|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bbf Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 1:17 pm Naslov sporočila: Spajkanje TO220 |
|
|
Zanima me, če ima kdo že kakšne izkušnje: spajkanje TO220 ohišja direktno na hladilnik. Torej, imam stisko s prostorom in rabim zmanjšati ohišje in ga direktno prispajkati na hladilno ploščo. V bistvu popravljam tale hibrid:
http://web.zone.ee/martinr/pioneer/avatud%20korpus.JPG?2
Malo se bojim, da bom uničil tranzistor, ko ga bom pregreval. Kakšne smernice, preden porabim zalogo tranzistorjev in kupim nove hibride (ki se sicer dobijo, ampak stari in nepreverjene kvalitete)?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če namesto spajkanja uporabiš termično lepilo, kot se uporablja pri nekaterih procesorjih? Kakšen je material ohišja - če je kaka alu litina, ali bo spajkanje sploh šlo?
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
In če ni pretanka stena, se lahko tudi namaže s termopasto ter zakoviči...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede nato, da je tam že spajkano, potem najverjetneje ni aluminij in bi sicer šlo.
Ampak, ne vem zakaj ga nebi mogel privijačit. Če imaš prostor za debelino TO-220 potem bi šlo tudi z vijakom z vgreznjeno glavo, ki ne bo prav nič višja od ohišja tranzistorja.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15 Prispevkov: 342 Aktiv.: 2.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
bbf je napisal/a: |
Kakšno lepilo je to termično? Kakšna opznaka? verjetno mora biti površina izjemno ravna? |
Arctic Silver ali pa Arctic Alumina, pa jasno, da thermal adhesive in ne thermal compound. Namen termalnega lepila ali paste je, da zapolni zračne mehurje med dvema površinama. Torej, da, površine je dobro, da so čim bolj gladke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vijak z vgreznjeno glavo bi bil na tranzistorju matica pa na drugi strani.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na drugi strani je hladilnik, kje bo matica?.
Popolnoma zgrešen pristop torej.
Ker se da spajkat, ne vidim problema drugje kot v zadosti močnem/velikem spajkalniku.
Tega se torej ne bi lotil s kako fino postajo za par sto evrov, ampak s špenglarskim spajkalom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tem primeru se vsekakor strinjam. Lahko pa bi avtor malce bolj razločno opisal zdeve, vsaj za moje pojme.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš predstavo kako izgledajo taki hibridi, te zanima le debelina hladilne stene ter možnost spajkanja nanjo. Vse ostalo je bolj kot ne nepomembno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Okej! nisem si vzel časa za lepljenje, 100W v roke in lotat! Stvar sem zminimiziral, tako da gre originalen pokrov nazaj, tranzistorji so preživeli in JVC spet po dolgih letih špila!
Malo še mirovni tok uhaja, ko se dovolj segreje, začne nekontrolirano naraščati - moram še nastavit - sem bil preveč neučakan in sem ga kar pognal
Delal sem po tem načrtu: http://translate.google.com/translate?hl=en&ie=UTF8&prev=_t&sl=auto&tl=en&u=http://forum.cxem.net/index.php%3Fshowtopic%3D110877 (shema od člana GOGA Riga), samo namesto ruskih tranzistorjev sem dal BD139/140 in BD243C/244C.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
122.45 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
192.06 KB |
5 krat |

|
|
154.46 KB |
2 krat |

|
|
174.95 KB |
22 krat |

|
|
147.72 KB |
17 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
še kompetek!
|
195.03 KB |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Sep 10, 2013 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, mirovni tok nastavljen, kolikor se je dalo. Tranzistorji so seveda iz vseh vetrov in niso uparjeni, zato mi malo enosmerne uhaja - niti nisem pričakoval kake hude simetrije. na 8 ohmskem zvočniku, sem nastavil na 30mA. to seveda ni "pravi" mirovni tok, pa še tega sem meril samo na NPN tranzistorju.. Samo toliko, da vidim če deluje temperaturna stabilizacija. Včeraj je nenastavljen hitro dosegel "thermal runaway" točko. Danes sem ga priganjal na treh ohmih (4+8 ohmska zvočnika) do klipinga več kot pol ure, glasba. Kliping je bil 50Vpp. Hladilnik se je serel na 75 stopinj, tranzistorja pa tudi do 98! Po tej veselici je bil mirovni tok takoj 40ma v tišini! Vendar imam potencimeter za mirovni tok čisto zaprt, tako da so praktično samo diode plus bazni upori v zanki. Mogoče bi bilo potrebno eno diodo odstranit..
Vglavnem, spajkanje tranzistorjev je izvedljivo, mogoče malo nepraktično in verjetno zaradi galvanskega ločevanja celo problematično in manj učinkovito. Velik plus pa je, da se lahko takole kak star hibrid popravi in obdrži originalen izgled. Največja žalost je, ko pogledaš v vintage ojačevalec, pa je notri poleg šengfuj premajhnih novih kondenzatorjih (ker je nekdo menjal vse kondenzatoje z isto napetostnimi - dandanašnji so manjši kot nekoč) in razlitim oljem okoli potenciometrov še 3D vezje na hladilniku ..
dans sem dobil ceno za nov originalen hibrid: 50€ plus ddv. Mogoče, če obupam nad simetrijo, kupim STK0040 - nekatere verzije ojačevalca so imele te hibride, in tiskano vezje je pripravljeno za obe verziji. Ti STKji pa stanejo 10€ par - to je pa že bolj cenovno primerno za tak ne-hi-fijevski vintage amp..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2013 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Na eBayu imaš tri hibride(iz PRC).
Nekdo ti ponuja tudi zamenjavo če ne deluje kot je v opisu. Plačaš preko paypal-a in potem zahtevaš vračilo če je kopija.
Še prej pa ga povprašaš če je original in iz kje je snet. Cena cca 15€.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2013 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
To sem že vse pregledal, še preden sem kupil okvarjen ojačevalec. S-40W je mogoče dobiti nov, cena znana, tudi na ebayu podobna. Rabljenih ni, so pa SP-40W ki so cenovno sicer sprejemljivi, problem je pa ker niso hermetično zaprti in so zato podvrženi staranju - kot da bi kupoval rabljen VN trafo za tv.. zato je edina sprejemljiva rešitev popravilo starega ali nakup novih STK0040.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni