www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija koračnih motorjev- linearnih motorjev

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
okramfmf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Avg 2014 22:12
Aktiv.: 0.13
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 7:23 am    Naslov sporočila:  Regulacija koračnih motorjev- linearnih motorjev Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me ali ima kdo izkušnje z krmiljenjem koračnih ali linearnih motorjev?

Potreboval bi se samo eden koračni oziroma linearni motor po eni osi.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70829.97

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj so to 'linearni motorji'?

Moja izkušnja:
Za priklop koračnega motorja priporočam PoStep
http://www.poscope.com/PoStep25-32

Z tremi signali - korak, - smer in - enable potem krmiliš koračni motor kamorkoli.
Seveda moraš programsko šteti impulze da se motor premakne do željene pozicije.

Nazadnje urejal/a vilko Sob Avg 16, 2014 9:03 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To so motorji, ki izvajajo premik po premici. Lahko gre za pretvorbo rotacije v translacijo. Lahko pa je že sam motor izveden direktno za linearni pomik.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
To so motorji, ki izvajajo premik po premici. Lahko gre za pretvorbo rotacije v translacijo. Lahko pa je že sam motor izveden direktno za linearni pomik.

če prav razumem, so to motorji opremljeni z dolgim vijakom (polžem), ki ga vrte, in na njem potem premikajo recimo voziček.
Hvala.
Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
če prav razumem, so to motorji opremljeni z dolgim vijakom (polžem), ki ga vrte, in na njem potem premikajo recimo voziček.
Hvala.

Imaš več izvedb, poglej si recimo tale link: http://www.haydonkerk.com/LinearActuatorProducts/StepperMotorLinearActuators/LinearActuatorsCanstack/tabid/85/Default.aspx

LP GJ
Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.51
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
PZUFIC je napisal/a:

Hvala.

Tule je kratek video http://www.youtube.com/watch?v=PgdlGP2j3bw za vse tri izvedbe linearnih koračnih motorjev --- komercialna predstavitev

mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Hvala.

Da, to je navadni motor ki izvaja linearni pomik.
Lahko se pa naredi pravi linearni koračni motor.
Mi smo se tega lotili pred nekaj leti na faksu, in nam je zadeva lepo delovala. Žal smo prišli samo do prototipov, za izdelavo (za našo idejo bi potrebovali večje število takih motorčkov) pa žal ni bilo možnosti.

Malo o delovanju:
To je dejansko koračni motor - le v drugi obliki.
Os (rotor) je segmentno namagnetena (slika 5.png) palica - po domače - en odsek je namagnetena potem ni, potem je spet namagnetena. Mi smo to rešili tako, da smo med magnete dali nemagnetno snov.

Stator (2.png) pa je sestavljen iz štirih enakih tuljav. Prva in tretja sta vezani zaporedno, druga in četrta sta bili naviti v drugo smer (kot 1. in 3.) in vezani zaporedno med seboj - kot pri klasičnem koračnem motorčku.

Za krmiljenje se je uporabil DRV8811 in L298. Z obema je delovalo enako. Hitrost skokov (med stanji) je bila zelo hitra. Mislim, da smo prišli do hitrosti nekaj nad 20 korakov na sekundo.

Moj nasvet... Takšne zadeve koliko vem se komercialno ne dobijo - vsaj mi jih nismo našli.
Na koncu smo se odločili za motor z polžem.

2.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  118.77 KB
 Pogledana:  0 krat

2.PNG

5.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  60.58 KB
 Pogledana:  0 krat

5.PNG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta tema mi pride kot nalašč.
Želim realizirati pomik noža v eno smer in povratek v drugo smer.
V mislih sem imel zobati jermen, podobno kot je to v inkjet printerjih.
Sedaj pa kuham misli, da bi bilo bolj enostavno dobiti nekje en tak motor.

Potrebujem pomik tja do 15 cm in hitrost pomika kakih 5cm/sek.

Če kdo že pozna kaj primernega, se priporočam.
Sicer je iskanje po internetu tudi možno, a je približno tako, kot bi v gozdu iskal določeno drevo...

Hvala
VS
Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Ta tema mi pride kot nalašč.
Želim realizirati pomik noža v eno smer in povratek v drugo smer.
V mislih sem imel zobati jermen, podobno kot je to v inkjet printerjih.
Sedaj pa kuham misli, da bi bilo bolj enostavno dobiti nekje en tak motor.

Potrebujem pomik tja do 15 cm in hitrost pomika kakih 5cm/sek.

Če kdo že pozna kaj primernega, se priporočam.
Sicer je iskanje po internetu tudi možno, a je približno tako, kot bi v gozdu iskal določeno drevo...

Hvala
VS

Da ne smetimo tole temo bi bilo dobro odpreti novo - ker bodo padala vprašanja o moči, natančnosti.... ker si omenil zobati jermen.

sam sem nekaj podobnega z veliko linearno hitrostjo, sorazmerno veliko močjo in majhnih dimenzij motorja ubadal v tej temi http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=39535&highlight=

In če ne rabiš ravno mikro natančnosti, ki jo zagotavljajo koraki koračnega motorja bi bilo mogoče razmisliti o DC motorju s planetarnim menjalnikom in nanj navojno vreteno kot za pomik vozičkov...

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2014 6:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Webmouse,

Sem pregledal forum na povezavi, ki si mi jo poslal.

Pri koračnih motorjih je dobro to, da ne potrebujem končnih stikal, pa ravnokar sem se naučil krmiliti jih.
Pri vretenih je slabo to, da bistveno zmanjšajo hitrost pomika.

Bomo razmišljali dalje.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2014 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Pri koračnih motorjih je dobro to, da ne potrebujem končnih stikal, ...
O, ne.
Koračni motorji znajo ob preobremenitvi ali prehitrem pomiku tudi kakšen poln korak izgubiti. Potem vse počnejo enako, a za sorazmerno 1/200 polnega zasuka drugje.
Pri ponavljajočih se zaporedjih se znajo napake sešteti in se lahko tudi kaj polomi, če je nekaj ob napačnem času na napačnem mestu.

Vedno je zdravo in dobro, da se vsaj v eno smer vedno vrača v izhodišče, nedoseženo (izpušča impulze pri vračanju) ali prehitro doseženo vrnitev (izpušča impulze pri oddaljevanju) pa uporabiš za indikacijo izpuščanja korakov. Da ne rabiš dodatnega izhoda ali dveh, v zaporedju ob napaki podaljšaš neko pavzo (za vsako smer drugo) in resetiraš števec. Nato "uglašuješ" (spreminjaš pospeške) delovanje, dokler se podaljšana pavza ne preneha pojavljati.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
webmouse
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2014 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Hvala Webmouse,

Sem pregledal forum na povezavi, ki si mi jo poslal.

Pri vretenih je slabo to, da bistveno zmanjšajo hitrost pomika.

Bomo razmišljali dalje.

Tole ne drži ---- obstajajo vretena s zeloooo dolgim korakom in so kot taka namenjena hitrim premikom -- recimo na tem linku so vretena katerih je korak navoja enak premeru vretena. in to zna biti hudo hitro --- seveda če ne rabiš samozapore.
klik

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni