www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC kot rezalnik nalepk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 6:12 pm    Naslov sporočila:  CNC kot rezalnik nalepk Odgovori s citatom

Nabavil sem ROLAND držalo in nože za rezanje nalepk. Zanima me, če je kdo to že delal, oziroma rad bi kakšen opis pritdritve te glave na stroj. Sklepam, da mora biti nož pod vzmetjo, da je pritisk na nalepko enakomeren. Glava je sedaj taka, da je nož na vzmeti in ga dobiš ven tako, da pritisneš na medeninast pin zgoraj. Ali pravilno sklepam da bi moral sedaj narediti nekaj takega,ki bi vzmetno pritiskal na ta pin?

Drugo: s katerim software-om bo najlažje delati G-kodo?

Hvala!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naslov teme bi naj bil torej 3DP kot rezalnik... Mr. Green
Nožu ne rabiš dodajati vzmeti. Ti samo fino nastavi globino reza, na mizo pa karton podlogo.
Za generiranje gcode je najlažje s CamBam ali Vertic Vericut 2D. Slednjega uporabljam sam, je pa super ker mu lahko enostavno urejaš postproc za generiranje izhodne datoteke.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, v mojem primeru to ne bo 3D printer ampak klasični CNC...
Problem lahko nastane, ker je cnc pač nizkocenovni, posledično ni popolnoma raven, zato bi se znalo zgoditi da bo ponekod rezal, drugje pa ne...no, to bi mogoče uspešno rešil s Krokotovo funkcijo "warp".

Si bom ogledal ta dva programa, hvala.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
papagaj93
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50
Aktiv.: 4.14
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!

Imam original ploter mutoh znamke, sam tudi veliko delam nanj. Naj povem da to kar si ti kupil je le sestavni del in po moji oceni predstavlja slabih 5% vse rezalne glave.

No samo vprašanje je bilo kako urediti pritisk oziroma globino reza. To original plotterji delajo s tuljavo..torej elektromagnet ki tale nožek pritiska na samolepilno folijo.

Predlagam da če želiš izrezovat nalepke, ne odkrivaš tople vode in narediš po "patentu" ki je prizkušen...torej valj ki premika Y os, in na vodilu imaš le X os. Je pa rezalnik za nalepke veliko lažje narediti (cenovno) kot ma CNC.

Šlo bi tudi navadno krmiljenje z mach programom. Sam že nekaj časa razmišljam o izgradnji manjšega (1meter širine neskončno dolžine) stročka za risanje Smile

Če pa kdo želi, se lahko dogovorimo in pride na obisk pogledat kako stvar deluje.

LP Rok
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem, da sem kupil samo en sestavni del, ja. Saj je tudi cena temu primerna...

ja, če bi naredil z elektromagnetom, potem bi s signalom za vklop motorja lahko nož dvigal in spuščal, samo ne vem, če bom šel tako v detajle...mogoče bom samo na vrh dal neko vzmet, potem pa nož dvigal z Z osjo.
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Precej enostavno je tole z magnetom narejeno...tuljavica.. noter jedro... in vzmet ki jedro vleče nazaj... posledično s tokom reguliraš pritisk... kar je za različne folije...različne hitrosti (natannio rezanje majhnih detajlov...ali nekaj ogromnega) zelo pomembno..

LP Rok
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, glede regulacije pritiska jaz ne bom kompliciral, če bo treba bom pač ročno tisto vzmet, ki pritiska pin nastavil, ker gre tukaj več ali manj za "demo", oziroma za lastno zabavo ali skromne potrebe...

Hvala za informacije, zdaj že vem nekaj več okoli tega...ko sem prvič prijel v roke držalo nisem imel pojma, kaj početi s tem... je trajalo, da sem samo ugotovil, kaj drži nož v luknjici Drool itak da ga nisem upal potisniti do konca notri, pa ga magnet ni prijel... jasno - nož se mora vrteti...
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, kaj te še konkretno zanima glede tega stroja?

LP Rok
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2014 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, kaj se bo gotovo še našlo, ko bom zadevo poskušal spraviti v (uporaben) pogon...
zaenkrat pa recimo s kakšno hitrostjo se to sploh reže? Delal bom s tistimi nalepkami, ki se lepijo na avte...

Pa - koliko časa drži en nož?

Pa še to - kot sem videl, obstajajo noži z različnim kotom (30, 45. 60 stopinj)... kaj je uporabno za kje...?

Hvala!
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2014 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej po vrsti...

Glede hitrosti, minimum je tak kot ga določiš max hitrost je pa...kko naj se izrazim..bliskovita...omejena je s tem ali režeš manjše zahtevne nalepke (recimo logotip od redbulla dolžine 15cm) to je že zahtevna reč. Tako da maximum določaš sproti, sicer pa stvar šiba: https://www.youtube.com/watch?v=TuV192L0Hvg

Tako zverinico imam doma in je res natančna.

Glede nožka in njegove obrabe naj te ne skrbi, spet je vse odvisno od folije in vsakodnevnega dela, sam imam nožek malce več kot eno leto pa rezalka dela če približno ocenim vsak dan kakšno uro in pol.

Glede stopinj pod katerim je nožek brušen bi pa mogoče znal kdo drugi kaj več povedati. Ko sem malce testiral nisem opazil razlike razen pri manjših nalepkah z veliko detajli, tam se najbolje obnese v mojem primeru 90°.

LP Rok
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2014 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je kdo študiral da bi odslužen printer predelal v rezalnik. Glede na to da je sedaj 3D printer dosegljiv, bi sigurno naredil sistem da bi kartušo nadomestil z rezalnikom, elektroniko pa zamenjal. Seveda bi blo treba še marsikaj modificirat.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2014 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rok, hvala!

printer...hja, mogoče bi šlo. Seveda, kot praviš, bi rabil kar nekaj predelave. Pa hitrost ne bi bila ravno blesteča...
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2014 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predelava tiskalnika bi bila tudi dobra izbira. Zatakne (odvisno kaj imate na razpolago in koliko ste vešči s tem) pri enkoderjih, ali po obeh oseh uporabljati enkoder, ali vse motorčke zamenjati in spet prilagajati na koračne motorje.

Opcij je malo morje Smile

LP Rok
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2014 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem študiral zamenjat motorje z koračnimi, moram čez teden odpret en A3 printer ki je svoje odslužil, da vidim kakšne so opcije. Tudi jaz čakam nožek iz ebaya.

Zanima me kakšna je podlaga pod folijo na pravem rezalniku?
Nazaj na vrh
SiByte
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Mar 2011 17:01
Aktiv.: 1.80
Kraj: Sv. Trojica v Slov. g.

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2014 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj Roland PNC-900 (predelan iz LPT na USB) ima nekakšno zelo žilavo plastiko.

P.S. Z nožekom ne smeš čez nalepko do spodnje podlage Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni