www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poliranje stekel (plastike) žarometov - DIY?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:42 pm    Naslov sporočila:  Poliranje stekel (plastike) žarometov - DIY? Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

na mojem avtomobilu (Passat l.2000, če je kaj pomembno) imam blazno "speskana" oziroma motna stekla (plastike) žarometov. Posledično je osvetljevanje ceste precej oslabljeno, za prijatelje v modrem in njihove beležke pa zelo zanimivo.

Da ne bi kupoval novih žarometov (parabole so še čiste), sem prišel na idejo, da bi te plastike žarometov spoliral. Vem, da se to da ker nekateri to tudi oglašujejo, ampak jasno, rad bi privarčeval kakšen euro ali dva (glede na to da še čakam na plače iz stečajne mase).

Je to že kdo počel? Sam s tem oziroma poliranjem nasploh nimam nekih izkušenj (razen ko je bilo treba spolirat kaj z dremlom).

Hvala za odgovore.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek si poskusi zagotoviti brusne papirje. Od 1000 do 4000 ali 5000 naj gredo postopoma po 500. Nakoncu pa puliranje, če je potrebno neka tuba pulirne paste za plastiko oz. puliranje zaslonov ter krpica ali pa strojček s pulirno konico. To bi moralo biti nekako to. Za papirje se pozanimaj v kakšnih modelarskih trgovinah oz. Kjer se ukvarjajo z maketarstvom in dioramami.

Nazadnje urejal/a kobranka Pet Nov 12, 2010 3:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, imaš prav. Nisem pa vedel da obstaja tudi tako fini brusni papir. Največ kar sem jaz videl je bilo 2000... Kul, hvala.
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej še tule
http://www.renault-klub.si/forum/viewtopic.php?t=11437
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kul, jutri zjutraj stopim po potrebni material in poročam o rezultatih Mr. Green

Hvala.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eto prednosti steklenih špeglov Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jep. Pri steklenih pa sem ponavadi imel problem s sežganimi parabolami. Ah screw it, kakorkoli obrnem, sem v riti
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem poliral na dveh avtih. Sem že na enem drugem forumu sestavil manjši vodič kako pa kaj.

Torej danes so pri večini avtomobilov stekla prednjih luči plastična. Skozi leta uporaba se na teh "steklih" poznajo razne poškodbe od insektov, kamenčkov,... in steklo postane mat. Luči na avtu ne izgledajo tako kot pri novem, ampak kar nekako grdo, zapuščeno,... Pa tudi svetijo ne več tako. No te plastična stekla se da sicer obnovit z različnimi vodobrusnimi papirji in na koncu z poliranjem.
Prvo sem to probal na svoji A3, kasneje pa še na kolegovi A6. Razlika je več kot očitna.

Audi A3

Luč pred poliranjem

Brušenje z 1000

Brušenje z 1500 (to brušenje bi lahko izpustil)

Brušenje z 2000

Brušenje z 3000

Takole zgleda po končanem brušenju

Poliranje s srednjo gobico in srednjo polirpasto

Rezultat

Ker so slike slikane s telefonom, se nisem niti trudil, da bi poslikal,
pod kotom, kjer so se še poznale mini praskice od brušenja, zato sem
uporabil grbo polir pasto in srednjo gobico

Rezultat je bil mnogo boljši, postopek poliranja pa sem ponovil 2X.

Nato sem še 2X poliral z fino gobico in fino polir pasto

Rezultat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še obnova na A6

Začela sva z vodobrusnimi papirji 1000, 2000, 3000, nato pa z polirko, ter fino gobico in srednje grobo polir pasto, nato pa še z fino gobico in fino polir pasto. Rezultat je na slikah spodaj prej in potem. Luči sicer niso spolirane nevem kako dobro, ker bi morala začeti vsaj z 600 vodobrusnim papirjem, razlika pa je vendarle več kot očitna Smile

Pred poliranjem:

Po poliranju:

Porabljen čas za obdelavo ene luči je približno 1 uro. 20min brušenja z 1000, 15min z 2000, 10min z 3000, 10min poliranje. Če bi uporabil še brusne papirje 600 in 800 bi verjetno vseskupaj trajalo 2 uri.
Nazaj na vrh
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hudo Shocked Odlično dokumentiran vodič Applause

Jaz bom verjetno kar snel luči in to počel doma, si lepo vzel čas, polirke pač nimam.
So pa moje luči v bistveno slabšem stanju, so RES matirane. Bo malo več dela.

kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 06, 2013 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obujam temo.

Kako se je obneslo poliranje? Ali je po par letih rezultat še ok, ali je plastika zbledela?

Da vem kaj naprej. Ali poliranje ali nakup drugih žarometov.

ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 06, 2013 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni je še vedno OK, res pa, da ne delam veliko kilometrov (dobrih 10000 na leto).
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 06, 2013 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se gornji potopek poenostavil na uporabo avtopolirne paste Leskin. Nič nisem drgnil z brusnim papirjem in vodo. S polirko na nizkih obratih je dela kakih 15 min za oba žarometa, razultat pa povsem bistri žarometi.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 06, 2013 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

je kdo poskusil (razen Alya pri volvu ) sčistit zraven še leče ?
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 06, 2013 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem že poliral, a ni bilo za dolgo....
Govoril sem s kolegom iz saturnusa, kateri je dejal da plastične žaromete tudi lakirajo...
Pri meni so bili res slabi, zato nisem imel kaj izgubiti(bile so že drobne mikrorazpoke)
zato sem jih pobrusil z vodobrusnim papirjem (600 in nato še 800)ter polakiral z 2K avtolakom in so kot novi že več kot eno leto.
Verjamem da se da s poliranjem popraviti dokler je malo mat,če je pa konkretno pa lak.
lp

lado

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni