www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bauhausov cepilec. čudno obnašanje?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 6:22 am    Naslov sporočila:  Bauhausov cepilec. čudno obnašanje? Odgovori s citatom

Pozdravljeni
V Bauhausu sem kupil elektro-hidravlični cepilec 8ton. Pripeljem domov priklopim na 380V motor se narobe vrti, zamenjam fazi in motor lepo steče. Po nekaj sekundah se ugasne. Ponovno pritisnem stikalo a dela le dokler držim stikalo, nato se ugasne. Primem motor in je bil kar vroč. Odločim se zadevo reklamirat, grem nazaj in tam s prijaznim prodajalcem zadevo sprobava na njihov kabel, stroj dela normalno. Vzamem moj kabel, ki sem ga imel s sabo in tudi z mojim dela normalno.
Vrnem se domov preverim priklopno vtičnico, če bi slučajno bila brez nule ali kakega drugega kontakta, ker motor, ki je običajno tam priklopljen je 7KW zvezda trikot vezava in nima nule. Vendar so vsi kontakti kot morajo biti le napetost mi pokaže namesto 230V, 275V in namesto 380V, 470V, ali je to možen razlog gretja motorja in čudnega delovanja? Za test priklopim cepilec in dela normalno, motor se ne greje...brez, da bi karkoli spreminjal v primerjavi z priklopomm pred reklamacijo Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm....od kje ti 275 V in medfazna 470V? Če je to res, potem je to lahko vzrok gretja, saj je to kar velika preobremenitev. Ampak, kot sem rekel...od kje tako visoka napetost...ti instrument kaže pravilno? izmeri še vtičnice drugje, da vidiš, če kaže pravilno. Če je vse ok, potem je nekaj narobe z napeljavo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nakar lahko ugotoviš, da je krivec za tako napetost elektro distribucija.
Vsekakor je najprej za pogledat stvari ki jih je predlagal @protoncek.

Zakaj elektro distribucija? Poznam primer od sorodnikov, ki so doma cca 30m od trafo postaje, nasledni odjemalci pa so cca 2,5km naprej na isti trafo postaji. Ker se elektru očitno ni splačalo menjat trafo postaje z močnejšo, so samo "navili" obstoječo na 265V zaradi padca napetosti na dolgi liniji.
Ker pri hiši ni nikogar, ki bi bil eletrično pismen, so nekaj let menjavali navadne žarnice skoraj mesečno, varčne pa je tu pa tam stopilo na vezju.
3f cirkular se je grel kot zmešan, a je bil motor zeeeelo star, tako da je celo prebavil tak višek napetosti.

Če si na začetku take veje elektro distribucije, je lahko to razlog.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja pomeril sem pri nas pri omarici in pri sosedih. Povsod enako v soboto. Po moje so na elektro računali, da bodo kmetje doma delli in žagali na cirkularje ter bo padec velik in ker niso je bila napetost previsoka. Zvečer je prišel kolega, ki je električar in še on pomeril pa je bila napetost 240V in 400V. Cepilec je pa kar naenkrat dell kot v Ljubljani Evil or Very Mad

Sem prepričan, da če bi motor crknil bi rekli, da sem sam kriv.
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali obstaja kakšen 3 fazni voltmeter z log funkcijo? Rad bi spremljal napetost doma, saj smo tudi mi eni tistih revčkov, ki 230V še niso videli - je precej nižja napetost.

Kakšna je sploh odgovornost dobavitelja el. energije? Če transformatorska postaja ni dobra mi prave napetosti nikoli ne bodo mogli zagotoviti?
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.99
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim je za 230V +- 10% . Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni na vtičnici nikoli ni uspelo nameriti več, kot 190V, večinoma 180V. Ko je trafo pokleklin zaradi pregrevanja, se je, jasno da, izklopil zaradi temperaturne zaščite. In ko se je ohladil seveda spet na polno. Rezultat: prebit napajalnik na televizorju, dva prebita napajalnika in dve matični plošči v PC-ju. In kaj poreče na to elektro distributer? Nam je zelo žal, trafo bi moral biti zamenjan že pred 15-imi leti.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš zavarovano elektroniko? Pokliči zavarovalnico in uveljavljaj zavarovanje, zavarovalnica pa naj se potem naprej pogovarja z elektrom ...

Lp, g

T0RN4D0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 23:58
Aktiv.: 0.41
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 21, 2014 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne se pustit odslovit z "oprostite, bi moralo biti zamenjano". Ima tudi elektro svojo odgovornost, ko bodo prisiljeni poravnat še kakšne stroške se bo hitro našel tudi denar za nadgradnjo TP.
Nazaj na vrh
matej22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Aktiv.: 0.54
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakovost električne napetosti opredeljuje standard EN50160. Kot merilnik je ustrezen : http://www.iskrasistemi.si/izdelki/20071212152244/20071212153028/2012030215071925/
Kratek povzetek zahtev standarda EN50160.

Kakovost napetosti EN50160.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Kakovost napetosti EN50160.pdf
 Velikost datoteke:  290.97 KB
 Downloadano:  14 krat

Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala matej za tole informacijo. Iz nje lahko ugotovim, da ima elektro distributer kar precej odprte roke vsaj glede za odklone napajalne napetosti - moja merjenja kažejo na to, da je vse v mejah pri meni doma.

Je pa malce žalostno, da imam v službi (v mestu) vedno napetost 229-230V, vsaj glede na to, kaj kaže UPS. Plačujemo pa vsi isto.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...a ni tako da tisti profi USP-ji kažejo IZHODNO napetost, katero seveda pridno in sproti prilagajajo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vpeter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
hm...a ni tako da tisti profi USP-ji kažejo IZHODNO napetost, katero seveda pridno in sproti prilagajajo...
V nadzornem programu vidim vhodno in izhodno napetost.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni