www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Yagi antena - namestitev, motnje?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 6:12 pm    Naslov sporočila:  Yagi antena - namestitev, motnje? Odgovori s citatom

Živjo.

Doma imam eno +12dBi yagi antenco za 2.4 GHz WiFi brezžično povezavo. Zadeva je v bistvu na sredini znotraj enega PVC cilindra dolžine 260mm in premera 75mm. Imam tudi dva plastična nosilca, ki sta kot nekake vrste objemki za cilinder. Ta dva nosilca pa imata na spodnjem delu luknjo za vijak M6.

Zadevo bi rad pritrdil na stojalo za fotoaparat, zato pa potrebujem neko vmesno ploščo v katero bom urezal potrebne luknje za vijake. Dimenzije plošče računam, da bodo nekje 55x170 mm in debeline 5mm. Oddaljenost plošče od cilindra bo 20mn in od centra (antene) cca 55mm. Plošča bo nameščena vzporedno s anteno.

Najraje bi jo dal izdelati iz nerjavečega jekla, samo me zanima ali bo takšna plošča kaj motila oddajanje in/ali prejemanje signala na anteni. Saj bi vzel aluminij, vendar me malo skrbi zaradi mehanskih lastnosti aluminija, da se ne bo pre hitro obrabil, če vanj na sredini vrežem navoj za tisti vijak na stojalu za fotoaparat.

lp

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plošča bo vsekakor povzročala motnje, vendar je antena usmerjena in večjega vpliva verjetno ne bi bilo.

Plastična ali ABS plošča ne bi bila OK? V 5mm debelo lahko lepo navoj vrežeš.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti vijak ima kar velik korak, zato mora biti plošča, kar debela, da ti bosta vsaj dva navoja prijela.

Mogoče bi bila boljša rešitev, da najdeš tak nastavek od kakega fotoaparata, namreč nekateri imajo kovinske nastavke privijačene na plastiko. Lahko pa na ploščo montiraš tisti ponavadi trapezni vložek, ki ga izdelaš po meri, lahko konec koncev tudi iz lesa.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plastika oz. les ne vem kako bi se odnesla. Vsekakor bi želel tak materijal, ki je mehansko malo bolj obstojen vsaj na lokaciji, kjer je navoj oz. vijak od stojala.

PZUFIC je napisal/a:
Mogoče bi bila boljša rešitev, da najdeš tak nastavek od kakega fotoaparata, namreč nekateri imajo kovinske nastavke privijačene na plastiko. Lahko pa na ploščo montiraš tisti ponavadi trapezni vložek, ki ga izdelaš po meri, lahko konec koncev tudi iz lesa.
Ravno tole me skrbi. Najlažje bi bilo vrezati navoj kar v alu ploščo, bolje bi pa bilo uporabiti kak vložek. Samo poima nimam kako bi se tak vložek lahko pritrdil na aluminij.

Ali poznaš kakšno trgovino kjer prodajajo kaj primernega. Namreč ne vem kako se takemu vijaku oz. navoju pravilno reče.

lp

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ABS plastika se prav dobro obnese za kaj takega, narediš nekoliko bolj debelo in tisti vijak zelo dobro prime. Lahko pa pustiš propstor in vtisneš matico. Če še malo počakaš, bo kup članov društva imelo 3D tiskalnik, na katerem ti lahko kdo to natisne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem brskal, pa tudi če iščem pod matico ne najdem nič primernega, ali pa ne znam najti.

Pri fotoaparatih, ki imajo te vložke kovinske je poleg vložka videti skozi plastiko dva vijaka, ki sta privijačena v vložek in ga držita na mestu. Če bi dobil ta kos bi verjetno šlo.

Problem vrezovanja tega navoja je tudi, da moraš dobiti primeren navojni sveder.

Glede nastavka se pa nisva pravilno razumela. Tvoja aluminijasta plošča ostane. Razlika je le v tem, da jaz za montažo nebi uporabljal originalnega vijaka, pač pa bi tisti vstavek, ki lahko ostane na fotoaparatu, ko ni v stativu naredil nov in ga s klasičnimi vijaki privil na ploščo. Pri našem stojalu (nižji cenovni rang) je ta nastavek koničen. Ker bolj obdelujem les kot kovino sem pač dal predlog da bi bil ta vstavek lesen. Če je le kot količkaj standarden ga nebi smelo biti problem porezkat.

Sem pa prepričan, da bi bil les popolnoma dovolj robusten za v ta namen. Namreč dvomim, da je ta antena tako zelo težka. Lahko daš recimo namesto aluminija vezano ploščo, pa še motenj ne bo.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na fotoaparatih je whithworth navoj 1/4" 20G (6,35mm).
Napravi prirobnico ("flanšo" ali kakorkoli že imenujemo), nekaj podobnega temu samo z luknjo in navojem, ki sem ti ga podal.

Tisto vodoravno "desko" pa le daj plastično. Malo poišči po spletu, pa boš videl (našel) koliko naj bi bile Yagice oddaljene med seboj in od kovinskih delov.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC, tole si mi pa dal dobro idejo! Idea

Grem v Slovenijales pa mi odrežejo eno vezano ploščo debeline 10mm ali pa malo več in jo navrtam. Nako kupim posebej še tisti koničasti nastavek, ki se privije v fotoaparat, mu odstranim vijak in ga tamenjam z navadnim z M navojem. Nato ga le še privijem oz. prilepim na desko.

Musty je napisal/a:
Lahko pa pustiš propstor in vtisneš matico. Če še malo počakaš, bo kup članov društva imelo 3D tiskalnik, na katerem ti lahko kdo to natisne.

Pa bo tole na voljo kot storitev? Za člane društva ali za vse?

lp

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No saj možnosti je mnogo. Odvisno pač kaj imaš pri roki in kakšna rešitev ti odgovarja.

Lahko daš postružit prironico, kot je predlagal Branez.

Lahko pa narediš nov košček, ki je razviden na sliki, ki jo prilagam in se ga sicer montira na aparat. Tisti košček pa potem montiraš na željeno podlogo kakor želiš.

Tisti del lahko tudi po željah prevrtaš, daš M vijake, pač karkoli, v kolikor imaš na stojalu podoben nastavek.

Triton-PH26-krogelna-glava-za-stativ_51df1bc81b205.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  18.03 KB
 Pogledana:  4039 krat

Triton-PH26-krogelna-glava-za-stativ_51df1bc81b205.jpg

hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.46
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2013 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Na fotoaparatih je whithworth navoj 1/4" 20G (6,35mm).

To pa ne bo držalo. Na fotoaparatih je UNC navoj 1/4" ali 3/8".
wiki

Bolj spodaj vse piše. Piše tudi, da je skoraj združljiv z BSW (če je velika toleranca). Dolgo časa sem tudi jaz mislil, da je whithworth.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.05

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 16, 2013 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa si zadnje čase kje videl 3/8" na stojalu za kamero, razen velikih profesionalnih?

3/8"*25,4mm/" = 9,525 mm

Xbolha
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Mar 2013 9:20
Aktiv.: 0.93
Kraj: Ljubljana- Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 16, 2013 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je prostor za vtisno matico je to najlažja rešitev.

Namigi za iskanje so:

- vtisna matica
- riveting nuts
- insert nuts

Ponavadi gledam katalog od boosard-a za take zadeve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55o
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 0:29
Aktiv.: 1.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 16, 2013 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor vsak kovinski element, ki je blizu kakršnegakoli faktorja valovne dolžine oziroma večji od same valovne dolžine antene bo vplival na dobitke, kot na sevalni diagram antene.

Zato priporočam uporabo materiala, ki ga sevanje "ne vidi", brez kovinskih delcev etc...

Pri ploščah je vedno problem bližine pri teh Frekvencah, tako da rešitev s stojalom in montažo pod boom antene je mogoče fizično dobra in povzroča malo vpliva na sevalni diagram.

lp
Boštjan

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 16, 2013 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem bil ravno danes v Slovenijales-u v Celju, pa so mi na hitro odrezali en majhen kos vezane plošče iz bukve. Zadevo sem že prevrtal in privil na anteno - paše super. Bom še na ebay-u pogledal za kak quick-release nastavek za fotoaparat. Po moje bo bilo najbolj smiselno vzeti kakega plastičnega, samo je pri teh ta poceni kitajskih zadevah vprašljiva kvaliteta.

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni