|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 6:18 pm Naslov sporočila: Kako odstraniti lak s PCB-jev? |
|
|
Živjo!
Doma imam neko PCB ploščo, ki sem jo kupil na ebay-u. Je pač neka normalna PCB, kakor bi ga izdelala bilokatera elektro tovarna. Se pravi ima razne konektorje, SMD komponente, 2 sloja bakra in po vrhu še tisti zeleni lak, ki prekrije bakereni sloj.
Zanima me kako bi lahko na določenem mestu odstranil tale zeleni zaščitni lak. Plošča na tem mestu nima nobenih komponent, rabil bi pa kontakt z določenim bakrenim vodnikom, da bi nanj lahko prispajkal žico. Težava je, da so na plošči vse bakrene vezi v celoti "oblečene" v tale lak in ni nobenih pametnih kontaktov.
Bi se dalo tale lak odstraniti na lokalnem mestu s kako kemikalijo? Brusiti se skoraj malce bojim, da ne bom poškodoval kakih povezav.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
brez skrbi pobrusi ali spraskaš z olfa nožem ali kakšnim skalpelom. _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za bolj nežno odstranjevanje pa "svinčnik" s steklenimi vlakni ...
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.40
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko tudni na svičnik z radirko (na strani radirke) oviješ košček finega brusnega papirja in zbrusiš, da se zasveti baker. Pa še to: pod lakom baker nima nanosa kositra. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.30 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="mucek"]Za bolj nežno odstranjevanje pa "svinčnik" s steklenimi vlakni ...
Lp, g[/quote]
Za tvoj primer je tole najboljše.
Kar pa se kemikalij tiče je ta lak precej odporen. Odstrani ga npr. kuhanje v koncentrirani bazi (KOH, NaOH) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Kar pa se kemikalij tiče je ta lak precej odporen. Odstrani ga npr. kuhanje v koncentrirani bazi (KOH, NaOH) |
Uf, tole bo pa tudi baker požrlo zraven...
Vredu, bom poskusil tisto s svinčnikom, da vidimo kaj se zgodi. Nekaj vodobrusnega papirja še imam.
DODATEK: Eto, sem že zbrusil zadevo in je lepo poratalo. Edina težava je, da sem zraven zbrusil še lak s sosendjih vodnikov. Pri spajkanji se spajka zelo lepo prime bakra, vendar pa takoj nastane mostiček med vodniki, če uporabim preveč spajke.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.40
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2016 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš kaj fluksa v pasti, ga dodaj in mostiček bo izginil. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 1:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
... Eto, sem že zbrusil zadevo in je lepo poratalo. Edina težava je, da sem zraven zbrusil še lak s sosendjih vodnikov. Pri spajkanji se spajka zelo lepo prime bakra, vendar pa takoj nastane mostiček med vodniki, če uporabim preveč spajke. |
Pa bi naredil tako kot ti je napisal mirkatmir. Z olfo ali skalpelčkom res pobereš še malo bakra a to ni problem, ker potem presek popraviš že z nanašanjem spajke.
Še dobro, da nisi naredil kot en tip, ki mi je pred časom reklamiral Vellemann kit vezje ... ta zeleni lak ga je pri sestavljanju tako motil, da je šel vse zbrusit z vodobrusnim papirjem. Drgnil je toliko časa, da ni bilo več sledu o zelenem laku ... izginilo pa je tudi precej povezav med padi ...
Ko sem ga vprašal zakaj je to naredil pa je rekel, da drugače ni videl kam postavit elemente narisane v načrtu. Ko sem mu z druge strani pokazal beli tisk s kvadratki in napisi R1, C3, itd. pa je pogledal takole
Ga imam na sumu, da je avtoličar ker oni pleh glancajo samo iz ene strani ... in to še fušar ker je znal zaradi zavrnjene reklamacije našteti vse možne inšpekcije in še zvezo potrošnikov za povrhu ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že uredil, hvala vsem. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni