www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Večnamenski Instrument z PIC16F870 (:()
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dkester
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2005 20:43
Aktiv.: 0.30
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2006 8:39 pm    Naslov sporočila:  Večnamenski Instrument z PIC16F870 (:() Odgovori s citatom

Projekt je zanimiv zaradi številnih funkcij in malo uporabljenih elementov.
Koliko je uporaben, pa mi ni uspelo ugotoviti, ker mi zadeva ni delovala.

Sestavljeno vezje na protobordu je na sliki spodaj.
Ker nisem dobil ustreznega napetostnega regulatorja, sem priklopil na 5V usmernik.
Led prikazovalniki so povsem svetili, na pritisk tipke ni reagiralo.
Čip sem pravilno sprogramiral, vezje večkrat preveril, tako da nevem kaj bi lahko bilo narobe.

Če je že kdo poskusil ali pa še bo, bi prosil za kakšen nasvet.
Vse najdete na naslovu > http://members.cox.net/berniekm/super <.

Za odgovor se zahvaljujem.

Lep pozdrav!

IMG_5028r.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  84.5 KB
 Pogledana:  151 krat

IMG_5028r.jpg

IMG_5029r.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  80.99 KB
 Pogledana:  90 krat

IMG_5029r.jpg

IMG_5035r.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  108.36 KB
 Pogledana:  112 krat

IMG_5035r.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2006 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kak displej je uporabljen na orginalni strani ampak displeje, ki si jih uporabil ti NE SMEŠ direkno priključiti na PIC-a. V segmente moraš dati upore 220-770 Omega v anode pa transistorje. PIC verijetno ni "odletel" funkcionira pa ne zaradi preobremenitve portov.
dkester
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2005 20:43
Aktiv.: 0.30
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje sem popravil kot ste mi svetovali, vendar na žalost ne deluje drugače.
Takoj ko priklopim napajanje prikazovalnik nekajkrat utripne, približno trikrat,
potem pa obstoji. Izgleda da napaka tiči nekje drugje. Na strani projekta piše,
da je program napisan tako, da uporov za prikaz ne potrebuješ.

''As you can see in the schematic >>even the usual resistors associated with driving
the display have been eliminated.<< Usually, separate resistors need to be used in
series with each segment drive in order to evenly drive the display.
The PIC chip, limits the current flow to about 25mA per line.

>>The software is written in such a way that only one segment is active at any one time.
This eliminates the effect of multiple segments having to share the same current
source at the same time and dimming some digits more than others.<<''

V originalu je uporabljen ta prikazovalnik http://www.fairchildsemi.com/ds/MS/MSQC4911C.pdf
Ko ga nabavim, poleg tega tudi napetostni regulator, bom poskusil z njim.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z omenjenim pic-em še nisem delal - bom pa pogledal datashet. Tole z omejtvijo toka me čudi. Tudi glede multiplexiranja displeja (posameznega segmenta me čudi. Shocked ) Ko bom utegnil bom malo prešudiral program.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pic ni nič posebnega, ampak tole je pisano v nekem "čudnem" assemblerju Sad
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi vseeno dat za vsak segment en predupor, ker je možno da ti zaradi prevelikih tokov, in s tem motenj na napajanju, mikrokontroler zablokira. Ker do sedaj še nisem videl da bi blo tako vezje brez preduporov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro bi bilo dati kak 100nF konenzator v napajanje

Lp
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A oscilator uspešno zaniha? Kaj pa LTC? kam si ga skril?

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeve je čudna. Posebej tisti "my own compiler"... RETW instrukcije in podobno.

Zadeva naj bi delovala brez upora zato, ker segment prižge za kratek čas. Displayi dopuščajo pulzni driving z visokimi tokovi za kratek čas. Če pa multipleksiranje odpove, bo display trajno preobremenjen z velikim tokom. Slabo za display in chip. V vsakem primeru bi morali biti uporabljeni upori. Potrebno je pogledat v display data sheet koliko pulznega toka v kakšnem času prenese in izračunat upor. Zadeva bi morala biti približno taka kot v prilogi (PIC in LTC display).

Z narejenim in prižganim vezjem pomahaj pred očmi (po možnosti v zatemnjenem prostoru). Če so prižgani displayi multipleksirani, se bodo pri mahanju videle črte (sledi displaya v zraku) z prekinitvami. Če bo črta zvezna, so displayi prižgani statično. Nekje je nekaj hudo narobe.

Originalni display iz sheme (LTC4627) ima interno povezane elemente. Morda si na tvoji vezavi pri sestavljanju posameznih displayev naredil kakšno napako?

Ja, pa še nekaj. Kako leto (ali dve) nazaj mi ta stvar ni delala. Pic sem hotel dati če se prav spomnim 'f876, pa se je zataknilo že pri softweru, če se prav spomnim. Še nekaj drugega iz tega weba me je tudi jabalo.

Jur

mux.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  132.89 KB
 Pogledana:  92 krat

mux.jpg

Nazadnje urejal/a jur Pon Feb 06, 2006 12:05 pm; skupaj popravljeno 8 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je tisti RETLW čuden Sad , no ja drugo bi še nekako razumel. Ampak pazi v tem primeru je potrebno multipleksirat posamezen segment (ne displej) sicer bo prevelik tok na pinu, ki vključuje anodo. Confused 4 displeji po 7 =28 segmetov . Za kolikor toliko dobro vidljivost mora biti posamezen segment prižgan vsaj 4mA * 28== ca 112mS za cel displej. Ne vem kako bo izgledal prikaz Confused
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če nadomestiš RETW z RETLW? Ker je sicer assembler dokaj podoben microchipovemu.

Iggy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:
Kaj pa če nadomestiš RETW z RETLW? Ker je sicer assembler dokaj podoben microchipovemu.

Sploh mi ni jasno kaj tisti ukaz naredi? Gre očitno za nek makro. Nanizano je namreč več podatkov. RETLW namreč vrne 8bitno vrednost - tukaj gre očitno za nekaj popolnoma drugega.

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, sem na hitro pogledal source in zgleda zadeva kot navadna tabela. :/ Lahko poskusi dokler si ne izmislimo kaj novega.

EDIT: seveda tako z vsem ukazi, ki zgledajo sumljivo, pa poskusit compile v MPlab-u. A je kdo poskusil naredit dissasemble na hex datoteki? Ali pa skompajlirat ASM fajl na tistem njegovem assemblerju?

Iggy
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prevedel sem ASM v "tistem njegovem prevajalniku", pa sodeč po *.obj datoteki vse izgleda normalno.
Naredil sem tudi dissasemble pa retw ==RETLW, ret == RETURN, reti == RETFIE pa še nekaj cvetk se najde. Ne vem... Meni se ne zdi nič narobe, lahko pa da sem kaj spregledal...
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 24, 2006 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker že dolgo časa poteklo,pa mene zanima.Če je uspelo pognati v tek?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni