www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

točnost senzorjev DS18B20
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2013 9:53 pm    Naslov sporočila:  točnost senzorjev DS18B20 Odgovori s citatom

Datasheet pravi, da naj bi bilo odstopanje senzorjev pri 30°C največ ±0,5 stopinje.
Za hec sem dal par senzorjev na kup in beležil podatke. Med seboj so odmaknjeni manj, kot 2cm (razen rdečega, da je ene 5cm stran od ostalih).

Bom še ob priliki dal senzorje na kos aluminija in termalno pasto vmes, vse skupaj pa toplotno izoliral (da res ne bodo imeli izgovora za preveliko odstopanje). Me prav zanima, kaj bo Smile

DS1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  70.48 KB
 Pogledana:  131 krat

DS1.png

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2013 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem jaz ugotovil takoj, ko so prišli prvi vzorci ven (pred 10? leti). Takrat so imeli še podaljšano ohišje, ne to-92, kot sedaj.

Pri dopisovanju z inženirji iz Dallas semiconductors so priznali, da imajo težave z vlago, ki prodre v jedro in povzroči odstopanje. Vsaj tako so rekli.

Kasnejše variante v to-92 so bile ok. Lahko tudi da si dobil kake kitajske ponaredke. Al pa so se "pofaušali" v Maximu.

Aja, ko sem jih jaz primerjal, sem jih dal v termoskrčko in v vodo.

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2013 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za tale prispevek. Ravno razmišljam, ali naj za merjenje sobne temperature uporabim DS18B20 ali MCP9808

LP

GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj centimetrov razdalje že lahko prinese razliko v temperaturi, samo je vseeno razlika precej huda.
Sicer pa preizkušeno zelo dobri temperaturni senzorji TSIC30x in TSIC50x.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.83
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GUMY je napisal/a:
Nekaj centimetrov razdalje že lahko prinese razliko v temperaturi, samo je vseeno razlika precej huda.

samo cena na farnelu je kar huda. Kje jih kupuješ?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ssdzkrez
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13
Aktiv.: 2.28
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@gumby:

Si me prehitel z vprašanjem. Se ravno ukvarjam s projektom, kjer imam 6 DS senzorjev. Odstopanja so podobna tvojim. Senzorji so kitajski in prva misel je bila, da zato ne kažejo enako. Jih bom danes potopil v kozarec vode - morali bi kazati enako (+- 0,5). Upam da vsaj tesnijo, če že ne kažejo točno. Very Happy
Nazaj na vrh
CCC
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Dec 2005 23:16
Aktiv.: 0.50
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gumby tule nekaj ne bo dobro. To kar je na sliki je na moji delovni mizi že cca 3 mesece. Temperature so na ndesetinko izenačene, če je gibanje zraka omejeno. Ob prepihu hitro nastane diferenca par desetink. Senzorji so DS18B20 kupljeni v naših trgovinah. Enako vezje je že leto dni vgrajeno v solarni sistem in tudi tam ne opažam odstopanj med senzorji. Senzorji so v obeh primerih napajani s 5 V virom, bere pa jih STM32F407. Ker je časa na pretek uporabljam 12 bit-no resolucijo (tconv 750ms) in CRC kontrolo prenosa podatkov.

IMG_0291[1].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.08 MB
 Pogledana:  23 krat

IMG_0291[1].JPG

igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moji so pa kitajski, pa vseeno nisem opazil kakšnih večjih razlik, vse se gibljejo nekje do +-0,3°C.
Si bom vzel čas in jih skupaj priklopil 10 pa da vidimo.
Nazaj na vrh
ssdzkrez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem jih potopil v kozarec, nalil vročo vodo, mrzlo vodo, mlačno vodo ... vsi kažejo enako (+- 0,2). Torej le merijo pravilno. Očitno se zrak v prostoru toliko meša, da je razlika +- 3 st.C, na razdalji 3m.
Nazaj na vrh
GUMY
trgovec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ssdzkrez je napisal/a:
Sem jih potopil v kozarec, nalil vročo vodo, mrzlo vodo, mlačno vodo ... vsi kažejo enako (+- 0,2). Torej le merijo pravilno. Očitno se zrak v prostoru toliko meša, da je razlika +- 3 st.C, na razdalji 3m.

To, da vsi kažejo enako, še ne pomeni nujno, da kažejo tudi pravilno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
GUMY
trgovec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sscott je napisal/a:
GUMY je napisal/a:

samo cena na farnelu je kar huda. Kje jih kupuješ?

LP

Jaz tistih par kosov za moje (razvojne) potrebe v Farnellu. Stranka za katero sem delal projekt, pa direktno pri proizvajalcu.
Nazaj na vrh
ssdzkrez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@GUMY:

Sem imel zraven potopljena še dva merilnika temperature in so vsi kazali v mejah.
Nazaj na vrh
CCC
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Dec 2005 23:16
Aktiv.: 0.50
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GUMY je napisal/a:
ssdzkrez je napisal/a:

To, da vsi kažejo enako, še ne pomeni nujno, da kažejo tudi pravilno.

To je sicer res, vendar pri aplikacijah kjer je pomembna razlika temperatur ni tako pomembno kot odstopanja med posameznimi senzorji.

GUMY
trgovec

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ssdzkrez je napisal/a:
@GUMY:

Sem imel zraven potopljena še dva merilnika temperature in so vsi kazali v mejah.

Potem pa OK.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 30, 2013 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en zanimiv graf, ki prikazuje temperature od vklopa vezja naprej.
Nagradno vprašanje: kateri senzorji so direktno na tiskanem vezju in kateri je na ~5m kabla? Think

temp33.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.31 KB
 Pogledana:  57 krat

temp33.png

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni