www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj vse moram skupaj povezati?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
axeE14
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 25 Dec 2013 23:30
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 25, 2013 11:39 pm    Naslov sporočila:  Kaj vse moram skupaj povezati? Odgovori s citatom

Pozdrav.

Zanima me kako bi naredil laser driver, ker se mi je ta ko je sedaj zalotan na laser pokvaril. Sem malo pregledal po internetu kako bi naredil vendar ni to to.

Imam zeleni laser 532nm, 5mW izhodne moči.

Zdaj pa me zanima kaj vse potrebujem in kako zvežem vse to skupaj da bo laser dal od sebe maximalno moč svetlobe. Če bi mi mogoče lahko kdo skiciral ter podal imena komponent.

Namesto baterij sem pa gori mislil vezat adapter 5V.

Še slika laserja od zadaj:

http://hopsasa/1vpYTnkP/20131225221318lls.jpg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smal
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19
Aktiv.: 1.22
Kraj: Effretikon

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2013 6:14 pm    Naslov sporočila:  Re: Kaj vse moram skupaj povezati? Odgovori s citatom

Sliko laserja naložite na forum in ne samo link, ki ne deluje.
Nadalje smo o laserjih pisali v teh temah foruma:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=35860

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=28121&postdays=0&postorder=asc&highlight=laser&start=0

Pa še v nekaterih drugih. Te poiščite sami.
smal

axeE14
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sliko.

Drugač pa na tistih forumih jaz ne najdem nič uporabnega zase.

Mene samo zanima kaj vse moram navezat na laser, v kakšnem zaporedju, katere komponente itd, ker sem originalni laser driver uničil.

vem pa naslednje. Laser je 532nm, izhodna moč 5mW, vhodno bi imel iz adapterja in sicer 5V. Če je potrebno še kaj izmerit mi povejte kaj in kako, ker o elektroniki nimam ravno velik pojma.

P.s. laser je iz Ebaya:

20131225_221318_LLS.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  100.33 KB
 Pogledana:  1 krat

20131225_221318_LLS.jpg

laser-pointer.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  77.84 KB
 Pogledana:  4 krat

laser-pointer.jpg

Nazaj na vrh
smal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če o elektroniki nimate pojma, kot sami trdite in se tudi nočete poglabljati v to strokovno področje, potem je najbolj optimalna pot, da ponovno kupite isti ali podoben laser na ebay-u in ne ponovite iste napake, ki je pripeljala do uničenja prvega laserja.
Kako sploh veste, da je laserska dioda po eksperimentih še dobra?
smal

axeE14
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smal je napisal/a:
Če o elektroniki nimate pojma, kot sami trdite in se tudi nočete poglabljati v to strokovno področje, potem je najbolj optimalna pot, da ponovno kupite isti ali podoben laser na ebay-u in ne ponovite iste napake, ki je pripeljala do uničenja prvega laserja.
Kako sploh veste, da je laserska dioda po eksperimentih še dobra?
smal

Pa dobro no, kako se naj poglabljam v to področje pri katerem bi potreboval kar precejšnje število ur za obdelavo razne literature ipd., preden bi mogoče vedel kaj narediti, ali pa tudi ne.

Mislim, da je forum zato, da se pomaga drugim, kdor pač pozna odgovor. Malo kdo ga troši za pisanje like "kupi drugega", to tudi sam vem, da ga lahko, ampak 30€ kolikor je ta stal (pa tudi če se najde za bolj poceni) ni kar tako pol za v kanto.

Pa glede laserja mislim, da bi bilo za nekoga na elektroforumu 5 min dela da bi mi to narisal in povedal kaj vse potrebujem.

Laserska dioda je pa 100% čisto ok, ker sem s klešči poškodoval samo driver, katerega sem hotel dobiti iz ohišja.
Nazaj na vrh
bosko91
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39
Aktiv.: 2.54
Kraj: Brezovica pri Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvoli, 2 minuti iskanja na google.
http://www.rog8811.com/laserdriver.htm
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da niste član društva elektronik.si ne vem zakaj bi sploh vlagal več časa v celotno zadevo, kot je nujno potrebno? Že samo to, da se najde osnovne podatke o laserski diodi in jih pravilno ovrednotiti vzame več kot 5 minut časa. Kje je še potem izdelava in test gonilnika. Vsekakor se mi cena 30€ sploh ne zdi tako veliko za takšno napravo.

Nazadnje urejal/a smal Sob Dec 28, 2013 4:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.68
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma imam natanko tak zelen laser, le da je izhodna moč 30 mW. Kupil sem ga na štantu na lokalnem sejmu, stal je 25 evrov. Za tak denar tudi jaz ne bi kaj dosti čaral z driverjem... si prepričan, da sam laser deluje, ter da ni umrl skupaj z driverjem?
Poleg tega pa še dobronameren nasvet: laser je zadevca, katero lahko skuriš prej, kot boš rekel keks (posebej kitajski). Torej, če nimaš izkušenj z elektroniko, bo to zelo hitro. Dovolj je en kratek stik na ploščici, slabo zalotan element...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj ne bi dal samo predupora? Bi pač ob novi bateriji svetilo na polno, potem malo manj. Je pa izvedba, glede na vprašanja, dosti "prijaznejša" od driverja.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.68
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko si že omenil predupor, sem se spomnil...LM317, vezan kot tokovni generator bi tudi opravil nalogo, le napajanje bi morali biti konkretno večje od zahtev laserja, saj je padec na njem 2-3V, plus 1.25V padec na uporu...torej napetost na laserju plus cca 4V.

več info TUKAJ

To bi prišlo ceneje kot nov laser, ostalo pa skoraj dvomim...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.19
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si pointer razdrl zato, da bi laserju povečal moč, kot to delajo na "jutubu"
in si se igral z trimerjem, potem ti želim veliko sreče v naprej. Namreč skuril si laserko diodo.

Če se nisi igral s tem in se motim, je lahko da si dejansko diodo uničil že s tem, ker nisi pravilno rokoval z njo. Namreč te diode so zelo občutljive na statiko, tako da predvidevam ker se ne ukvarjaš ravno z elektroniko, da nisi uporabil nikakršne ESD zaščite.

P.S: Kako že veš, da je driver za diodo zanič? Po čem sklepaš?

axeE14
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

garantiram da je dioda OK. Driver sem pa uniču s klešči, ker sem ga hotel izvleči iz ohišja zaradi pokvarjenega gumba.
Nazaj na vrh
bosko91
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39
Aktiv.: 2.54
Kraj: Brezovica pri Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In zakaj ne pogledaš mojega linka, ki sem ti ga dal? Vse ti piše, vezje je narisano, edino če želiš da ti tudi naredim vse to? Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni