|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mcer Član

Pridružen-a: Čet 13 Jan 2011 20:53 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.30 Kraj: posavje
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2017 7:56 pm Naslov sporočila: Polnjenje li ion baterije na tablici. |
|
|
Na kitajski tablici ne polni več baterije(prekinjena povezava na flex).Ali lahko vežem 5v iz usb na označeno mesto?(rezervnih delov ni)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.66 MB |
Pogledana: |
54 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.86 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2017 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne.
Ker tudi v originalu +5V ne gre direktno na + pol baterije, ampak je vmes še polnilno vezje, napetostni regulatorji, zaščite...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mcer Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2017 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
polnilno vezje je ob bateriji(se vidi na sliki)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2017 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
to je samo zaščitno vezje. Polnilec vzemi na ebayu za par $. TP4056
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2017 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
@mcer
Lahko narediš sliko, kjer je USB priklop in sliko kjer je prekinjen flex kabel?
Lahko da streljam mimo, vendar če prav razumem, je original polnilno vezje delujoče, le povezati je potrebno na novo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mcer Član

|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2017 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
tablica je delovala normalo,bil je uničen usb(in so poskušali prilotati novega in zaj...).
Če TP4056 vežem na BAT bi delovalo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2017 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
USB konektor lepo odstrani, očisti flex oziroma ploščico na koncu flexa kjer je bil USB konektor, potem pa na tem delu poišči na vezju vezi GND in +5V, pomagaj si s pinout USB.
Baterijo lahko polniš tudi direktno preko omenjenega TP4056, ki je lahko tudi izven tablice, če boš dodelal kakšen dodaten konektor za polnjenje.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mcer Član

|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2017 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
slike poškodovanega usb(spajkali so novega).(ob strani sta tudi izhoda za zvočnika )
|
4.4 MB |
26 krat |

|
|
2.3 MB |
39 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2017 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko gledam 2. fotografijo, se na tiskanem vezju dobro vidi, da sta poškodovan vezici na vezju pinov 2 in 3, to sta D- in D+ liniji. To bi težko popravil, tudi če bi odstranil tale USB konektor in dal novega, najbrž ne bo mogoče. Lahko pa bi popravil, da bo delovalo polnjenje, nekdo spreten s spajkalnikom bi konektor uspešno zamenjal, vezje napajalnih linij ni poškodovano.
Tisti del ploščice kjer piše JL-2 je GND, kjer pa piše V1.1 je +5V. Za GND je jasno, je največji, večinoma spojen s kovinskim delom USB konektorja. Tudi +5V mora biti večja površina bakra, zaradi tokov, ne zgolj ozke linije, vidi se tudi da je spojeno s pin1 USB konektorja.
Kaj sedaj s to informacijo? Lahko postrgaš zelen lak (solder mask), da prideš do bakra in prispajkaš žice, tja lahko direkt priključiš 5V in bo polnjenje enako, kot prek USB. Ampak pozor, na tem USB je napetost, ker tablica lahko dela kot "host", da ne boš delal kratkih stikov.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.86 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2017 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pff... A to bi naj bilo problematično za spajkanje? Škoda da nisem slikal prejšnji teden, ko sem popravljal USB vtičnico pri Medion tablici. Tam je sicer dobro narejeno to, da je USB vtičnica edina stvar na majhni platiki, ki je potem s ploščatim kablom priključena na glavno plato - kar pomeni enostavno menjavo sklopa, v primeru poškodbe. Ampak ker ga nisem našel ne na ebayu, ne nikjer, sem moral prispajkati USB nazaj, kljub potrganim sledem na folijasti tiskanini. No, 1 uro pozneje sem ga uspešno popravil
Seveda pa je vse odvisno od tistega, ki spajka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2017 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem že menjal USB vtičnico na Medion tablici. Nisem dal originalne ampak podobno ki je pasala v tisto zarezo na vezju, ojačal sem jo s koščkom tanke bakrene pločevine.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2017 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se da popraviti, če je poškodovana samo tista ploščica z micro USB konektorjem.
Tudi sam sem uspešno popravil že kakšen dosti hujše odtrgan micro USB. Moral sem že celo prilepiti nov USB konektor, ker so potrgali praktično celoten baker v bližini.
Na sliki je eden od primerov, ki sem ga popravil, vendar žal nimam slike po končanem delu.
Lp, Matic
|
1.51 MB |
28 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni