www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rfid nalepka in gsm
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pomlad
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54
Aktiv.: 2.00
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:45 pm    Naslov sporočila:  Rfid nalepka in gsm Odgovori s citatom

Prišel sem na idejo, da bi v pokrov gsm telefona nalepil rfid nalepko, ki bi mi služila za registracijo delovnega časa, kot odpiranja vrat. Zgodi pa se to, čim zaprem pokrov telefona čitalec kartic ne zazna nalepke, če primaknem samo pokrov čitalcu je vse v redu. Ne pomaga niti, da je nalepka nalepljena na zunanji strani pokrova telefona. Naj dam kaj vmes ? Zakaj torej motnja v delovanju čitanja nalepke ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V notranjosti RFID nalepke se nahaja nihajni krog ki je uglašen na frekvenco čitalnika.
Ko ta nihajni krog (oz. tuljavo) daš zraven kovinskih delov se spremeni induktiviteta tuljave.
Nazaj na vrh
crto
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Posebej problematični so deli pri bateriji oz. baterija sama. Sam imam rfid na točno ta način pod pokrovčkom vendar je pokrovček čez celi telefon in ga imam (rfid) vstran od baterije ker nad baterijo ni delalo. Se pa domet zmanjša tako da prime res res čisto zraven, je pa na 125 kHz (Hitag).

LP

Črto
Nazaj na vrh
pomlad
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

crto je napisal/a:
Posebej problematični so deli pri bateriji oz. baterija sama. Sam imam rfid na točno ta način pod pokrovčkom vendar je pokrovček čez celi telefon in ga imam (rfid) vstran od baterije ker nad baterijo ni delalo. Se pa domet zmanjša tako da prime res res čisto zraven, je pa na 125 kHz (Hitag).

LP

Črto

Tudi moj je na 125 kHz ,samo a se ne da ničesar narediti glede motnje baterije ?

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
V notranjosti RFID nalepke se nahaja nihajni krog ki je uglašen na frekvenco čitalnika.
Ko ta nihajni krog (oz. tuljavo) daš zraven kovinskih delov se spremeni induktiviteta tuljave.

Pišeš iz prakse ali govoriš na pamet?

Naredil sem kar nekaj lastnih 125khz rfid čitalcev (eden je objavljen v eni iz med naših revij)
V isti torbici s telefonom imam kartico za registracijo delovnega časa- z njo tudi odpiram vsa domača vrata. Brez problema dela skozi torbico in telefon. Sem pa sedaj poskusil tudi z malim "tag"-om, ki prav tako dela le domet je kratek. Sem moral položit torbico neposredno na čitalcec. (kartice deluje vsaj 5cm.)

PS.
Edini problem ki sem ga opazil. Ne nosite skupaj več rfid kartic, tagov, kajti ko pridejo v doseg čitalca se oglasijo vse, kar bo zmedlo čitalec.

Notranjost malega tag-a.

Vlado
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,
ne, ne govorim na pamet. Že leta 2005 sem naredil z M8 RFID (članek je bil objavljen v SE).
Čitalnik je bil narejen brez namenskega čipa, vse delo je opravljal M8.
Ker je spraševal o RFID nalepki in ne kartici ali obesku, predvidevam da bo imel večje težave. Prav tako je velika možnost če je v igri nalepka da ta RFID dela na višji frekvenci (mogoče na 13.56MHz, ali pa višji), na tem področju je vpliv na tuljavo veliko večji kot na 125kHz.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Embarassed Sem površno bral. Mislim, da za 125Khz ni nalepk. Bo verjetno kar 13.56MHz. Tukaj pa predstavlja vse kar je kovinsko veliko oviro.
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme - glede na to, da ste tule že RFID štručkoti na kupu (vlado, silvo ...) - kakšen RFID bi mi priporočila za doseganje ranga vsaj 10 cm? Antena bi morala biti čim bolj ploščata (po možnosti "nalepka"), idealno bi bilo, če bi se jih dalo več skupaj (da imaš možnost branja po večji površini in do cca. 10 cm od površine).

LP, g

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem delal z namenskim temicovem čipom U2270B S kartico se je dalo doseči domet čez 10cm Obesek pa gre tam do 5cm Poglej datasheet v prilogi.
Vlado
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grega,
kot je povedal Slivo, 10cm dosega ni problem doseči s kartico, z obeskom pa bo na 125kHz težko.
Za večje dosege bi bilo boljše iti na višjo frekvenco, tedaj tudi tuljavo zlahka narediš na tiskanem vezju.
Ni mi povsem jasno kaj si mislil z večjo površino antene?
Delal sem najprej svoj čitalnik, delal sem tudi z U2270 in HTRC110, in vsi so imeli skoraj enak doseg, tudi s tuljavami sem se igral, vendar doseg ni odvisen samo od čitalnika, je odvisen tudi od TAG-a ter od položaja TAG-a glede na tuljavo.
Nazaj na vrh
pomlad
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2014 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ko sem nalepko dal v zaščitni etui telefona, to je izven telefona je na čitalniku ne zazna. Zanimivo,sem gsm izklopil pa isto ne dela, ko pa etui malo odmaknem pa dela. Kaj je torej tisto kar moti, je to baterija ?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2014 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se ravno malo igram z RFID, pa naj opišem svoja opažanja:
zadevo močno moti vse, kar smrdi po kovini, pa magneti (zvočnik?), zadeva deluje skrajno slabo če ni paralelno s čitalcem, uglasitev antene bogato vpliva na domet, nanj vpliva tudi sam tag - oziroma njegova kvaliteta (čajnaexport...). Že če prislonim tag skupaj s ključi se domet zmanjša. To so sicer opažanja z žetonom, ampak je po moje zelo podoben nalepki...

Usnje bom ob priliki preveril, da vidim če kaj vpliva na domet. Vem pa da sem nekoč imel nek etui, ki je kar konkretno zmanjšal GSM signal. Dostikrat sem bil nedosegljiv in je trajalo, da sem ugotovil, kje je napaka in ga zagnal v kanto...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2014 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imajo tudi novejši GSMji vgrajen RFID, imenuje se NFC, deluje na frekvenci 13.56 Mhz. Npr. LG L9.

LP

L
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2014 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je tovarniško vgrajen, je zadeva popolnoma drugačna - v tem primeru je celoten telefon načrtovan tako, da zadeva deluje..
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Maxtor
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 15 Sep 2014 16:47
Aktiv.: 0.05
Kraj: Prebold

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem tržil sistem identifikacije za potrebe registracije delovnega časa.
Problem, ki ga imaš je motnja, ki jo ustvari kovina na nalepko NFC (ot. RFID).

Za izzolacijo boš potreboval material Ferit (mislim, da se [slovenščina je zame švedska vas] reče).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni