|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tesla95 Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52 Prispevkov: 470 Aktiv.: 3.03 Kraj: Vas ne zanima
|
Objavljeno: Pon Dec 30, 2013 11:06 pm Naslov sporočila: Multimeter - ozemljitev |
|
|
Pozdrav!
A kdo mogoče ve, zakaj ima multimeter negativni pol od baterije povezan z negativnim polom od merilnih konic?
Zaradi tega sem danes spražil multimeter, ne vidim pa tudi razloga, da je to tako povezano.
Hvala za odgovor, LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Dec 30, 2013 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imas idejo, imas voljo, imas cas - lahko naredis instrument, ki bo imel vhod galvansko locen od... ...vsega ostalega.
p.s.: Kako ti je pa uspelo skuriti multimeter? Sklepam, da ohisje instrumenta v casu pohanja ni bilo zaprto? Si prebral navodila za uporabo?
p.p.s.: Sprasujes zakaj? Zato! Ne vem, kako bi A/D konverter lahko na enostaven in ekonomsko upravicen nacin galvansko locil od nizkonapetostnega DC napajanja. In kako natancno bi zadeva delovala, ce bi podobno zelel narediti ze pred A/D konverterjem. Ker "minus" (masa) sluzi kot referencna tocka. Lahko pa predlagas konkretne izboljsave - mene taksna konstrukcija nikoli ni motila, tako da nimam nekega pametnega predloga. Konec koncev do drugih tock kot kontaktov za sonde naj pri instrumentu ne bi imel dostopa, torej galvanska povezanost napajanja le-tega in common sonde naj ne bi smelo imeti vpliva... ...na nic.
Dokler ravnas z njim v skladu z navodili za uporabo.
To pa pomeni, da ni galvanska povezanost kriva za to, da je instrument zdaj toast.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52 Prispevkov: 470 Aktiv.: 3.03 Kraj: Vas ne zanima
|
Objavljeno: Pon Dec 30, 2013 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Merjenje frekence ni delalo, pa sem mislil, da je baterija prazna in sem ga priklopil na regulirani napajalnik, ki deluje na 230V in hotel istočasno pomerit frekvenco v 230V omrežju. Že v prvo sem zadel, verjetno sta obe povezani.
Notri je dobesedno uparilo nekaj komponent in celo nekaj vodnikov tiskanega vezja.
Preden sem pomeril, sem imel občutek, da bo nekaj narobe, škoda da nisem pomeril frekvence nečesa ločenega.
Do 1.1.2014 imam pa garancijo in sem ga hotel zaradi nedelovanja merjenja frekv. poslati na servis, a sem ga že prej skuril.
Nič, škoda. Kar na jok mi gre, že moj drug multimeter, ki sem ga skuril. (prvega s cockcroft walton-ovim generatorjem).
Multimeter je pa Voltcraft VC-170, zelo dober multimeter za ceno, tudi preizkušen nad mejami in se dobro obnese. Naj počivata v miru.
Hvala vam, LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Pon Dec 30, 2013 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja... vsaka šola nekaj stane. Imam občutek, da boš v bodoče bolj pazil  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Dec 30, 2013 11:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej je tudi ta napajalnik imel galvansko povezavo med dovodom in izhodom.
No, instrumentu je verjetno vseeno v kom ali cem tici vzrok.
Sem si pa ogledal specifikacije, in se mi zdi kar simpaticen. Gledam ceno, verjetno ga bom kupil. Ampak najverjetneje sele naslednje leto.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Si ga dal na kakšen stikalni napajalnik? Ta ima lahko tudi direktno povezavo na eno izmed polov omrežja, zato za uporabo v domači delavnici ni ravno primeren (zelo hitro te lahko kaj strese...). Ali pa če imaš negativni pol usmernika vezan na ohišje, ohišje pa ozemljeno - to je enako, kot če bi imel vezanega na nulo.
V vsakem primeru mora tvoj usmernik imeti povezavo na omrežje, sicer tega ne bi bilo. Kot sem gledal podatke instrumenta je merjenje frekvence tolerantno tudi za 230V (ima zaščito na 250V).
Galvansko ločeni instrumenti so redki. Sicer ponavadi nimajo direktne povezave na maso baterije (ker omogočajo pozitivno in negativno merjenje), ampak ni pa galvanske ločitve - bi bilo predrago za ta cenovni razred.
Sicer po mojih izkušnjah teh stvari v nobenem primeru ni pametno priklapljati na usmernik, ker jih izredno hitro skuriš. Sklepam, da zato ker je kratkotrajna tokovna zmogljivost usmernika veliko večja od baterije in posledično naprava dobi prevelik "šus" in umre. Tako sem svoje čase skuril kar nekaj daljincev za avtomatska vrata, ki sicer delujejo na 12V malo baterijo. Samo priklopiš na usmernik in ne rabiš nič več delat, niti tipke pritiskat. Samo v kanto.
Ena izmed stvari, ki si jo (upam) potegnil iz tega je: VEDNO imej doma rezervno baterijo za instrument!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 11:06 am Naslov sporočila: Re: Multimeter - ozemljitev |
|
|
tesla95 je napisal/a: |
Zaradi tega sem danes spražil multimeter, ne vidim pa tudi razloga, da je to tako povezano. |
Ne vidim razloga, da ne bi bilo tako povezano. Kar se elektronike tiče je zagotovo tako enostavnejše in tudi ni za pričakovati, da se bo tak inštrument priključil na zunanji vir napajanja.
Torej je vsaka debata okoli tega popolnoma brezpredmetna.
Zakaj je do tega prišlo ste pa tako ali tako že ugotovili! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
V&A so glede napak pri priključitvi, glede na mojo izkušnjo kar trdoživi. Kar nekaj časa nazaj sem nekaj meril okoli avtomobobilskega akumulatorja. Po pravilni meritvi toka, sem preklopnik obrnil na napetost kabel pa pozabil pretakniti. Malce je prilagodilo merilno konico in uničilo merilno območje za tok. Ko sem popravil prežgani del tiskanega vezja je zadeva začela normalno delovat.
Nekateri inštrumenti pa imajo nad pušami "zaslonke" ki se obračajo glede na območje. In če imaš kable v tokovnih luknjah sploh ne moreš obrnit na napetost in obratno. Seveda to napačne priključitve ne omogoči popolnoma. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
@PZUFIC: to kar je slovenski tesla naredil ni napaka ampak neumnost!
@Kroko: točno to! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Hja... vsaka šola nekaj stane. Imam občutek, da boš v bodoče bolj pazil  |
No pri tem koliko bo v bodoče kdo pazil, naj dodam, da je to deloma odvisno od tega koliko denarja ima v žepu in koliko "denarja" ima v glavi.
Povedanemu navkljub poznam ljudi, ki so mi priznali, da jih je nekaj z neizmerno silo vleklo v to, da so kako napravo priključili z napačno polariteto, pa so drugače dobri strokovnjaki.
Sicer pa mislim, da je že vsak od nas, ki se s tem ukvarjamo po nekaj desetletij, kdaj pokuril kak AVO meter. No dva v par letih je pa malo mnogo,... ampak tu smo zopet pri denarju, ... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Hja... vsaka šola nekaj stane. Imam občutek, da boš v bodoče bolj pazil  |
Vsekakor. Saj pravim, nekaj mi je govorilo, naj ne pomeril, ker sem dobil občutek, da je vse povezano. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Si ga dal na kakšen stikalni napajalnik? Ta ima lahko tudi direktno povezavo na eno izmed polov omrežja, zato za uporabo v domači delavnici ni ravno primeren (zelo hitro te lahko kaj strese...). Ali pa če imaš negativni pol usmernika vezan na ohišje, ohišje pa ozemljeno - to je enako, kot če bi imel vezanega na nulo.
V vsakem primeru mora tvoj usmernik imeti povezavo na omrežje, sicer tega ne bi bilo. Kot sem gledal podatke instrumenta je merjenje frekvence tolerantno tudi za 230V (ima zaščito na 250V).
Galvansko ločeni instrumenti so redki. Sicer ponavadi nimajo direktne povezave na maso baterije (ker omogočajo pozitivno in negativno merjenje), ampak ni pa galvanske ločitve - bi bilo predrago za ta cenovni razred.
Sicer po mojih izkušnjah teh stvari v nobenem primeru ni pametno priklapljati na usmernik, ker jih izredno hitro skuriš. Sklepam, da zato ker je kratkotrajna tokovna zmogljivost usmernika veliko večja od baterije in posledično naprava dobi prevelik "šus" in umre. Tako sem svoje čase skuril kar nekaj daljincev za avtomatska vrata, ki sicer delujejo na 12V malo baterijo. Samo priklopiš na usmernik in ne rabiš nič več delat, niti tipke pritiskat. Samo v kanto.
Ena izmed stvari, ki si jo (upam) potegnil iz tega je: VEDNO imej doma rezervno baterijo za instrument!!! |
Ja, stikalni napajalnik je bil, z dodanim lm317 regulatorjem, me zanima, če je še kaj ostalo od njega, nisem sploh preverjal po tem dogodku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
Torej je tudi ta napajalnik imel galvansko povezavo med dovodom in izhodom.
No, instrumentu je verjetno vseeno v kom ali cem tici vzrok.
Sem si pa ogledal specifikacije, in se mi zdi kar simpaticen. Gledam ceno, verjetno ga bom kupil. Ampak najverjetneje sele naslednje leto.  |
Res je zelo dober multimeter, imam že dva ampak, kot že veste, nedelujoča (sam sem kriv, drugače multimetra sta oba delovala popolnoma v redu).
Sem pa šel po tej "katastrofi" takoj na Conrad in videl, da trenutno nimajo zaloge za Voltcraft VC170, pa sem malo gledal in opazil VC175, ki ima enako ceno, kot VC170, le da ima višje merilno območje napetosti, merjenje kondenzatorjev, osvetlitev zaslona in lučko, nima pa hfe merilnika, ki ga tako in tako ne uporabljam in sem se odločil, da bom naročil tega, ker ga imajo na zalogi, verjetno se pa ne bom mogel upreti in naročiti še VC170, ker sem kar "malo" čustveno navezan nanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
haha....samo ne iti po sistemu " v tretje gre rado"... in skurit še tretjega VC170...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni