www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

P mosfet in PWM

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mikenike
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Okt 2016 19:37
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2017 1:01 pm    Naslov sporočila:  P mosfet in PWM Odgovori s citatom

Zanima me če je spodnje vezje (npn in pmos) ustrezno za pwm modulacijo iz PICa. Dimati želim H7 žarnico.

diagram.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  129.63 KB
 Pogledana:  36 krat

diagram.JPG

Nazadnje urejal/a Mikenike Pet Maj 12, 2017 1:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikenike
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2017 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na enem tujem forumu mi je en reku da rabim še dodatne GS upore in upor za omejitev skozi kolektor in mi ni jasno zakaj bi to rabil.

na tej sliki iz interneta je tako kot sem sam uporabil.
https://i.stack.imgur.com/qmJQK.png

nekdo mi je svetoval še to vezje, ki pa se mi zdi prekomplicirano za preprosto dimanje H7 žarnice
https://www.mikrocontroller.net/attachment/7584/p-channel.jpg

FET3.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  88.87 KB
 Pogledana:  31 krat

FET3.JPG

Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2017 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne uporabiš kakšnega namenskega driverja za par deset centov?
Recimo ZXGD3005E6.

LP, g

Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.31
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2017 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomembno kaj točno potrebujete.... "dimmaje" od nule do polne moči ali le v manjšem obsegu.

Lažje je svetovati če so podrobno definirane zahteve.

Lp.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.89
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2017 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezava je OK. Dodaj le tiste upore na Gate zaradi oscilacij ob vklopu pri višjih frekvencah PWM-ja. Lahko uporabiš v kombinaciji s kakšnim manjšim kondenzatorjem.
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2017 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A boš samo dimal H7

Jaz sem za počasno prižiganje uporabil tiny45 ter dva tranzistorja....(en tun in P mosfet)

Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 13, 2017 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V priponki je ponudba od infineon-a.

lp.

Infenion - Automotive Smart High-Side Switch.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  88.44 KB
 Pogledana:  15 krat

Infenion - Automotive Smart High-Side Switch.jpg

Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 13, 2017 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedba v lastni režiji pa bi bila uporaba IR2117 oz. IR2118 + dodatnega DC/DC pretvornika za plavajoče napajanje driverja.

Pretvornik SCW03A-12 ali podobni... ta s priponke je "C" z vhodom 36-72V.

lp.

IR2117 & IR2118.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  94.93 KB
 Pogledana:  12 krat

IR2117 & IR2118.png

SCW03C-12.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.92 KB
 Pogledana:  0 krat

SCW03C-12.jpg

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 14, 2017 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi uporabil močnejši tranzistor v večjem ohišju, vsaj D-Pak, da ne bo čisto na meji. Bolje bi že bilo enojni tranzistor v SO-8, kot pa dvojni in oba vzporedno). Ali pa boš mogoče dimal dve žarnici?
Nazaj na vrh
Mikenike
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 16, 2017 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Vezava je OK. Dodaj le tiste upore na Gate zaradi oscilacij ob vklopu pri višjih frekvencah PWM-ja. Lahko uporabiš v kombinaciji s kakšnim manjšim kondenzatorjem.

hvala za odgovor, čeprav ne razumem zakaj te upori na gate. Hitrost PWMja pa je 5kHz, lahko se poljubno tudi zmanjša.
H7 mislim uporabljati kot dnevne luči, pri čemur bi glede na svetlost dimal dve H7 žarnici od 20% ponoči do 60% po dnevi.

Zadeva z NPN in dvojnim MOSFETOM mi deluje, samo se MOSFET pri 60% preveč greje in verjetno brez hlajenja ne bo dolgo zdržal. Tudi sam sem razmišljal da bi raje naredil z dvema ločenima v To220 ohišju (po pač malo večje vezje).

Problem je tudi da avto PWM (prižiganje in ugašanje) zazna kot pregoreno žarnico, zato sem razmišljal da bi vezju dodal filter. Zdej na internetu sem našel preprosto vezje iz upora in kondenzatorja direkt na izhodu kontolerja.
https://www.circuitlab.com/circuit/d8tbvn/screenshot/1024x768/

Samo glede na to da imam jaz vmes še NPN po mojem to ne bo ok ker NPN pri določeni napetosti odpre in bo v tem primeru po mojem mišljenju ves čas odprt. Razmišljal sem da bi dodal kondenzator med kolektor in emitor NPNja. A bi na tak način dobil DAC pretvornik, torej analogno napetost namesto PWMja? Če MOSFET krmilim z analogno napetostjo namreč računalnik od avta ne zazna napake.

Glede filtriranja PWM signala je tu ena zanimiva tema
https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/low-pass-filter-a-pwm-signal-into-an-analog-voltage/

prikazano je da s samim kondenzatorjem ne dobiš želene linearne napetosti temveč grd graf. Avtor ponudi tudi formulo za izračun ustreznega upora in kondenzatorja. Pri tretji shemi
https://www.allaboutcircuits.com/uploads/articles/PWMDAC2_ltspice3.JPG
sicer dobi lepo napetost tudi "počasnost" vklopa meni ustreza saj ni pomemben parameter samo, 15k upor so mi rekli da bo preveč za pravilno krmiljenje MOSFETA in da se bo prepočasi odpiral ter posledično grel.

Bi bil hvaležen za pomoč.

Seveda morda še najpreprostejša rešitev je da vzamem PICov kontroler ki omogoča DAC funkcijo in cenovno so isto okrog 1€, ter DAC izhod direktno peljem na MOSFET.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 489 dni