www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Otrok in elektronika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RaInfFiMa
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13
Aktiv.: 0.29
Kraj: Šmarje blizu Kopra

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 1:54 pm    Naslov sporočila:  Otrok in elektronika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ker imam doma enega 11-letnika, ki kaže neke znake zanimanja za elektroniko, me zanimajo vaše izkušnje, če jih imate, kako "smiselno" pripeljati zadevo skozi tako, da se mu ne upre, ker bi bilo preveč zahtevno in hkrati, da se kaj uporabnega nauči.

Hvala za morebitne odgovore.

japina
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2011 15:30
Aktiv.: 0.52
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ravnokar objavil http://blog.japina.eu/?p=110
Vsaj za začetek. Potem razmišljam nekaj v smislu radia na diodo.

Glede na to, da je tvoje dete staro 11 let bi šel na mikrokontrolerje in periferijo okoli njih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi KIT komplet, nekaj enostavnega...razloži mu (ne zakomplicirano) kaj bi naj ta KIT kompletek počel, nato pa naj ga s tvojo pomočjo sestavi. Ko bo zadeva delovala, boš videl odziv... če bo, bo...če pa ne, ga pa ne sili....
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobro je če se pri končanem izdelku nekaj premika ali pa vsaj utripa.
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ka pa ta http://electronicsclub.info/ za začetnike
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor bi za začetek predlagal kak kit komplet(Velleman ipd.), da malo spozna komponente in dobi zagon, ker kit komplet ponavadi dela/utripa/piska.. In je tako na koncu zadovoljstvo in ne frustracija.

Ko bo sestavil par kitov in če bo še imel zagon, bi pa predlagal, da bi kako stvar na protoboardu sestavil, da si bolje predstavlja sheme in polaritete, ker to v samih kitih je bolj obstransko, tam moraš dat samo pravo komponento v pravo luknjo.

Potem če je spreten z računalnikom lahko na protoboard natakneta kak Arduino in ustrezne modulčke za Arduino in zaženeta kak example program, da bo ledica utripala, merilec temperature ali kaj podobnega, potem bo lahko sam začel malo popravljati kodo in se bo kmalu naučil programirat.

Odvisno v kako smer ga bo vleklo. Lahko naredita kak audio ojačevalec ipd..

To kar sem napisal je precej za naenkrat. Uvajat bi moral počasi, lahko tudi čez daljše časovno obdobje.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pošlji ga poleti na poletni tabor mladih elektronikov.
japina
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2011 15:30
Aktiv.: 0.52
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najboljši predlog.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.45
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa "Elektro pionir" od Mehanotehnike oz. zdaj se trži pod nekim drugim imenom. Sem bil zelo prijetno presenečen, ko sem ga pred 10 leti našel (in kupil za darilo) v neki otroški trgovini na Nizozemskem.

Zame je to bila poleg Mehanotehnike al kak se je reklo, najboljša igrača. Je pa res, da sem bil mlajši od 11 let, ko sem začel "štromat", ampak tudi pri 11ih ni nič prepozno

RaInfFiMa
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13
Aktiv.: 0.29
Kraj: Šmarje blizu Kopra

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Pošlji ga poleti na poletni tabor mladih elektronikov.

To je vsekakor odlična zadeva, ki ste jo izpeljali, ampak v splošnem sem prepričanja, da mora biti delo kontinuirano, da misli zorijo skozi daljši čas.
Če bo tudi letos, mu bom zadevo vsekakor predlagal.

Hvala tudi vsem ostalim za predloge.

Če se še kdo česa spomne, kar napišite.

AleksL
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Dec 2014 22:01
Aktiv.: 0.15
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 01, 2015 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej še tole. http://123d.circuits.io/
Nazaj na vrh
jospeti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14
Aktiv.: 0.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2015 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj predlog, ki ga je omenil že Damo, Mehano Genius z 270 poizkusi in Mehano Smart s 153 poizkusi.
Nazaj na vrh
TheChemist
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 19:10
Aktiv.: 0.41
Kraj: Šmarje-Sap

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2015 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naš je star 10 let in kakšno leto nazaj sem kupil nekaj breadboard-ov, mu razložil, kako delujejo esnovne komponente (upor, kondenzator, LED, tranzistor). Moram rečt, da ga je kar potegnilo. Potem smo kupili nekaj kitov, ki jih ima Conrad in jih z veseljem sestavlja. Zadeva je prišla spontano tako daleč, da sestavlja vezja s tranzistorji (darlington), NE555 in tudi na mikro kontrolerje sva že prišla (sicer picAXE, ker je moje znanje še vedno omejeno).
Na kratko, danes uči še svoja mlajša brata. Včasih odnese kaj v šolo in se čudi zakaj učiteljica nima pojma o elektroniki in kako je grozno, da se pri pouku konča pri eni bateriji, dveh vodnikih in eni žarnici.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni