www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preobremenitev-varno ali ne?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tesla95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52
Aktiv.: 3.03
Kraj: Vas ne zanima

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 08, 2014 11:21 pm    Naslov sporočila:  Preobremenitev-varno ali ne? Odgovori s citatom

LP

No, pa sem izdelal LM338 napajalec v kombinaciji s 120VA toroidom (2×12VAC) na izhodu in v prostem teku se kondenzatorji napolnijo tudi do 35.3V (kond. pa so za 35V) - varno ali ne? Če napetost v omrežju pride malo višje, bi znalo tudi kak volt več napolnit, verjetno?

Drug problem: LM338 je za 32V max., jaz pa dajem noter, kot zgoraj vidite, 35V.

Kaj naj zdaj? Preizkusil sem že, in deluje ampak ne vem, če je varno?

Varovalki imam sicer dve, ampak...?

Hvala za odg., LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj malo ZKP vklopi... že sama beseda preobremnitev pove, da ni
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 12:10 am    Naslov sporočila:  Re: Preobremenitev-varno ali ne? Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:
Kaj naj zdaj?

Veži par 5 A diod zaporedno, na vsaki boš imel 0,7 V padca.
Lahko uporabiš tudi graetz mostičke, če jih imaš viška.

Lp, g

tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sploh ni slaba ideja z diodami. Hvala. Smile

Škoda, ker jih trenutno nimam, pravih.

Zdajle imam ene pol ure prižgano in dela normalno. Napetost za enkrat ne presega 35V. Okoli 34.8 dobivam max. - tako da za kond. je videti varno, ne vem pa, kako je za lm338... Saj verjetno zdrži nekaj voltov več?

Pri malo več, kot 0.5A obremenitve pade napetost na varnih 32V, če to kaj pomaga, kot info.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 12:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato so v datasheet-ih podatki o "absoluite maximum ratings". Če jih presežeš zadeva odpove. Če ne takoj, pa čez čas.
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 1:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, zdaj imam 1.5h prižgano v prostem teku in je videti v redu, vse je hladno...
Nazaj na vrh
BorisK
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Aktiv.: 1.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 3:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je slabo. Za elektrolite je znano, da se jim ob obratovanju na mejni delovni napetosti življenska doba skrajša. Polprevodniki pa imajo tudi podano max. delovno napetost z razlogom. Lahko ti bo delalo še en teden ali pa en mesec, pa ne boš nikoli vedel, kdaj ti bo že čez eno uro crknilo. Dobra inženirska praksa zmeraj predvidi nekaj rezerve, raje več kot manj. Rajši ne bodi trmast. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 7:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da kondenzatorje ni tak problem zamenjat- niso nepredstavljivo dragi. V napajanje 338 pa daš nekaj, kar ti bo znižalo njegovo napajalno napetost na 28-30V.
Npr. 7824 + 4,7V zenerca. Ali pa samo predupor in zenerco za tam okoli 30V, odvisno koliko ti 338 požre toka.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 8:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa odvij par ovojev od sekundarja na toroidu.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BorisK je napisal/a:
pa ne boš nikoli vedel, kdaj ti bo že čez eno uro crknilo.

O ja, obstaja kar dobro pravilo, kdaj tak napajalnik crkne in spusti skozi kompletno vhodno napetost ... Takrat, ko imaš nanj priklopljenega kaj še posebej dragega ... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

LP, g

potepenc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Sep 2013 19:20
Aktiv.: 0.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem po načrtu z interneta naredil napajalnik z LM338K, in deluje še danes, čeprav sem uporabil 35V elektrolite, ker 63V ki sem jih tudi imel, niso šli na vezje. Najprej sem mislil, da bo to začasna rešitev in bom kasneje montiral 50V elektrolite, pa sem na to pozabil. Transformator je 24V in na elektrolitih je v prostem teku večinoma okoli 36V in še malo čez.

Elektroliti imajo nekaj rezerve in teh nekaj % previsoka napetost zgleda le ni tako uničujoča, saj po več letih pogoste uporabe še ne kažejo, da bi bilo z njimi kaj narobe. Kljub vsemu, tako početje ni dobro, bolje uporabiti elektrolite za eno stopnjo po napetosti višje.

LM338K ima res max napetost 32V ampak to velja za izhodno napetost. Razlika med vhodom in izhodom je max 35V, v na hitro pregledanem datasheet pa nisem našel max vhodne napetosti, ki je pri tovrstnih regulatorjih večinoma 36V, včasih celo 40V.
Za zaščito regulatorja lahko na vhodu vežeš nekaj 36V supresorskih diod, ki porežejo napetostne konice.

Tesla95, po katerem načrtu si naredil napajalnik?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
BorisK je napisal/a:
pa ne boš nikoli vedel, kdaj ti bo že čez eno uro crknilo.

O ja, obstaja kar dobro pravilo, kdaj tak napajalnik crkne in spusti skozi kompletno vhodno napetost ... Takrat, ko imaš nanj priklopljenega kaj še posebej dragega ... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

LP, g

No pojav ima tudi svoje tehnično ozadje. Drage naprave so bolj zapletene, imajo več različnih sklopov od katerih ne delujejo vsi stalno. Posledično je poraba iz vira spreminjajoča. To je razlog povečanemu toku skozi elektrolite, ki se s tem nekoliko bolj segrejejo. To pa je razlog za proženje celotnega procesa, ki privede do sila predvidljivih posledic - manjko denarja v denarnici. Vse ostalo je nepredvidljivo.

laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 3:37 pm    Naslov sporočila:  Re: Preobremenitev-varno ali ne? Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:
LP

No, pa sem izdelal LM338 napajalec v kombinaciji s 120VA toroidom (2×12VAC) na izhodu in v prostem teku se kondenzatorji napolnijo tudi do 35.3V (kond. pa so za 35V) - varno ali ne? Če napetost v omrežju pride malo višje, bi znalo tudi kak volt več napolnit, verjetno?

Če je kondenzator 35V je pač 35V in če je čip 32V je pač 32V.
Ne vem kaj bi rad izumil, Tesla?

tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

potepenc je napisal/a:
Pred leti sem po načrtu z interneta naredil napajalnik z LM338K, in deluje še danes, čeprav sem uporabil 35V elektrolite, ker 63V ki sem jih tudi imel, niso šli na vezje. Najprej sem mislil, da bo to začasna rešitev in bom kasneje montiral 50V elektrolite, pa sem na to pozabil. Transformator je 24V in na elektrolitih je v prostem teku večinoma okoli 36V in še malo čez.

Elektroliti imajo nekaj rezerve in teh nekaj % previsoka napetost zgleda le ni tako uničujoča, saj po več letih pogoste uporabe še ne kažejo, da bi bilo z njimi kaj narobe. Kljub vsemu, tako početje ni dobro, bolje uporabiti elektrolite za eno stopnjo po napetosti višje.

LM338K ima res max napetost 32V ampak to velja za izhodno napetost. Razlika med vhodom in izhodom je max 35V, v na hitro pregledanem datasheet pa nisem našel max vhodne napetosti, ki je pri tovrstnih regulatorjih večinoma 36V, včasih celo 40V.
Za zaščito regulatorja lahko na vhodu vežeš nekaj 36V supresorskih diod, ki porežejo napetostne konice.

Tesla95, po katerem načrtu si naredil napajalnik?

po svojem načrtu sem naredil vse, razen osnove za lm338, pa še to sem dal druge vrednosti komponent. če te zanima, ga lahko narišem.
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2014 3:44 pm    Naslov sporočila:  Re: Preobremenitev-varno ali ne? Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
tesla95 je napisal/a:
LP

Če je kondenzator 35V je pač 35V in če je čip 32V je pač 32V.
Ne vem kaj bi rad izumil, Tesla?

Nikjer nisem rekel, da bi rad kaj izumil, laura.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni