www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pozor pozor, nevaren ročni brusilnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 2:33 pm    Naslov sporočila:  Pozor pozor, nevaren ročni brusilnik Odgovori s citatom

V Hoferju so pred kakim mesecem ali malce več prodajali ročne brusilnike, katerih sliko prilagam. Preverjeno problematičen je tisti "trikoten".

Danes sem zadevo uporabljal in med zvijanjem kabla jasno zagrabil za vtikač, kar ni nič neobičajnega, neobičajno pa je, da me je zadeva "stresla". Brusilnik sem odprl in ugotovil, da je filtrirni kondenzator priključen direktno na vhod pred stikalom. Zaradi same vezave je jasno, da ga nima kaj sprazniti, ker upora ni. Zadeva sicer verjetno za ljudi brez kakšnih srčnih bolezni ni nevarna, prijetna pa tudi ne.

Zadevo sem sporočil naprej in se bo preverila, ter se po potrebi izvedle ustrezne sankcije.

Velika verjetnost je, da je pri ostalih vrstah brusilnikov iz iste akcije popolnoma enako.

Sam bom zadevo rešil z uporčkom 1M na dovodni lestenčni spojki.

Prosim, da to sporočite osebam, ki jih poznate in so brusilnik kupile.

untitled.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  15.7 KB
 Pogledana:  7357 krat

untitled.jpg

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ni nič novega. Zadnjih 30 let (tisto prej sem že pozabil Wink ) se mi občasno dogaja, da naletim na takšno napravo. Sem se že navadil, da ne prijemam vtikača, kratko sklenem kontakte vtikača na prvi kovinski površini.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC, in ti si štromar? Cool

Nazadnje urejal/a Slowfly Sob Mar 08, 2014 3:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 4:32 pm    Naslov sporočila:  Re: Pozor pozor, nevaren ročni brusilnik Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
V Hoferju so pred kakim mesecem ali malce več prodajali ročne brusilnike, katerih sliko prilagam. Preverjeno problematičen je tisti "trikoten".

Danes sem zadevo uporabljal in med zvijanjem kabla jasno zagrabil za vtikač, kar ni nič neobičajnega, neobičajno pa je, da me je zadeva "stresla". Brusilnik sem odprl in ugotovil, da je filtrirni kondenzator priključen direktno na vhod pred stikalom. Zaradi same vezave je jasno, da ga nima kaj sprazniti, ker upora ni. Zadeva sicer verjetno za ljudi brez kakšnih srčnih bolezni ni nevarna, prijetna pa tudi ne.

Zadevo sem sporočil naprej in se bo preverila, ter se po potrebi izvedle ustrezne sankcije.

Velika verjetnost je, da je pri ostalih vrstah brusilnikov iz iste akcije popolnoma enako.

Sam bom zadevo rešil z uporčkom 1M na dovodni lestenčni spojki.

Prosim, da to sporočite osebam, ki jih poznate in so brusilnik kupile.

Ja, zakaj pa ne počakas in izklopiš iz vtičnice ko je napetost 0 v. Zakaj si izklapljal pri max napetosti. Brick wall Mr. Green

Z malo treninga se to enostavno doseže.

Zgoraj napisano je hec...

Dejansko se lahko to zgodi. Da ob izklopu ostane napetost v kondenzatorju. Zato je slatanje kontaktov vcasih malo zgečljivo.

Seveda lahko uporabiš 1 mohm upor. Mora pa biti ustrezne moči.

lp
KrEn
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 4:44 pm    Naslov sporočila:  Re: Pozor pozor, nevaren ročni brusilnik Odgovori s citatom

KrEn je napisal/a:

Ja, zakaj pa ne počakas in izklopiš iz vtičnice ko je napetost 0 v. Zakaj si izklapljal pri max napetosti. Brick wall Mr. Green
Z malo treninga se to enostavno doseže.

Ti si pa taki profi da veš ko je v vtičnici nula Brick wall Whistle
Pa kondenzator mora biti vezan za stikalom.

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Heh, in ti si štromar? Cool

No. Papirja, na katerem bi pisalo da sem štromar sicer nimam. Pošlatam pač tu in tam.

Ti ne ?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toži tistega, ki je podpisal CE izjavo... Twisted Evil
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pošlji jim tale link in jim reči, naj s tem malo potestirajo svoje proizvode, če jih že dobavitelji/proizvajalci ne.

Discharge time je pa funkcija, ki jo morajo uporabiti.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem potem za test poizkusil z nekaj napravami, tudi enake znamke pa ni bilo nobenega problema.

Na sponke sem dal 1M 1/4W upor. Na njem se troši izračunanih cca. 0,05W, tako da težav ne pričakujem. Več kot sesmodit ga pa tako ali tako ne more. Drugače pa testirano uspešno opravlja svojo nalogo.

Ne bom pa zaradi tega zganjal nobene panike, pač pa sem zgolj poklical in opisal zakaj gre. Lahko bi zadevo nesel v trgovino in rekel, da "trese", ostal bi brez izdelka in dobil denar, ampak jaz sem zadevo kupil, ker jo želim uporabljati.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pač navadiš, da ko izštekaš, še enkrat pritisneš na petelina.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2014 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Se pač navadiš, da ko izštekaš, še enkrat pritisneš na petelina.

Vsekakor, samo ne mora pa tak izdelek imeti vseh živih znakov, CE, GS,...
Ker je bila zadeva silno enostavna sem pač dogradil upor. S prevezavo stikala bi bilo več dela.

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa vtikač pritisneš na nekaj kovinskega
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[sarkazem on]
Glede na priloženo sliko je samoumevno, da se ta brusilnik uporablja "v rokavicah". Dobesedno in v prenesenem pomenu.
[sarkazem off]
Da ne bo pomote: zgornje leti na proizvajalca... hm, kaj naj rečem? ...tega "šokerja"? Doubt
Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj si o takšni napravi misli tržna inšpekcija. Ali Zavod za zaščito potrošnikov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne tule govorit. Naj nekdo pošlje prijavo. Le tako se bo kaj premaknilo na bolje.
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Na sponke sem dal 1M 1/4W upor. Na njem se troši izračunanih cca. 0,05W, tako da težav ne pričakujem. Več kot sesmodit ga pa tako ali tako ne more.

Max. napetost na uporu je omejena z dvema parametroma:
-Napetost, pri kateri se na uporu troši nazivna moč.
-Napetostna omejitev ohišja. Za 1/4W ogljen upor je cca 250. Klik.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni