|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 1:28 pm Naslov sporočila: Recikliranje starih zvočnikov |
|
|
Zdravo!
Doma si želim bolj uporabne zvočnike (uporabne za amaterskega uporabnika), nimam pa namena zmetati kopice denarja za avdiofilske zvočnike.
Marsikje pa v kleti stojijo zaprašeni zvočniki starih pokvarjenih hi fi in ostalih komponent.
Ker imam CNC ni problem izdelati novega ohišja. Razmišljal sem, da bi pobrskal po tem odpadu, rešil zvočnike in jih namestil v nova ohišja. Seveda bi se potrudil, da bi imeli vsi enako imedanco.
Vem, da je razlika v kvaliteti zvočnikov glede na hi fi lahko velika. Ker imam trenutno doma mini zvočnike, ki jih dobiš poleg nizkocenovnega domačega kina me vseeno zanima, ali lahko pričakujem, da bi bilo ozvočenje iz recikliranih zvočnikov boljše, ali je bolje da svoj čas porabim kako drugače.
Na spletu nekih podobnih projektov nisem našel, morda sem iskal pod napačnimi ključnimi besedami. Prav zato sem skeptičen, ali je to smiselno. Zato bi mi kakršnakoli priporočila ali izkušnje zelo pomagale.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.37 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samoizdelava zvočnikov za kakšen HIFI ni tako enostavna kot se sliši. Pri večsistemskih zvočnikih je treba izdelati kretnice, kar pa zahteva neko predznanje elektrotehnike ali pa jih kupiš. Ko pa prideš do ohišij pa lahko čisto fališ glede na velikost in moč samih zvočnikov.
Z nekimi starimi mini zvočniki v novem ohišju kaj veliko ne boš pridobil. Bolj priporočam kako samogradnjo z novimi zvočniki za katere narediš nova ohišja in jih uglasiš.
Vse je odvisno kaj hočeš. Moč, kvaliteto zvoka?
Se pa tudi kaj dobrega najde na bolhi.
Na spletu pa poguglaj pod DIY speakers:
http://vikash.info/audio/
http://www.instructables.com/id/How-to-Build-Custom-Speakers/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Največji problem nastane pri centriranju tuljavice.
edit:
MIslil sem, če zvočniki so pokvarjeni, da ne dajejo pravega zvoka. in hočeš dati v novo kovinsko ohišje membrano.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
ecobra je napisal/a: |
Samoizdelava zvočnikov za kakšen HIFI ni tako enostavna kot se sliši. Pri večsistemskih zvočnikih je treba izdelati kretnice, kar pa zahteva neko predznanje elektrotehnike ali pa jih kupiš. Ko pa prideš do ohišij pa lahko čisto fališ glede na velikost in moč samih zvočnikov.
|
Bi pa bilo potrebno še prej izmeriti pasovno širino, resonančno frekvenco in potem izračunati T/S (Thiele/Small) parametre. za dimenzioniranje zvočniške omarice. Rabil bi še kakšen osciloskop, ali vsaj kak računalniški program. Program speakerworkshop.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 9:26 pm Naslov sporočila: Re: recikliranje starih zvočnikov |
|
|
mkezmah je napisal/a: |
... ali je bolje da svoj čas porabim kako drugače... |
bolje ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2016 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za pomoč in linke.
Če bom imel preveč časa bom kaj sestavil, drugače pa bo očitno zadeva malo postavljena na stranski tir.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2016 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če te to zanima se kar loti. Na netu je malo morje informacij o teh zadevah.
Midva z kolegom kot hobi izdelujema razne audio sisteme in lahko povem, da so bili začetki zelo zanimivi Ampak ravno v tem je tudi čar, probaš nekaj potem izmeriš, kaj popraviš, ponovno izmeriš,... Par slik od raznih projektov, klik.
Za začetek si preberi par člankov na to temo potem pa veselo v izdelavo
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2016 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
TilenS je napisal/a: |
... Par slik od raznih projektov, klik.... |
Nice! Tudi jest sem napravil par kišt pred dobrimi 3-mi desetletji...Tudi kaj svirata včasih ala jest nekdaj ? ali samo lepita iverce skupaj ... kar mi še ostalo od pred 15 leti nazaj : http://freeweb.siol.net/jerman55/HP/Images/guitars.jpg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2016 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem sestavil e nekaj zvočnikov. In tudi jaz sem na začetku mislil, da je enostavno, da dobro zaigrajo- pa ni čisto tako.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
119.96 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
64.23 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Čet Jan 14, 2016 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Spajky je napisal/a: |
TilenS je napisal/a: |
... Par slik od raznih projektov, klik.... |
Nice! Tudi jest sem napravil par kišt pred dobrimi 3-mi desetletji...Tudi kaj svirata včasih ala jest nekdaj ? ali samo lepita iverce skupaj ... kar mi še ostalo od pred 15 leti nazaj : http://freeweb.siol.net/jerman55/HP/Images/guitars.jpg  |
Iverice ni kaj veliko mogoče za kakšne prototipe, se preveč piga ko odpreš Midva samo dizajnirama ter sestavljama drugi pa potem igrajo
Lepo, vidim da nas je nekaj "hifi-jašev" na forumu
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

|
Objavljeno: Čet Jan 14, 2016 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da ste kar mojstri
No, saj tudi sam sem že zapakiral avtomobilske zvočnike v novo ohišje za uporabo z računalnikom (avto je bil totalka, ker je en stric nadelan kot mina za veseli december prehiteval v škarje) - zvočniki pa so ostali celi.
Predvsem pa sem imel v mislih, koliko so uporabni delujoči zvočniki iz starih HI-FI sistemov (to so bolj mišljeni kakšni odsluženi stolpi - kasetniki, itd.) glede na te nove mini zvočnike, ki jih dobiš poleg domačega kina.
Zadnjič sem te zvočnike dal malo bolj na glasno in je zvok res katastrofalen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Čet Jan 14, 2016 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
odsluženi stolpi - kasetniki .. tudi tisti zvok je bolj švoh, razen če so kištice posebej, močnejše in večje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni