www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

arduino AC senzor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 64
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 1:46 pm    Naslov sporočila:  arduino AC senzor Odgovori s citatom

potreboval bi čim bolj enostaven senzor AC napetosti - samo signalizacije ali je napetost prisotna ali ne (za signaliziranje delovanja črpalk,...)

A bi tole funkcioniralo (slika)? Kakšno diodo bi potreboval (nisem elektronik Whistle )
Oz. a bi šlo brez nje; kaj se zgodi, če dobi arduino na analogni input "negativni val"?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 361
Aktiv.: 2.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Funkcioniralo bi - verjetno, vendar ne ustreza varnostnim predpisom.
Na vhod Arduina pripelji galvansko ločeno napetost. Uporabiš lahko transformatorček ali optosklopnik.

Važno je, da izmenični tokokrog in vhodni tokokrog Arduina nista nikjer fizično povezana.
Pomisli, kaj bi se zgodilo, če katerikolo od tvojih treh elementov prebije (postane kratek stik) zaradi neznanih razlogov.

Lahko pa na črpalko prilepiš majhen mikrofon.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1101
Aktiv.: 9.18
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te ne zanima nivo lahko šteješ prehode skozi nulo preko optosklopnika.

Če te zanima nivo in bi rad zadevo realiziral galvansko ločeno potem predlagam uporabo transformatorja 230-3V, usmeriš in dodaš mali elektrolit.

Pri tvojem predlogu moraš pazit da ne pripelješ faze na GND od vezja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 64
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rabim nivoja, samo "je" ali "ni"
Morda kakšen brezstični senzor, kot npr. mini tokovni transformatorček, glede na to, da so to tokovi ranaga manj kot 200 mA?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joze
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Prispevkov: 143
Aktiv.: 0.99

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobijo se tudi brezkontaktni merilniki toka, samo žica skozi merilnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 30.24
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi rad da dela, naredi tole: http://cdn.learn.edwinrobotics.com/wp-content/uploads/Schematics_LTV816_updated.png
Vse ostalo so improvizacije, ki še vedno lahko lepo delajo, ako veš kako jih servirat (kar pa zaenkrat še ne veš, se pa z voljo lahko naučiš).

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4951
Aktiv.: 31.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri shemi, ki jo je podal MadMax, lahko namesto mostička uporabiš samo diodo.
Tudi upor se mi zdi skoraj 10X prevelik, saj bo tok skozi diodo optosklopnika <1mA.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 584
Aktiv.: 4.52
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za take primere, se lahko uporabi AC optosklopnik.


2018-01-16_175206.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.41 KB
 Pogledana:  1706 krat

2018-01-16_175206.png


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 32
Aktiv.: 2.75

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen.

Na prvo idejo mi je prišel Rele s 250V špulico.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 64
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 17, 2018 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

polkic je napisal/a:
Pozdravljen.

Na prvo idejo mi je prišel Rele s 250V špulico.

Lep pozdrav.


Jp, to je bila tudi moja prva ideja, vendar sem hotel zadevo čim bolj minimirati, tako stroškovno kot dimenzijsko. Najbrž bom izvedel to kar z enimi mini SSR relejčki, rabim kontrolirati cca 10 naprav.

Oz. bodo morali biti kar navadni, najbrž ni SSR-a z 230 vac inputom...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4951
Aktiv.: 31.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 17, 2018 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

overload je napisal/a:
.....vendar sem hotel zadevo čim bolj minimirati, tako stroškovno kot dimenzijsko. Najbrž bom izvedel to kar z enimi mini SSR relejčki, rabim kontrolirati cca 10 naprav.
Oz. bodo morali biti kar navadni, najbrž ni SSR-a z 230 vac inputom...

In to naj bi bilo manjše in ceneje od optosklopnika?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mdusan
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 22 Feb 2018 10:13
Prispevkov: 2
Aktiv.: 0.22

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2018 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam podobno težavo, najti primerno rešitev za priklop večjega števila tipk za krmiljenje rolet na arduino. Razmišljam v smeri, da uporabim mrežno napetost, saj bodo tipke del klasične inštalacije in uporabo optosklopnikov.
V ta namen bi predelal standardne sponke z optosklopnikom 24V DC, ki jih imam dovolj na voljo.
Predlog vezave (MadMax) je ena možnost, zanima me tudi možnost uporabe AC optosklopnika in prosim za predlog vezja, ki bi ga lahko spravil v obstoječe ohišje sponke.


[/img]



859-794.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  72.34 KB
 Pogledana:  5 krat

859-794.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 559
Aktiv.: 4.50
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 24, 2018 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en predlog, mogoče ne najcenejši, pa vendar.
Če se potrebuje samo zaznavanje da ali ne 230V napetosti, potem sem jaz naredil tako in je tudi galvansko ločeno. Uporabil sem eno tljivko in en svetlobni senzor. Tljivko in senzor sem dal v termoskrčljivo cevko. Zadeva deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mdusan
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 22 Feb 2018 10:13
Prispevkov: 2
Aktiv.: 0.22

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 24, 2018 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to sem že zasledl nekje na netu kot opcijo. Najbrž bi tudi šlo v prostor sponke. Sedaj malo raziskujem optokoplerje (nisem elektronik) in uporaba je dejansko dokaj preprosta. Glede na to da bo 230 AC na vhodu, ki jo lahko z mostičem usmerim in uporom prilagodim vhodu je pri večini OC na izhodu obratna logika, kar ne ustreza. HCPL3700 je tak primer http://www.mouser.com/ds/2/149/HCPL3700-1010474.pdf
Moram pa predelati vsaj 60 sponk in rešitev bi morala biti "trajna", kolikor pač je trajna el.inštalacija.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2329 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group