|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 17, 2015 1:43 pm Naslov sporočila: Centralna na olje in električni bojler |
|
|
Čeprav se vprašanje ne tiče ravno elektronike, upam, da bo vseeno lahko kdo pomagal.
Za ogravanje sanitarne vode uporabljam poleti bojler, pozimi pa peč na kurilno olje.
Peč je "etažna" Starclima, kjer je vse vključeno (zalogovnik, raztezna...) v sami peči. Za gretje vode se mi peč zdi precej slaba varianta, ker se vklopi le, ko je pipa do konca odprta in vodo greje sproti. Tako, da razmišljam, da bi tudi pozimi uporabljal el. bojler. Me pa malo skrbi, ker je na peči možnost nastavitve ali samo topla voda ali radiatorji in topla voda.
Me zanima, če lahko pride kaj narobe s pečjo, če bi bil izvod za toplo vodo zaprt? Imam namreč ventil, s katerim preklapljam toplo vodo iz bojlerja in peči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Sep 17, 2015 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Važno, da ne zapreš radiatorskega voda. Vroča voda iz peči mora nekam krožiti.
Zakaj pa si ne urediš toplotne črpalke? Bojler je požeruh. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Čet Sep 17, 2015 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Radiatorskega voda ne bom zaprl. Ampak, kolikor razumem, je zalogovnik za sanitarno vodo ločen od radiatorskega. Zato me zanima, če lahko predstavlja problem, ker bo izhod vroče vode zaprt.
Toplotna črpalka je zaenkrat še precej draga, razmišljam pa v tej smeri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Sep 17, 2015 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
dovod vode spelji v zalogovnik. Izhod od tu pa v električni bojler. Tako sem imel narejeno, dokler smo imeli še peč na premog. Električni bojler sem nastavil na 50 °C, tako da je ta vodo po potrebi dogreval. Tako imaš pretok skozi oba bojlerja in ni nevarnosti razvoja legionele. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Pet Sep 18, 2015 7:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekako sem v tej smeri tudi razmišljal. Druga varianta bi bila, da vodo iz peči speljem skozi spiralo v el. bojlerju, samo potem bi potreboval še črpalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni