www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dimer - zatemnitev žarnic (klasična, varčna, Led)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Misek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Jan 2006 10:01
Aktiv.: 0.41
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 2:50 pm    Naslov sporočila:  Dimer - zatemnitev žarnic (klasična, varčna, Led) Odgovori s citatom

Zdravo

Mi kdo ve povedat v čem se razlikujejo tako imenovani dimmerji za:

1. klasično žarnico
2. Varčno žarnico
3. Led žarnico

Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ler
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53
Aktiv.: 1.07
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo izven teme, TEM Čatež ima to v enem stikalu. http://www.touch.si/
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varčno in LED ne boš zatemnjeval, če ni narejena za to. Imajo namreč switcherje notri, ki delujejo od 100 do 260V nekje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Misek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Jan 2006 10:01
Aktiv.: 0.41
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sej te led žarnice naj bi bile primerne za dimanje.

Pravijo pa da naj bi potreboval posebne dimerje.

zato me pa mal zanima v čem je razlika
Nazaj na vrh
kornjace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26
Aktiv.: 2.51
Kraj: Goriška Brda

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika je v tem, da varčne ter led žarnice imajo v sebi neko elektroniko, ki jih krmili. Dimmer za navadne žarnice pa deluje tako, da zakasni odpiranje omrežne napetosti (sem se mogoče slabo izrazil, ampak poglej tukaj , boš tako lahko bolje razumel).
Če bi tak dimmer priklopili na varčno ali led žarnico, bi s tem samo uničeval elektroniko teh žarnic.

Lp

če sem narobe napisal ne me linčat, ampak me popravite!

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 7:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Twisted Evil Razlika je predvsem v ceni regulacije. In sicer najdražje je dimanje varčnih žarnic. In sicer je dražje za dvomestni faktor.
Dimanje LEDic je ponavadi drugo po ceni. Je pa kar primerljivo klasičnim, če so Kitajci naredili regulacijo.
Klasične žarnice pa se dimajo najceneje. Twisted Evil

Principi:
- za varčne ga, po pravici povedano, ne poznam
- LEDice se dimajo običajno s PWM regulacijo s hkratno omejitvijo toka (običajno) ali pa malce energetsko potratneje samo z omejitvijo toka z uporom
-klasične se običajno regulirajo z omejevanjem dolžine napetostnega vala izmenične napetosti, ki se jo prepusti do žarnice. Po domače, namesto da cel napetostni val spustiš nanjo, ga na začetku odrežeš in tako pride na žarnico nepopolna-manjkajoča napetost. - Poglej kornjačev link. Drugi, dražji način pa bi bil z zmanjšanjem napetosti z recimo variakom.

Tista stvar, ki ima poleg sebe elektroniko (varčna žarnica in LEDica), mora imeti to elektroniko prirejeno za dimanje. Drugače se pravzaprav ne da.
Nazaj na vrh
Carko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40
Aktiv.: 2.61
Kraj: KP

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teli od TEM se hvalijo, da so prvi na svetu z dimmerjem, ki zna dimmat tudi take, ki niso dimmable.

A je v teoriji mogoče sploh dimmat recimo switcherje? Kaj se zgodi, če jim zmanjšaš tok na vhodu?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 8:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od switcherja... klasičen, ki regulira napetost na izhodu bo veselo ignoriral napetost na vhodu (do neke napetosti bo delal, nato pa ckrnil). Po drugi strani se pa recimo 12V 105VA switcherji za halogenske žarnice se komot dimajo (to tudi piše na njih).
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Switcherji za halogenke so tudi drugače narejeni, saj se pri bremenih, manjših od min. navedenega (ponavadi reda 10W-20W) čudno obnašajo...
Sicer pa sem jaz poskusil navadno 230V LED (kitajsko), ki ima neke sorte switcher dimati in zelo dolgo sveti, kot da ni nič, nakar začne neenakomerno utripati. Nič kaj dosti drugače ni s tistimi, ki imajo notri samo kondenzator, diodo in kak upor.
Enkrat sem v hofru nabavil neko varčno žarnico, na kateri piše "dimmable" (nič o tem, KAKO ali s čim), pa je z navadnim dimerjem ne morem zatemnjevati. Očitno bi rabil namenskega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 9:55 am    Naslov sporočila:  Re: Dimer - zatemnitev žarnic (klasična, varčna, Led) Odgovori s citatom

Misek je napisal/a:
Zdravo

Mi kdo ve povedat v čem se razlikujejo tako imenovani dimmerji za:

1. klasično žarnico
2. Varčno žarnico
3. Led žarnico

Hvala

Moje izkušnje so sledeče:
V ikeji imajo dimmer ki se imenije DIMMA.
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/40067965/.
Sem ga kupil in odprl. Notri je klasična triak regulacija.

S tem dimmerjem sem potem reguliral:
1.) klasicne zarnice
2.) posebne varčne žarnice. Če spet vzamem Ikejo kot vir:
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/30149453/
VARČNA zarnica, ki se lahko regulira.
2.) Led zarnica
Podobno kot pri varčni ima na voljo ikeja LED zarnico.

Povdaril bi, da je modelov takih zarnic pri ikejo zelo malo.
Samo nekaj.

Seveda pa potem take zarnice uporabimo z katerikolim triac regulatorjem.

lp
KrEn
Nazaj na vrh
Vasakhan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35
Aktiv.: 0.32
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 08, 2013 7:56 pm    Naslov sporočila:  Flourescenta svetila Odgovori s citatom

Kaj pa flourescentke, ali se jih da dimmat?
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 08, 2013 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dostilet nazaj je bil v elektorju načrt za dimmer fluo cevi. Uporabili so nek frekvenčni regulator, frekvenca pa je bila se mi zdi ranga 30-50 kHz.
Nazaj na vrh
upor_nik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00
Aktiv.: 2.25
Kraj: vipavska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 08, 2013 8:35 pm    Naslov sporočila:  Re: Flourescenta svetila Odgovori s citatom

Vasakhan je napisal/a:
Kaj pa flourescentke, ali se jih da dimmat?

Ja, seveda se da, vendar je cena tista, ki bo tvojo željo omejevala.

Lahko uporabiš "pametne dušilke" od H*elvarja, O*srama, T*ridonica, ali pa še od koga drugega. Imaš izbiro tako digitalne regulacije, kot analogne ( 0-10V).

Regulacija je možna ročno, za vsako svetilko posebej, ali pa računalniško, za vse svetila v objektu, glede na zunanjo svetlobo. Regulacija gre nekako od 10% do 100% svetilnosti. Še kaj ni razumljivo?

Lp 5er

Vasakhan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35
Aktiv.: 0.32
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 08, 2013 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, imam neko tako zadevo, ki ima dva priklopa. Na eni strani je 230V AC, na drugi pa 10V DC. Je to tista analogna zadeva, ki jo omenjaš? Kaj potem to samo potenciometer gor vežem za regulacijo 10V DC ali kako?
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2013 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Vasakhan
Pri dušilkah z regulacijskim vhodom 0-10V lahko svetilnost reguliraš na 2 načina:
1. na pina vežeš potenciometer, če se ne motim je v navodilih predlagan 10K lin.
2. narediš majhen regulator (npr. LM317) in z njim nastavljaš izhodno napetost, ki jo napelješ do analognega vhoda v dušilko. To ti omogoča krmiljenje grupe svetilk.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni