|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kekec Član

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 12:17 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.17 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:14 am Naslov sporočila: ATMEGA32 + CVAVR + PWM |
|
|
Živjo!
Prosil bi za kakeršen koli namig glede tega kako naj usposobim PWM z omenjenim uC-jem saj se počutim že prav neumnega ko se že pet ur ubadam s tem pa ne gre pa če se..
Sem že en 100x prebral datasheet in ravno toliko krat prepeku cip pa ne dobim nic drugega kot pa DAC na izhodu OC0 pina, rabil bi pa seveda PWM modulacijo.
Hvaležen bi bil za kakeršno koli pomoč.
LP, ožbi _________________ Kar je najvažnejše je da se zavedamo obstoja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kekec Član

|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem sedaj po res da petih urah poizkusil nastaviti prescaler za urin clk/1024 in seveda ugotovil, da je PWM vseskozi delal pravilno in sedaj sem zopet v dilemi.
Imam le multimeter od merilnih inst. in na oko je videti da dioda, ki je priklopljena na OC0 pin utripa s konstantno frekvenco neglede na spremembo OCR0 primerjalnega registra, kar se spreminja je le amplituda napetosti. Ali ni PWM modulacija spreminjanje frekvence in ne amplitude napetosti? Kako naj torej dosežem, da se bo s spreminjanjem OCR0 registra spreminajla frekvenca na izhodu OC0?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
kekec je napisal/a: |
Sem sedaj po res da petih urah poizkusil nastaviti prescaler za urin clk/1024 in seveda ugotovil, da je PWM vseskozi delal pravilno in sedaj sem zopet v dilemi.
Imam le multimeter od merilnih inst. in na oko je videti da dioda, ki je priklopljena na OC0 pin utripa s konstantno frekvenco neglede na spremembo OCR0 primerjalnega registra, kar se spreminja je le amplituda napetosti. Ali ni PWM modulacija spreminjanje frekvence in ne amplitude napetosti? Kako naj torej dosežem, da se bo s spreminjanjem OCR0 registra spreminajla frekvenca na izhodu OC0?
LP, ožbi |
PWM je pulzno širinska modulacija. Frekvenca je konstantna, spreminja se samo širina pulza, kar pomeni, da se na diodi spreminja efektivna vrednost napetosti. Frekvenco PWM-a pa navadno določimo samo enkrat in je med obratovanjem ne spreminjamo.
Tako, da ti stvar dela pravilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Pet ur pravzaprav ni veliko
Tule je izsek kode iz moje zadnje aplikacije s pwm:
Inicializacija:
Koda: |
DDRB=0x08;
// Timer/Counter 2 initialization
// Clock source: System Clock
// Clock value: 7372,000 kHz
// Mode: Phase correct PWM top=FFh
// OC2 output: Inverted PWM
ASSR=0x00;
TCCR2=0x71;
TCNT2=0x00;
OCR2=0x00;
|
Funkcija fade ledico počasi prižge oz ugasne (odvisno od stanja v katerem se trenutno nahaja)... Uporabljeno je bilo za osvetlitev displaya.
Koda: |
void fade(void)
{
char i;
signed char way;
if (OCR2 == 0xFF)
{
way = -1;
i=0;
} else
{
way = 1;
i=0xFF;
}
while (OCR2!=i)
{
OCR2+=way;
delay_ms(4);
}
}
|
Lp, M@ic _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kekec Član

|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej s PWM ne moremo nastavljati željene frekvence temveč le dutycicle in nam služi OCO izhod kot DAC pretvornik, seveda pri predhodno nastavljeni frekvenci?
Kakšne so še možnosti regulacije frekvence poleg I/O + zakasnitve?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kekec Član

|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem našel odgovor tudi na to vprašanje in sicer z uporabo "Clear Timer on Compare
Match (CTC) Mode"
fclk_I/O
fOCn = -----------------------
2 ⋅ N ⋅(1 + OCRn)
Hvala za pomoč
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Sre Jun 21, 2006 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ubistvu, če bi tvoja originalna posta dobro prebral, ne bi kvasil tistih neumnosti, ki sem jih napisal tam gor... mi je kar malo nerodno  _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni