www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Znižanje napetosti AC napajalnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hunter11
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Sep 2016 22:07
Aktiv.: 0.04
Kraj: metlika

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2016 10:20 pm    Naslov sporočila:  Znižanje napetosti AC napajalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Sem popoln začetnik tega foruma in tudi skoraj amater v elektronik. Ne vem resnično kam ta tema paše tako, da se opravičujem če je za kam drugam.

Doma imam aparat, ki je deloval preko ameriškega napajalnika 110 V AC, output 3v/100mA in to AC.

Ta napajalnik mi je po 2 letih uporabe "crknil" in zdaj imam problem dobiti novega.

Zanima me, če lahko uporabim polnilec mobitel kateremu sem odstranil usmerniške diode in imam zdaj na izhodu AC. Problem je, ker je zdaj napetost na odprtih sponkah merjena z multimetrom 10v. A je potrebno to napetost nižati? in če je kako?

Hvala in lp iz Bele krajine...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2016 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost je vsekakor potrebno znižati na predpisano. Pri transformatorju pa to lahko narediš le tako, da odviješ 70% žice, ki je navita na sekundarju. Po moje misija nemogoče-neizplačljivo.
Poglej na internetu, če kje dobiš transformator 220V/3V ali pa ga naroči pri kakšnem od domačih navijalcev.

hunter11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2016 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, da povem še to. Polnilec ki sem ga zdaj izmeril 10vAC je imel prej napisano 3,7vDC. Poleg transformatorja je imel le še 4 diode in PTC "current limiter". A z kakšnim uporom bi delovalo?
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2016 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne bi bil tako skrivnosten in povedal, kakšna je naprava, bi ti lahko odgovoril, če deluje s preduporom.
Če je tok konstanten, potem bo delovalo tudi s preduporom. Če se tok spreminja s kako obremenitvijo, pa ne.

hunter11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2016 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naprava ni nič skrivnostna in je "water flosser" - ne vem slovenskega prevoda- vodna prha za zobe vmivat Smile

Drgugače pa je na notranjo baterijo katero se polni s tem adapterjem..
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2016 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa uporabiš recimo kak star polnilec, ki je deloval na dobrih 3 V, do 3,7 V. Na pamet se trenutno spomnim, da so nekatere stare Nokie imele tak polnilec.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2016 6:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da imaš sedaj mobi polnilec in glede na to, da je v napravici baterija (najverjetneje brez elektronike), bi lahko mobi polnilec iz prvega vprašanja uporabil brez predelave... V napravici sicer že imaš usmernik, ampak če nanj pripelješ enosmerno napetost, mu ne bo nič škodovalo. Edini problem, ki se zna pojaviti, je najverjetneje samo ena dioda v usmerniku, tako da bi za delovanje moral napajalnik priključit s pravo polariteto (+ in -)
Nazaj na vrh
hunter11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2016 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omenjen polnilec je od nokie in je 3,7v DC. "Lojzek" tako sem tudi storil preden sem mu odstranil usmerniške diode vendar ni delovalo... Sicer sem pustil samo par 10s priklopljeno ker nisem vedel katera je prava polariteta.. Potem sem odstranil diode in je stvar takoj začela delovati Smile. Problem pa je ker je iz 3,7v DC skočilo na 10v AC.
Nazaj na vrh
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2016 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hunter11 je napisal/a:
Omenjen polnilec je od nokie in je 3,7v DC. "Lojzek" tako sem tudi storil preden sem mu odstranil usmerniške diode vendar ni delovalo... Sicer sem pustil samo par 10s priklopljeno ker nisem vedel katera je prava polariteta.. Potem sem odstranil diode in je stvar takoj začela delovati Smile. Problem pa je ker je iz 3,7v DC skočilo na 10v AC.

Če še potrebuješ trafo bi se kakšen našel za tvojo potrebno napetost, nekaj se bo že dalo prilagodit, kakšen ovoj odviti , info preko ZS,

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni