|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 12:13 pm Naslov sporočila: PC osciloskop? |
|
|
Zadnje čase ugotavljam, da brez osciloskopa ne morem narediti nič pametnega...
Časi so taki, da so analogne verzije počasi v zatonu, digitalni pa dosegajo prav lepe zneske, ki nam (študentom) niso ravno dosegljivi. Zato malce gledam po PC (USB) osciloskopih. Ker pa nimam nobenih izkušenj na tem področju, me zanima, če mi lahko svetujete, kaj je treba gledati pri nakupu novih in če kdo od vas že ima kaj podobnega, katero firmo svetujete? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam (študent) vedno bolj poželjivo gledam po osciloskopih. Do sedaj sem si ga pač sposodil, vendar to ni ravno najboljša varianta. Že lep čas kupujem kakšnega, vendar kakorkoli obračam, mislim da bom kupil analognega. Prebrskal sem ve PC osciloskope od picoscope-a do bitscope-a in vellemana, a če hočeš kolikor toliko uporabno konfiguracijo, je 100000SIT premalo.
Poleg tega, imam trenutno sposojenega digitalnega FLUKEta, ki mi pri meritvi popolnoma lepega NF signala, ki pa se nahaja precej blizu DCDC pretvornika kaže več trave kot signala, na 25let starem analogcu je ta signal krasen. Edino kar res pogrešam na analognih je SINGLE proženje. Odločitev je seveda stvar posameznika. Jaz mislim, da je za doma dober rabljen analogni, potem se pa že zaposliš v taki firmi, da imaš dostop do digitalca za vsaj mio sit  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je problem s temi velikimi analognimi škatlami, saj enostavno nimam prostora v svoji 'delavnici' - pisalni mizi... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se vama pridružujem. Sam trenutno iščem rabljene (Bolha, E-Bay). Na Bolhi imajo kar visoke cene (za študenta), E-Bay je pa "daleč", pa še artikla ne moreš prej preizkusiti _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enostvano ne razumem, kako ljudje pri nas prodajajo osciloskope, ki na Ebayu dosegajo vrednosti pod €150 za 50000 in čez. Čez 4 ure bo na ebayu prodan DSO (205-3) za pomojem manj denarja kot hočejo na bolhi za navadnega anlogca (203-6) Na sploh opažam katastrofalno visoke cene na bolhi ne glede na področje, tako da bolha praktično ni uporabna Ebay pa... tudi ni brez muh. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 5:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa nebi združili moči in naredili enega ki se priklopi na računalnik? Ni treba da je ne vem kak profi. Samo da je. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
O tem ze tece debata tukaj. Dvomim pa, da bo kaj iz tega, ce (domnevno enostaven) nacrtovalski problem o konceptu delovanja ostane brez odgovora. Kaj bo sele, ce bi stvar prestopila teoreticne okvire in bi naletel na prve "real world" tezave (popacenja signala iz najrazlicnejsih vzrokov), cetudi bi design "na papirju" vendarle koncno izgledal popoln ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Enostvano ne razumem, kako ljudje pri nas prodajajo osciloskope, ki na Ebayu dosegajo vrednosti pod €150 za 50000 in čez. Čez 4 ure bo na ebayu prodan DSO (205-3) za pomojem manj denarja kot hočejo na bolhi za navadnega anlogca (203-6) Na sploh opažam katastrofalno visoke cene na bolhi ne glede na področje, tako da bolha praktično ni uporabna Ebay pa... tudi ni brez muh. |
. To verjetno leti na mene. Samo, ko na ebayu dodaš še poštnino si pa na istem - s tem, da izdelka nikakor ne moreš prej preizkusiti. (mimogrede: 203-5 je bi na ebayu prodan za 222EUR)
Mislim, da domača izdelava digitalnega osciloskopa ni smiselna, ker kakšnega bolj amaterskega dobiš za malo denarja, kaj boljšega pa doma itak ne moreš narediti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni letelo specifično nate, sploh ne. Pač tako se mi zdi trenutno stanje na slovenskem trgu. Popolnoma razumem, da ga ne daš pod neko ceno, vendar je zanimivo, da ga noben ne proda za zastavljeno ceno. In potem lahko čakaš in čakaš, stvar pa je vredna vsak dan manj. Tipičen primer je tule: klik
Vendar pa ... vsak ima pač svojo filozofijo in nikogar ne obtožujem.
P.S. DSO 205-3 prodan za 230 EUR...
Kar se tiče samogradnje: Mislim da je stvar sicer izvedljiva, vendar bi požrlo mnogo časa, pa tudi kvaliteta končnega izdelka je vprašljiva. Narejen PC osciloskop ki stane €500 najbrž nima 50% marže, tako da še samogradnja še vedno ni poceni...
Oprosti, Frenki. Spet pacam z evri. Sem že nehal  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred davnimi leti sicer naredil digitalnega (32m/s) od Velleman-a. Čeprav ni ne vem kaj, pa včasih pride prav, pravzaprav je za digitalno elektroniko bolj uporaben kot analogen. Če koga zanima načrt ga lahko pripnem.
Oversc0re, imaš prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stalna tema "Samogradnja osciloskopa" je zame zelo aktualna in se je bom prej ali slej gotovo lotil. Čeprav bi moral po urniku začet nekje na sredini januarja, to ni bilo izvedljivo zaradi izpitov (študent tudi jaz). Ker imam še dva nedokončana projekta bo to trajalo še dlje Ampak s projekti je tako: izpelješ do konca ali pa imaš potem prostor poln nekih polizdelkov/smeti. Zato vztrajam na dokončanju prejšnjih projektov. Verjetno je na forumu še nekaj ljudi, ki so v isti situaciji.
Sam imam analogni osciloskop do 35MHz, ki mi ga je prodal sošolec za 15k. Ni ravno zdrav (en kanal je, drugi šepa), moral bi na generalko, je pa bolj uporaben od ničesar. Ampak jaz odebno mislim, da sem imel srečo, da sem ga dobil za ta denar in to ravno ko finančno nisem bil ravno ok. Sem pa prej praktično norel nad SLO in cenami osciloskopov. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz osebno bi tudi raje naredil kaj takega sam, a pri teh frekvencah enostavno nimam izkušenj, namreč po mojem se takšna stvar naredi enkrat in takrat tako kot je treba. Drugi problem pa je, da nimam osciloskopa pri roki, tako da je izdelava novega iz nule precej težka naloga... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domača izdelava osciloskopa se mi zdi smiselna le za spoznavanje podračja meritev. Finančno pa se ne splača.
Jaz se si za prvo silo nabavil enega analognega 20MHz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kam ga naj pa dam? Imam sobo 5x4m, v kateri moram spat, se učit in delat... Za še eno škatlo na mizi ni prostora... Zato sprašujem KATERE PC-USB osciloskope bi mi svetovali! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Kam ga naj pa dam? Imam sobo 5x4m, v kateri moram spat, se učit in delat... Za še eno škatlo na mizi ni prostora... Zato sprašujem KATERE PC-USB osciloskope bi mi svetovali! |
Če si se skliceval na moj odgovor bi razjasnil, da ti nisem mislil predlagati, da si tudi ti nabavi analognega, ker si jasno napisal, da nimaš prostora. Torej bo en majhen usb v redu. Sem hotel le pripomnit, da se ga ne splača delati doma, če ti je prvotni cilj da bi z njim meril druge stvari in ne da bi spoznaval njegovo delovanje.
Jaz sem se odločal med analognim in takim usb, pa sem izbral analognega. To pa ravno iz nasprotnega vzroka. Delavnico imam ločeno od sobe z računalnikom, tako da mi v delavnici ustreza samostojen osciloskop. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni