www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Boost konverter - krmiljenje - stikalni del
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tesla95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52
Aktiv.: 3.03
Kraj: Vas ne zanima

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 5:47 pm    Naslov sporočila:  Boost konverter - krmiljenje - stikalni del Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Želel bi izdelati tako imenovani "boost converter", s katerim bi recimo dvignil napetost iz 3.7 na 5V.

Napetosti mi za enkrat še niso pomembne, samo da dela. Načrt za boost converter sem sicer našel: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Boost_converter.svg

Me pa zanima, kaj se uporablja, kot stikalo? Je možno uporabiti PWM, saj sem to nekje zasledil?

Skratka, ker bi želel testirati, če zadeva deluje, sem na hitro izdelal nekaj podobnega PWM-ju, le da ima frekvenco iz omrežja 50Hz oz. 25Hz, saj sem spodnji del sinusa odrezal stran z diodo. Naredil pa sem to tako, da sem iz 12V trafota najprej dobil sinus, ki sem mu z diodo odrezal spodnji konec in preko upora priklopil na kolektor in emiter na tranzistorju, tako da tisti zgornji del sinusa vklaplja in izklaplja tranzistor. Osciloskop sem priklopil tam, kjer bi bilo stikalo v tem boost converterju. Dobil sem tako valovno obliko, kakršno prilagam zraven na sliki. Zanima me torej, če bi lahko testno upravljal boost converter s tako valovno obliko? In, če ne, kako bi lahko izdelal PWM? Bi šlo s 555 IC-jem?

Prilagam pa tudi vezje, kako sem to sploh naredil.

Skratka, že vnaprej se zahvaljujem za vašo pomoč! Smile

PS: Upam, da se boste kaj znašli iz moje "sheme". Very Happy

DSC03334.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.61 MB
 Pogledana:  0 krat

DSC03334.JPG

boost converter switcher-bmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.72 KB
 Pogledana:  0 krat

boost converter switcher-bmp.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno nebi šlo, ker ni ravno nek kvadraten signal? So tiste krive črte zaradi pol-sinusa, ki vklaplja in izklaplja tranzistor? Koliko sploh rabijo tranzistorji, da se vklopijo oz. kje lahko v pdf-ju to preverim?

Hvala, LP
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PS: bi lahko za vklapljanje in izklapljanje tranzistorja uporabil kvadraten signal za kalibriranje na osciloskopu? Kje bi v tem primeru bil negativni pol priklopa?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70622.43

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odg.

Ja, tuljava pride v samem boost converterju, ane? Jaz pa sem s tem, kar sem opisal poskušal narediti PWM, ki bi upravljal ta boost converter.

Sicer pa, če veš, kako sploh deluje boost converter, bi te prosil, če mi razložiš - sam predvidevam, da ko je stikalo na on, se tuljava "napolni" oz. se v njej ustvari magnetno polje, ko pa je stikalo na off, pa tuljava skupaj z baterijo, s katero je vezana zaporedno, odda napetost, ki je večja, kot na vhodu, zaradi zaporedne vezave. Je moje predvidevanje pravilno?

Hvala, LP!
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, boost converter ima stikalo v vezju, ane. To stikalo se mora hitro vklapljati in izklapljati, če hočemo, da deluje. Torej, kakor jaz gledam, nalogo stikala opravlja PWM, ki ga reguliramo in s tem prilagajamo izh. napetost ali nekaj takega. Kako pa imaš ti v mislih?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna regulacija? A zaradi različnih vhodnih napetosti?

Ja, recimo da bi rad polnil telefon iz 3.7V baterije, ki bi jo s tem "ojačal" na 5V
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se strinjam ampak bi najprej rad poskusil sam narediti, ker me zanima, kako se samo vezje obnaša. Wink
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, mogoče se bo pa še kdo našel, ki to zna.

Kakšen IC bi pa lahko uporabil drugače? In kako bi ga priklopil?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, kje pa je kakšna stran? A na IC elektroniki imajo to?

Ja vem, da se ne splača delati tega iz nule ampak bi se rad naučil, kako deluje to.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni