www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stikalni napajalnik 110V / 12W - predelava na 220V
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
šime
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Okt 2013 0:06
Aktiv.: 0.11
Kraj: NGorica

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2014 11:21 pm    Naslov sporočila:  Stikalni napajalnik 110V / 12W - predelava na 220V Odgovori s citatom

Naprava ima 120V 12W stikalni napajalnik (Ameriški standard).

Bi ga bilo mogoče predelati na našo napetost, če nimam podatkov o uporabljenem transformatorju? Torej menjava nekaj elementov (uporov, kondenzatorjev). Najprej sem mislil dodati toroid, ki bi zmanjšal 220V na 110V, pa je problem dodatna teža.
Že v naprej hvala za pomoč.

nacrt-napajalnika_110V-r.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  101.17 KB
 Pogledana:  70 krat

nacrt-napajalnika_110V-r.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2014 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam občutek, da bo pokalo in da bo dim. Dim pa pomeni nedelujočo elektroniko.
šime
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2014 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Imam občutek, da bo pokalo in da bo dim. Dim pa pomeni nedelujočo elektroniko.

Sem se bal, da bo tako, ampak sem vseeno upal na čudež! Smile
Napravi (sintesizer) se tok skoraj ne spreminja, zato sem si upal dati zaporedno z varovalko 1k5 upor, pa ni pokalo in je delalo! Smile Se je pa temu primerno grel upor in ... to ni rešitev. No, to mi je vlilo upanje, da pa bi mogoče vseeno poizkusil.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raje ne.
Razen uporov bo treba spremenite še kar nekaj stvari!
Za začetek elektrolitski kondenzator, ki mora biti predviden za napetost vsaj 400V!
Tudi transformator bo treba previti.

lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=40503

šime
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, hvala, za kondenzator sem videl, da ima prenizko napetost. S swičerji se do sedaj nisem igral in jih ne poznam. Le toliko, kar sem bežno slišal. Ja, bal sem se, da brez drugačnega trafota ne bo šlo. Bo treba it v nabavo novega napajalnika.
Hvala.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boljša varianta bi bila, da bi enostavno kupil ustrezen adapter in ga priredil, da bi ga lahko priključil na tvoj sintesajzer.
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

5V & +/-15V je malce več kot enostaven "adapter", čeprav pri 12W tokovi ne morejo biti varilski....

Pomoje bi kak 230/115V trafo bil še najhitrejša rešitev, čeprav ne ravno najmanjša.
Pa vseeno, a tista škatlica, malce večja od škatlice cigaret in težka kot dve mali Milki predstavlja tako oviro?
Da ne bo na koncu treba naredit cel napajalnik iz nule, ko bo obstoječi spustil dim...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
šime
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali prav razumem stikalne napajalnike? To so v bistvu oscilatorji, ki nihajo na višji frekvenci.
V mojem primeru frekvenco določajo predvsem induktivnost primarnega navitja (T1 navitje 1-2) ter elementi, povezani s Tr1 in Tr2, PC1 pa skrbi za amplitudo nihanja. Če je tako, potem razumem, zakaj je moderator VolkD rekel: "Raje ne.".

Sicer pa iščem dobro rešitev, kjer čas ni pomemben faktor.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V grobem si kar pravilno predstavljaš. V grobem delajo nekje v rangu 25÷50kHz. Pri višji frekvenci se zmanjša velikost jedra transformatorja in število ovojev za volt, je pa potreben drugačen material jedra.

Za "dobro rešitev" pa določi vsaj osnovne pogoje:
-velikost
-teža
-kompleksnost, ki si jo pripravljen osvojit
-rabiš še podatke o zahtevanem toku na vseh treh linijah (+5V, +15V, -15V).
Nazaj na vrh
šime
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
V grobem si kar pravilno predstavljaš. V grobem delajo nekje v rangu 25÷50kHz. Pri višji frekvenci se zmanjša velikost jedra transformatorja in število ovojev za volt, je pa potreben drugačen material jedra.

-velikost
-teža

Ja, za približno oceno moči naj bi služil podatek, da naprava troši 12W. Je pa res, da je to seštevek na vseh linijah. Evo, sedaj se lotim priprav za merjenje toka na posameznih linijah in sporočim. Sem pa to tako ali tako imel namen naredit, da bom pravilno izbral nov napajalnik, če tega ne bom usposobil.
Nazaj na vrh
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šime, če si našel zgornjo USA verzijo usmernika, probaj poiskati še EU verzijo.
Po moje je razlika v par podrobnostih (poleg voltaže mrežnega elko-ja)

šime
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:

-velikost
-teža

Izmerjeno:
+15V / 130mA
-15V / 80mA
+5V / 300mA

160x70x30 mm

Sicer so pa moje ambicije primerne zrelosti (starosti, sposobnosti). Sem namreč iz časov, ko smo se v šoli učili elektronke! Smile Zadne 30 let se z elektroniko ukvarjam le občasno za hobi, zato sem vesel, da osnove nekako še razumem. Torej nikakor nimam abicij, da bi zmogel kake izračune in konstrukcijo - predelave - sodobna inženirska dela.

Malo sem se s tem skušal 'igrati' tudi zato, da nebi zarjavel, vendar vidim, da to poglavje le ni tako preprosto. Kot rečeno, bom nabavil nov ustrezen stikalni napajalnik.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tole!? Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spregledal si tole:
Citiram:
Najprej sem mislil dodati toroid, ki bi zmanjšal 220V na 110V, pa je problem dodatna teža.

In 100VA navadni trafo je samo še večja krava od 30VA toroida.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni