www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava dvostranske tiskanine v domači delavnici
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 12:51 pm    Naslov sporočila: icon_question Izdelava dvostranske tiskanine v domači delavnici Odgovori s citatom

Darko, opažam da ti po večini izdelaš dvostransko tiskanino. Sam, če je le možno raje naredim enostransko. Običajno nikoli nisem najbolje zadel filma pri osvetljevanju. Poskusil sem že marsikaj. Film sem zlepil v "žep" ter tiskanino vstavil vmes. Najbolje se mi je obneslo, da sem film sprintal na papir katerega sem koristil kot "šablono", s katero sem preden sem nanesel lak zvrtal par lukenj na vogalih.
Kako to počneš ti?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem Darko, a ko sem se jz loteval tovrstnih stvari, sem uporabil centrirne luknje na vogalih (le-te potem sluzijo za montazo). Zvrtas luknjo, naredis na eni strani (centrirano na luknjo, sicer lahko pride do manjsga zamika pri vrtanju), zvrtas preostale luknje (1, 2 ali 3), potem pa naredis se na drugi strani. Ce luknje vrtas z CNC masino, je se lazje, ker jih naredis najprej, film pa poravnas glede na luknje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz včasih kakšno stvar za dvostransko tiv.Najprej dam film na eno stran oslojeno tiv in osvetlim.Druga stran,ki še nisem dal fotolak pa zlepim z lepilnim(rjav)trakom.Razvit in jedkano ploščo zvrtam 4 luknje in drugo stran odstranim lepilni trak in nanešen fotolak.Fim dam in naravnam,tako da se vidi lukjno.To spet osvetlim,razviti in jedkati.Prvo stran pa po svojem še pokrijem z lep. trakom za slučaj.Veliko dela,ampak mi gre.Če bi dal v žepek,bi moral paziti zaradi debele plošče.Najraje bi napraviti naenkrat,a še vedno jedkam v banjici.Moram imeti pokončno banjico,tako da ploščo obesim in potoniti v jedkalno tekočino.Tako se lahko vidi na obe strani.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz to počnem na tak način, da nacentriram in skupaj zlepim obe strani filma, potem pa tiskano vezje vstavim vmes in na eni strani prilepim na film s selotejpom. Nato osvetlim obe strani in jih razvijem in zjedkam, brez kakšega dodatnega kompliciranja. Zgodi se da so luknjice na enem delu filma zamaknjeke za kake četrt do pol milimetra ampak se dajo vseeno lepo zlotat.

Lp

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.98
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff.. Vsi so me prehiteli Laughing Vročina, kaj hočete...

Dva filma zlepim na nasprotnih robovih in seveda pazim da je vse lepo poravnano.
Vtaknem tiskanino med oba filma, nato pa vse skupaj dam med dve stekleni plošči, ki ju tudi zlepim. Tak sendvič potem osvetljujem z ene in z druge strani.
Nobeno premikanje ni potrebno, saj celoten sendvič preprosto obrnem.

Filmi morajo biti v smeri kjer so zlepljeni vsaj 3 do 4 cm daljši kot je površina tiskanine. To prispeva k preciznosti poklapljanja.
Na tak način sem že delal tudi 3,2 mm debele tiskanine.

Vije pa po novem kovičim. Luknje v vije so 0.45 mm. Narezane bakrene žičke dobesedno zakujem z obeh strani. Isto počnem tudi z luknjami, kjer so elektrolitski kondenzatorji in je zahtevana prevodnost skozi luknjo. Tu vrtem 1,25 luknjo kovičim z 1,2 bakreno žico in ponovno vrtam z 0.95 mm svedrom.

Vedeti treba da v tem ni nobene ekonomije, zgolj veselje do estetike in zanimive tehnične rešitve.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sta tisti plosci iz kvarcnega ali navadnega stekla ?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ostanki pokvarjenih računalniških scanerjev. Sem pač pristaš recycling postopkov.
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.60
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa na vezju naredim črte na vseh 4 stranicah, ki gledajo čez končno vezje. S pomočjo teh črt lahko poravnam obe plasti precej natančno.
Najenostavneje pa je, da najprej na eno stran vezja na 4 točkah s sekundnim lepilom prilepim folijo na vezje, nato pa drugo stran poravnam in jo prav tako prilepim. S tem lahko vezje kolikor hočem premikam in se folije ne bodo zamaknile. Res pa je, da imaš na koncu 8 točk od lepila...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvostranska vezja osvetljujem na enak način kot VolkD
Razvijem enostavno v banjici, vezje pa obrnem da se lepo razvije na obeh straneh. Jadkanje na enak način kot enostranska, ploščico vmes nekajkrat obrnem. Vrtanje enako kot enostranske. Aja, pa zgornja in spodnja stran sta lepo centrirani, če je filma pravilno in natančno zlepljen in centriran.
Lukenj ne obdelujem nikakor, vezje projektiram tako, da so prehodi iz ene na drugo stran tam, kjer so nogice elementov. Izjemoma uporabim tudi vie.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Aktiv.: 0.99
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz si pomagam s centrirnomi luknjicami in zadeva kar špila, vidim pa, da imate tudi boljše ideje. Zanimiva mi je predvsem ideja z zlepljenima filmoma.

Lp Vlado

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 08, 2006 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je zadnji primerek iz moje garaže. Tiskanina je seveda dvostranska. Zanimivo je opazovati vije.

Tisk10.jpg
 Opis:
Velikost je 50x33mm.
 Velikost datoteke:  340.34 KB
 Pogledana:  41 krat

Tisk10.jpg

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.60
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to kakšen USB>serial konverter?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na oko skoraj mora biti serial/usb konverter.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Exclamation Ufff... si bom za vas moral izmisliti kake težje uganke Laughing

Ampak vije so še vedno zanimive. Ima kdo mogoče kako rešitev, s katero se da narediti lepše prehode skori laminat ?

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj so te več kot dovolj dobre. Edina boljša rešitev je, da narediš vezje tako, da se jim izogneš.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni