|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GiovanniTheX Član

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 3:51 pm Naslov sporočila: problem s transformatorjem |
|
|
En lep pozdrav.
Pri izvedbi ojačevalca se je pojavil naslednji problem.. sam sem naročil toroid 34V AC.. čip na ojačevalcu pa prenaša napetost do max 40V DC.. ker mi je po nekaj minutah uporabe začelo hreščati in praskati (kot da bi se vklapljala neka zaščita) sem s pomočjo forumaša na sosednjem forumu izvohal da imam preveliko izhodno napetost.. po usmerniškem mostičku ingladilnih kondenzatorjih znaša napetost celih +-50,3V.. skoraj +-20V preveč..torej ravno dovolj da mi čipa ni skurilo.
Zanima me, če je možna še kakšna druga rešitev kot to da grem kupit nove transformatorje z nižjo izhodno napetostjo?
Lep pozdrav
Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
uime Neznanec

Pridružen-a: Sob 23 Feb 2013 18:30 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Manjša kapaciteta kondenzatorjev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če toroid ni zalit, zlahka odviješ na sekundarju potrebno število ovojev in napetost bo nižja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne zmanjševat kapacitivnosti elektrolitov, ker boš povečal faktor valovitosti. Če že delaš ojačevalnik, se ne šparaj na napajalnem delu.
Odvij nekaj ovojev sekundarja ali pa naroči nov transformator. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kateri ojačevalnik gre? nekako se mi dozdeva, da gre za TDA7294, v tem primeru je jasno, da bi transformator moral biti navit za 28V.
Lahko uporabiš tudi TDA7293, ta pa je za +-50V _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
problem bom rešil s tole zadevco.. malo prirejeno varianto.. diodo bom dal 33V 1W (2x), za darlingtonov par pa bom uporabil TIP142 ter TIP147. Nakoncu bom ven dobil ca. +-31V[/url] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na moje izkušnje in povezavo boš imel potem ojačevalnik in žar v enem. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
GiovanniTheX je napisal/a: |
problem bom rešil s tole zadevco.. malo prirejeno varianto.. diodo bom dal 33V 1W (2x), za darlingtonov par pa bom uporabil TIP142 ter TIP147. Nakoncu bom ven dobil ca. +-31V[/url] |
Še 1x bom vprašal: za kateri ojačevalnik gre
Tale zadeva iz linka za tvojo idejo ali po tvojem rešitev, ni ravno primerna, ker gre za večje tokove in bi bilo zaradi večje disipacije treba to kar dobro hladiti. Ne bom trdil, da ne bi delovalo, seveda bi delovalo, če urediš hlajenje in prirediš za bistveno večje tokove... potem se pa še vprašaj ali ni ceneje in bolj enostavno zamenjat kar transformator?
PZUFIC ti je kar direkno napisal in skoraj prav ima. Ne bo ravno žar, bo pa kuhalnik je dovolj jasno napisano, da se bo grelo?
Od nas želiš rešitev, da bi pa odgovoril kateri ojačevalnik, to pa ne, si precej skrivnosten... kar bodi, mi bomo tudi  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 8:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
V kolikor želite ohraniti obstoječi Tr nedotaknjen (še posebej če je večje moči je odvijanje ovojev s toroida nepraktično) pripeljite na vhod ustrezno znižano omrežno napetost.
Napetost se da znižati z uporabo dodatnega manjšega transformatorja tako da se sekundarno napetost odšteva od omrežne.
Primer:
Če imate Tr 240/34V je potrebno na primar, za želenih 26V AC na izhodu, pripeljati 184V...
se pravi od omrežja 240V je potrebno odšteti 56V ...
nekje bi bilo potrebno dobiti dodatni manjši Tr 240/2*30V ali vsaj 230/48V oz. nekaj podobnega.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ti si pa res Einstein-kako bi pa to vezal
Naj odvije nekaj ovojev ali kupi drug trafo ali pa naredi tisti stabilizirani usmernik _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako bi to zvezal? Preprosto, zamenjal bi polariteto navitja Tako kot jih lahko seštevaš, jih lahko tudi odštevaš, s tem da se moč v vsakem primeru sešteva.
Napajanje transformatorja z nižjo napetostjo je sicer ena od rešitev, vendar povzroči nezaželjeno večje sesedanje napetosti. Transformator, ki ni napajan z nazivno napetostjo ima drugačen magnetilni pretok v jedru, v primeru nižje napetosti je tudi magnetilni pretok manjši. Manjši magnetilni pretok poveča razliko med napetostima v prostem teku in napetostjo v obremenjenem stanju.
Dodatni transformator bi bil lahko navit kot autotransformator, ki je za majhne razlike lahko zelo majhen glede na svojo moč, ni sorazmeren običajnemu transformatorju z ločenima navitjema. Zaradi manjših dimenzij je seveda cenejši, po drugi strani pa spet dražji zaradi popolne unikatnosti. Na koncu spet pridemo do računice, ki potrjuje, da bo nov transformator prava rešitev, napačnega pa lahko uporabi za kaj drugega ali pa ga proda nekomu, ki bi ga rabil.
Žal še vedno ne vemo nič konkretnega, tudi moč transformatorja je neznana, res skrivnostno  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjal bi polariteto navitja-katerega?
Če želim padec napetosti 56V na primarju moram vezati zaporedno ustrezno induktivno breme pa tu nima polariteta nič opraviti s tem.
Pa koliko transformatorjev bi še vezali da bi dobili željeno napetost?
Z drugim vsem se pa strinjam. _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Zamenjal bi polariteto navitja-katerega?
|
Vseeno katerega zaporedno vezanega navitja.
laura je napisal/a: |
Če želim padec napetosti 56V na primarju moram vezati zaporedno ustrezno induktivno breme pa tu nima polariteta nič opraviti s tem.
|
Ustrezno induktivno breme, hmm, a pa ti veš, da je ojačevalnik spremenljivo breme, kar se odraža tudi na primarju, tako da to ne bo tako enostavno, v določenih trenutkih lahko dobiš celo višjo napetost, potem bo pa sploh super.
Vsaka modifikacija in potrebni dodatki so lahko celo dražji od samega transformatorja. Kot sem predlagal prej, bi bilo najbolj smiselno zamenjati transformator, starega porabiti za drugačen ojačevalnik ali ga prodati (tudi pod ceno je lahko bolje, kot nič). _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da on kar lepo vaša razpravljanja.
A vi se boste nazadnje še skregali.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Ustrezno induktivno breme, hmm, a pa ti veš, da je ojačevalnik spremenljivo breme, kar se odraža tudi na primarju, tako da to ne bo tako enostavno, v določenih trenutkih lahko dobiš celo višjo napetost, potem bo pa sploh super.
Razmerje padca napetosti bo vedno enako-ni odvisno od obremenitve sekundarja-alo!?
Se ne mislim skregat  _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazadnje urejal/a laura Sob Apr 20, 2013 10:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni