9:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žarek ima output 1mW, v tvojem primeru bi s takim laserjem razrezal vse kamor bi ga usmeril...
Šalo na stran... Kaj pa če bi resno vgradil zeleno diodo notri? Mislim da to ne bi bil zako velik problem-ali pač?
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nejc_b Član

|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš: prilagam ti original navodila proizvajalca, kjer imas na zadnji strani podatek o max outputu; mogoce pa m pomeni katero od drugih predpon, kar nebi vedel, zato sprasujem.
da drugace pa iscem resitev, kako modozicirati stvar na vidni spekter, da bi lahko delovalo brez sprejemnika. Naceloma mi je vseeno, le da bo snop priblizno viden in ne pretirano širok na cim večji razdalji.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ML2_EN.pdf |
Velikost datoteke: |
99.43 KB |
Downloadano: |
15 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22 Prispevkov: 292 Aktiv.: 1.80 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, na zadnji strani pise 1mW, kar je logično. Nočeš vedet, kaj naredi 1MW laser, če slučajno stopiš v njegov spekter.
Tako da si lahko editaš tam gor, ker drugače bo se vsak zabodel v to
_________________ "To me, defeat in anything is merely temporary.. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is path leading to success and truth." - Bruce Lee |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nejc_b Član

|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem popravil enote. Hvala za opozorilo.
Ima kdo torej kaksno idejo, oz, je kaj taksnega ze naredil in počel?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Apr 10, 2013 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Menjava laserske diode bi po mojem mnenju predstavljala še najmanjši problem. Pač moraš izbrati diodo za ustrezen tok, v najslabšem primeru bo crknila ali se ne bo prižgala, diode za 1mW pa danes prodajajo že kot kokice.
Po mojem bo prav "strašen" problem predstavljala finomehanika in umestitev modula, oziroma ustrezno fokusiranje in usmerjanje svetlobnega snopa.
Sploh, če želiš obdržati natančnost +-5mm/100m...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni