www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Varstroj el. shema
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
integrerc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50
Aktiv.: 1.85
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 17, 2013 8:25 pm    Naslov sporočila:  Varstroj el. shema Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Kolegu se je pokvaril varilni aparat. Ker je v vezju poškodovanih kar nekaj elementov do neraspoznavnosti, bi potrebaval električno shemo za varilni aparat Varming 160/180 superming No. 645186 . Oznaka na tiskanem vezju je MM160

lp!

laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 18, 2013 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To plato dobiš v Varstroj-u.
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.40

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 18, 2013 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej sliko na TEJ strani. Če ni prava poišči po forumu.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 19, 2013 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal. Dobil sem od starega mojstra varilni aparat znamke Varstroj 140/160 D21 ki je star 25 let. Odločil sem se da ga obnovim in mu/si podaljšam življensko varilno dobo, da bo služil še naprej.

Zanima me zakaj ima na zadnji tablici napisano da ima priklop na omrežje 220/380V če ima samo 220V. Kar sem malo pogledal po aparatu sem opazil da je ta možnost odprta, sam nevem kako bi pravilno povezal, da bi zadeva delovala pravilno in varno.

Zanima me kako se bi vi lotili take renovacije in kako in kje naj se sploh lotim zadeve, saj nisem še nikoli kaj podobnega obnavljal, na kaj naj pazim.

Seveda me zanima tudi kako dobro se odesejo ti varilni aparati, sem probal z njim varit in si mislim da deluje kar super glede na leta in slabo stanje ohišja, sploh pa notranjost je odlično ohranjena, čista.

Fotografija-0086.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.58 MB
 Pogledana:  22 krat

Fotografija-0086.jpg

Fotografija-0094.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  3 krat

Fotografija-0094.jpg

Fotografija-0085.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.61 MB
 Pogledana:  3 krat

Fotografija-0085.jpg

Fotografija-0091.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.7 MB
 Pogledana:  4 krat

Fotografija-0091.jpg

lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 19, 2013 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne popravljaj če deluje...malo spihaš obrišeš prah,preveriš če je vse dovolj privito...
Taki aparati so bili narejeni da bodo dolgo trajali...

lepe zvare in lp

jnz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2013 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varstroj varilni aparati so imeli 380 V izvedeno tako, da so imeli dodatno adapter kabel cca 30cm dolg, na eni strani enofazna šuko vtičnica, na drugi strani pa 3-fazni šuko vtič.
Povezava v podaljšku je bila taka, da sta bili v enofazno vtičnico povezani dve fazi namesto faze in ničle.

LP, Janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sončne celice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2013 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Janez, nisem prepričan, če imaš prav glede tega, da so bile pri 380V v aparat speljani samo 2 fazi (medfazna napetost), ker potem se sprašujem kako bi delalo krmilje ki deluje na enofazni napetosti z ničelnim vodnikom. K večjemu bi moralo v aparat pridet pri trifaznem sistemu; 2 fazna vodnika, čigar je vsota medfazna napetost) 380V in še ničelni vodnik ter zaščitni vodnik.

Lado, saj jaz ne bom nič razdiral kar je električnega dela, le ohišje mislim malo poklepat in pod ojačat z dodatnim plehom, da se ne bo zvilo kot sedaj nato še speskat in na novo prebarvat....

jnz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11
Aktiv.: 0.56

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem to preverjal že davno, ker me je zanimalo kako je izveden priklop.
Je pa to opisano tudi na sledečem linku, bolj proti koncu strani:

[url=http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?t=18826]Pod svojo streho[/url]

Uradnega načrta za podkrepitev moje trditve pa nisem našel.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sončne celice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam varilni aparat z mig varjenjem (co2), ki ima svoje krmiljenje za pogon žice in ostalega, ki deluje na eno fazo(potrebna ničla).
Pri navadnih transformatorjih na elektrode pa potrebuješ na 220V eno fazo in ničelni vodnik, pri 380V pa potrbuješ medfazno napetost (dve fazi brez ničle, PE vodnik obvezen v obeh primerih).

no glede tistega adapterja pa je tako, da ima varilni aparat samo trižilni kabel za priklop na 1 fazno omrežje (nula-faza-zaščitni), ko pa daš gor adapter pa ta poveže tako (faza-faza(kjer je bil prej ničelni vodnik,priklopimo eno od treh faz)-zaščitni)

laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 25, 2013 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bi rekel da na 220V navitje lahko kar daš 380V.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 25, 2013 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda lahko, če je narejeno za to. Starejši aparati so bili praktično vsi narejeni tako, da si lahko varil na 220, če si rabil večji tok pa si dal na 380 - na dve fazi, brez ničle.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 25, 2013 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Ne bi rekel da na 220V navitje lahko kar daš 380V.

Se strinjam. Lahko pa navitje zgrajeno za 400 (380) V priključiš na 230 (220) V. Tako so vezani varilni transformatorji v vseh enofaznih - medfaznih aparatih. Transformator za pomožno napajanje pa ima navitje za 400 V, ter odcep za 230 V. Stikalo za preklop 230/400 preklopi na ustrezen del navitja.

sončne celice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni;
zanima me čemu služi tale gumb na varilnem co2 aparatu ki ga obnavljam. Sam si mislim da bi bil mogoče za nastavljanje začetnega toka?

Fotografija-0090.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1 MB
 Pogledana:  0 krat

Fotografija-0090.jpg

s56av
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Jul 2013 18:24
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 2:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče točkanje? Pošlji še sliko prednje strani aparata.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sončne celice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eden gumb je za nastavljanje pomika ,drugi za nastavljanje časa puntiranja, za tretjega pa res ne vem.

evo še sliko z vsemi gumbi

IMG_0845.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.15 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_0845.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni