www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

cd player

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bjack
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 9:30
Aktiv.: 0.21
Kraj: hribe

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:54 pm    Naslov sporočila:  cd player Odgovori s citatom

Zivjo, zanime me kako bi najenostavneje naredil napajanje za cd player v avtu. Napajalna napetost je 3v, torej iz 12v -> 3v ?

LP

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 4:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najenostavnejša varianta je napetostni stabilizator LM317. (moral ga boš kar dobro hladiti) Lahko narediš tudi step-down konvertor z kakim MC34063. Na spletu poišči datashete za omenjene čipe, ter poglej primere aplikacij.
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepsa hvala!

LP

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enostavna rešitev je tudi predelava polnilca za telefon, saj s tem dobimo že konektor za 12V, ohišje, vezje in kabel. V kakšni razprodaji dobimo tak polnilec za manj kot 1000 SIT (predvsem od kakšnih starih GSM modelov).
Največkrat uporabljen čip v polnilcih je že omenjeni MC34063, potrebno je le zamenjati 1-2 upora (preračunamo vrednosti za 3V) ter konektor na strani kjer je player.

Datasheet za izračun pa je TUKAJ

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa res,
bom mal pobrskal za kaksen polnilec.

LP

bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 31, 2006 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem dobil en star polnilec za telefon. Z voltmetrom sem pomeril izhodno napetost, ki je 7,5V. Potem sem pomeril napetost na originalnem nadapterju od cd-playerja, ki je 7,4 V <- max. napetost ( na adapterju kaze 4.5V ). Zanime me ali bi stvar lepo delala, ce bi enostavno samo zamenjal konektor.

LP

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 31, 2006 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če CD potrebuje 3V, in nanj priključiš 7.4 voltni adapter in se napetost sesede na 4.5 V, pomeni, da je napajalnik neprimeren. Če CD zahteva 3 volte, je potreben zanj 3 V reguliran napajalnilk. Poceni adapterji imajo neko nazivno napetost, do katere pridejo šele pri obremenitvi. Če bo adapter od starega telefona dober, in se mu napetost ne bo sesedla, bo prišlo na CD 7.4 V in ga bo scvrlo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 31, 2006 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baterije so 2x po 1.5V, vendar pa na vhodu adapterja pise 4.5V.
Sedaj sem izmeril napetost adapterja pri delovanju, ta se sesede na 6.6V.

LP

bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 01, 2006 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem sem resil. Na upor v avto-polnilcu sem prilotal se sen upor ( da se je razmerje zmanjsalo ), iz tega polnilca sedaj dobim ven 5,4V in cd-player deluje brez problema.

LP

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 01, 2006 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam med delovanjem mp3-playerja napetost na adapterju 7,1V. Na playerju piše, da naj bi bila napetost 4,5V. Že nekaj let dela brezhibno. Itak ima player v notranjosti majhen switcher, tako, da ni dosti važno, ali imaš na vhodu 3V ali 7V.

Ponavadi se namesto uporov za zmanjšanje napetosti uporabi dioda (recimo 1N4001), na kateri je padec 0,7V neglede na obremenitev. Za večje napetosti lahko uporabiš več zaporedno vezani diod, ali pa zenner diodo ustrezne napetosti.

Rešitev z uporom je zelo nepraktična, ker imaš v nedelovanju na playerju čez 7V, ko pa se zaganja cd, ta napetost pade recimo na 4V, ko pa se cd vrti, zraste na 6V. To je še slabše kot če bi imel stalnih 7V

Lp
Nazaj na vrh
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 02, 2006 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, narobe si me razumel, tisti upor sluzi za referenco na cipu 34063.

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni